Šta to povezuje studenta psihologije, TV seriju, KGB i Piksijeve "orlove"?

31.03.2021

12:54 >> 12:56

0

Autor: D. B.

Ima neka tajna veza

Šta to povezuje studenta psihologije, TV seriju, KGB i  Piksijeve "orlove"?
Copyright MN Press

“Imamo tu neku hemiju”. “Verujte, atmosfera nikada nije bila bolja”.

Koliko puta ste pročitali ovu rečenicu kada se srpski sportisti okupe u nacionalnim selekcija. Često, te reči ne prate i konkretna dela. I tu ne pričamo samo o odsustvu rezultata. Često su izgovorene tek da bi bile izgovorene.

Deluje da tako nešto nije slučaj u ovoj, po mnogim stvarima novoj fudbalskoj reprezentaciji Srbije. Da, činjenica je da dobra atmosfera ne može da se pravi ukoliko nema rezultata. A Piksijevi “orlovi” su napravili, za početak kvalifikacija ono što je trebalo – osvojili su sedam bodova iz tri meča, nisu poraženi ni protiv šampiona Evrope Portugala.

A dobra atmosfera među “orlovima” gradi se na, kako je do definisano čovek koji je obeležio ove tri utakmice Srbije, Aleksandar Mitrović, na “old skul način”. Igranjem društvenih igara.

Otkrili su fudbaleri Srbije da se skupljaju po sobama da bi igrali društvenu igru pod imenom “Mafija”. Za one koji ne znaju, to je jedna od igara koje se često primenjuju na tim bildinzima kompanija. Ne može da se počne bez osam igrača, a u isto vreme u njoj može da učestvuje i 17 igrača.

Reč je o igri koju je 1986. godine izmislio Dimitri Davidov, u to vreme student psihologije na čuvenom Moskovskom državnom univerzitetu “Lomonosov”. Igra je postala odmah popularna među studentima, a vrlo brzo i u drugim krugovima zbog tada omiljene italijanske serije “Hobotnica”.

Postoje i oni koji su ovu igru povezivali sa čuvenom tajnom službom SSSR-a KGB, koja je navodno kreirala pravila igre da bi vežbali percepciju tajnih agenata i pripadnika specijalnih jedinica vojske i policije, mada je to više priča koja bi mogla da se podvede pod one u rangu teorije zavere.

A kako funkcioniše ova igra? Svi igrači se dele na mafijaše, građane, doktore i policajce. U najjednostavnijoj, ali i najmanje zabavnoj formi, dva igrača su mafijaši, jedan je doktor, jedan policajac, a trojica građani. Poenta igre je da se pogodi koga su “mafijaši” “ubili”, da “policajac” ubedi ostale učesnike u igri ko je “mafijaš”, a da ne otkrije da je on baš “policajac”. Tu dolazi do laganja i blefiranja…

– Nema najboljih, svi onako malo blefiraju, lažu, ali ima stvarno dobrih igrača. Gajić je dobar, nikada ne znaš šta ima i Grujić. To je neka Zvezdina škola. Dobro su se pokazali – kroz smeh je pričao Dušan Tadić objašnjavajući kako funkcionišu stvari kod “orlova”.

Na pitanje da li onaj ko najviše laže je i najbolji, “desetka” Srbije odgovara:

– Pa da. Zato što moraš da se predstaviš za nešto što nisi. Tu su dobri momci protiv loših. Zanimljiva igra. Svi jedva čekamo da igramo. Nestrpljivi smo – objasnio je “mozak” “orlova”.

Pročitajte još

Ko su fudbaleri Srbiji koji na kraju ostaju “živi” nije toliko ni važno.

Najbitnije je da su “orlovi” itekako živi na tabeli grupe u kvalifikacijama i da nastavljaju da se bore za odlazak na Svetsko prvenstvo 2022. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike