Britanci impresionirani: A otpisivali smo Novaka, mislili smo da je to nemoguće, bolje da ćutimo sad!

29.06.2024

18:59

0

Autor: P.K.

Fenomenalan tekst o podvigu najboljeg svih vremena

Britanci impresionirani: A otpisivali smo Novaka, mislili smo da je to nemoguće, bolje da ćutimo sad!
Novak Đoković - Copyright Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Počinje novi Vimbldon, najprestižniji turnir u tenisu, a jedno od glavnih pitanja jeste da li će Novak Đoković biti spreman da ga zaigra.

Dobio je protivnika na žrebu, želi da igra, ali i dalje nosi steznik oko operisanog kolena nakon operacije meniskusa.

Vraćanje na teren tako brzo posle tako teške povrede i operacije deluje nemoguće, ali to je ipak najbolji teniser svih vremena. Slično mišljenje imaju i organizatori, koji su danas objavili fenomenalni članak o Novaku.

Umesto da vam prepričavamo, prenećemo vam tekst koji je napisala Kejt Batersbi:

- Mnogi od nas su tvrdili da Novak Đoković nikako ne može biti spreman za Vimbldon 2024. Sad nam se to obilo o glavu, zar ne? Bez obzira koliko puta proveravali kalendar, neosporno je da je prošlo manje od četiri nedelje otkako je Đoković bio primoran da se povuče sa Rolan Garosa. Nakon što je pogoršao problem sa desnim kolenom tokom pobede u pet setova protiv Fransiska Serundola u osmini finala, operisao je pocepani medijalni meniskus u sredu 5. juna.

- Daću sve od sebe da budem zdrav i spreman da se vratim na teren što je pre moguće -, napisao je 37-godišnji Đoković na Instagramu.

Svet i njegova žena su na to odgovorili: "Ha!"

Ne samo da je bilo očigledno nemoguće da se Srbin oporavi na vreme za Vimbldon, već bi bilo pravo čudo ako bi mogao da stigne do Olimpijskog turnira u tenisu u Parizu, koji počinje 27. jula.

Ovo su bili neosporni fakti, apsolutno uklesani u kamenu. Osim što... nisu, ispostavilo se.

Neverovatno, Đoković izgleda potpuno spreman za svoj prvi meč u utorak. Pažljivo upravljanje kondicijom nakon operacije donelo je izvanredne rezultate. Samo nešto više od 20 dana nakon operacije, ne samo da je uživao u treningu na Centralnom terenu naspram svog naslednika na mestu svetskog broja 1, Janika Sinera, već je odigrao i egzibicioni meč protiv Danila Medvedeva na Hurlinghamovom Đorđo Armani teniskom klasiku.

Verovali ili ne, Đoković je pobedio sa 6:3, 6:4.

Naravno, to nije bila borba na nož gde su dvojica igrača davala sve od sebe. Đoković je nosio zavoj na desnom kolenu i pokazivao razumnu opreznost pri odskoku sa te noge. Ali, dobro je servirao, precizno udarao loptu i što je najvažnije, izjavio da je igrao bez bola.

- Bezbolan tenis je najbolji - nasmejao se.

- Zaista sam želeo da se testiram. Bilo je intenzivno tri nedelje, provodio sam mnogo sati u rehabilitaciji. Moj hirurg je MVP (najkorisniji igrač), to je sigurno. Trudim se da idem dan po dan.

Đokovićevi napori su nagrađeni povoljnim žrebom. Njegov prvi protivnik biće 27-godišnji Vit Kopriva, kvalifikant čiji je svetski rejting 123 blizu njegovog karijernog maksimuma (111), koji prvi put učestvuje u glavnom žrebu u SW19.

Naravno, čak i bez nedavnih događaja, postoji mnogo toga za diskutovati o Đokoviću.

Njegova godina do sada je bila ono što nemaštoviti komentatori nazivaju "razočaravajućom". Bez obzira na titulu, 2024. godina još nije donela ni jedno finale za bivšeg svetskog broja 1.

Pre Rolan Garosa, njegovi takmičarski problemi su bili takvi da se činilo da format grend slemova u pet setova – koji je dugo bio ključna prednost zbog njegovih mentalnih i fizičkih snaga – postaje sve veći problem. Na kraju je prošao kroz dva meča u pet setova na pariskoj šljaci, ali test izdržljivosti njegovog oporavljenog kolena će se naravno obnoviti ovde na travi.

Što se tiče toga, kako se uklapa njegova intrigantna izjava da je njegov primarni cilj za 2024. osvajanje olimpijskog zlata u singlu, koje mu je uvek izmicalo?

S jedne strane, teško je zamisliti mlađeg Đokovića kako daje prednost Olimpijskim igrama nad daljim grend slem titulama. Ali, očiglednije, ako je olimpijsko zlato zaista njegov glavni cilj, rigorozni zahtevi Vimbldonskih terena teško da su idealna priprema. Brzi prelaz ovog leta sa šljake na travu i nazad predstavlja značajan izazov za najspremnije igrače, a kamoli za 37-godišnjaka sa krhkim kolenom.

Za one od nas sa strane koji pokušavaju da shvate sve ovo, čini se da je privlačnost Vimbldona – i moguća osma titula – bila previše jaka da bi je Đoković odoleo. Sa Sinerom i braniocem titule, Karlosom Alkarazom, na terenu, zadatak je izuzetno težak.

Ali, najbolje je ne otpisivati Đokovićeve šanse.

Sa svim naznakama da će biti na terenu u utorak, posmatrači već pripremaju da obrišu žumance  sa lica (engleski idiom da se neko obrukao). Ponoviti proces za 15 dana bilo bi zaista nepromišljeno.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike