Piksijeva Srbija za istoriju: Samo jednom smo imali bolji start u kvalifikacijama za SP!

31.03.2021

07:56 >> 08:43

0

Interesantni podaci...

Piksijeva Srbija za istoriju: Samo jednom smo imali bolji start u kvalifikacijama za SP!
Copyright MN Press

„Veru i nadu nam niko ne može oduzeti, učinićemo sve da budemo prvi u grupi“. Poruka selektora Dragana Stojkovića posle pobede u Azerbejdžanu je razgalila nadu navijača Srbije. Želja, htenje, borbenost, karakter, sve su to neke osobine koje su „orlovi“ pokazali tokom tri dosadašnja meča kvalifikacija za Svetsko prvenstvo.

Da stvari idu dobrim putem govori i stanje na tabeli grupe A koje kaže da prvu poziciju dele Portugalija i Srbija sa po sedam bodova. Sedam poena za veru i nadu svih u Srbiji. Kako igrača, stručnog štaba i svih onih koji se brinu o samoj igri, tako i publike koja zdušno bori ekipu.

MN Press

Zbog svega toga smo odlučili da se vratimo malo u prošlost i da podsetimo kako je naša reprezentacija izgledala kroz istoriju. Tačnije kroz doba SR Jugoslavije (1992. do 2003. godine), Srbije i Crne Gore (2003. do 2006. godine) i Srbije (od 2006. godine). Samo je Slobodan Santrač bio uspešniji, dok su isti broj bodova imali Ilija Petković i Slavoljub Muslin.

SR JUGOSLAVIJA

1994. GODINA – Prvo SP u fudbalu održano, od momenta kada je država od SFRJ postala SRJ, je bilo 1994. godine u Sjedinjenim Američkim državama. Na tom šampionatu zbog sankcija nismo učestvovali.

1998. GODINA – Takmčenje koje je 1998. godine održano u Francuskoj i dan danas budi loše uspomene u Srbiji. Dovoljno je da se spomene „Mijatova prečka“ i svi će znati o čemu se radi. U meču osmine finala je Holandija slavila (2:1), ali je sve moglo da bude drugačije da pri rezultatu 1:1 Predrag Mijatović nije sa penala pogodio prečku.

Ipak, ono na šta obraćamo pažnju više jesu kvalifikacije za to takmičenje. SR Jugoslavija je bila smeštena u Grupu 6 i završila je na drugom mestu sa 23 boda, iza Španije (26). Kroz baraž je otišla na Mundijal posle deklasiranja Mađarske (7:1, 5:0).

U prva tri meča kvalifikacija je tadašnja selekcija pod vođstvom Slobodana Santrača osvojila maksimalnih devet bodova. Dva puta su dobili Farska Ostrva (3:1 i 8:1) i jednom Maltu (6:0).  Prvi, ujedno i jedini poraz u grupi su doživeli od Španije u Valensiji (2:0), tada su strelci bili Pep Gvardiola i Raul.

2002. GODINANa prvenstvo u Japanu i Južnoj Koreji se SR Jugoslavija nije kvalifikovala. U grupi su završili kao trećeplasirani sa 19 bodova. Direktno je otišla Rusija (23), Slovenija je sa 20 poena otišla u baraž i preko Rumunije prošla na Mundijal.

MN Press

Posle tri odigrana kola u tim kvalifikacijama selekcija SR Jugoslavije je osvojila pet bodova. Savladan je Luksemburg (0:2), ali su remizirali sa Švajcarskom (1:1) i Slovenijom (1:1). Ta dva remija su na kraju bila i ključna. Švajcarcima je bod doneo Šapuiza u 84. minutu, a Slovencima Zahovič u 94. golom sa 25 metara.

Te kvalifikacije je obeležila veoma loša atmosfera u timu. Započeo ih je selektor Ilija Petković, nastavio Milovan Đorić, a završila ih je selektorska komisija u sastavu Vujadin Boškov, Ivan Ćurković, Dejan Savićević.

SRBIJA I CRNA GORA

2006. GODINA – Ispisivanje istorije, pa debakl. Tako se u najkraćem može opisati učešće reprezentacije Srbije i Crne Gore. U kvalifikacijama za Mundijal u Nemačkoj je selekcija pod kormilom Ilije Petkovića bila neverovatna. Svi su pričali o reprezentaciji koja je plasman na SP izborila tako što je bila ispred Španije. Imali su 22 boda, dva više od „furije“. Uz sve to 16 datiih i samo jedan primljen gol i to u Madridu (1:1).

MN Press

Ta selekcija je, baš kao i trenutna, posle tri kola imala sedam bodova. Pobedili su San Marino na gostovanju (0:3), pa su u Sarajevu mreže mirovale u duelu sa BiH (0:0), a onda je „petardom“ ispraćen San Marino u Beogradu (5:0).

Nažalost, pre SP je došlo do raznih sukoba, incidenata, selektor Petković je u tim pozvao sina Dušana i to je bila jedna od kapi koja je prelila čašu nezadovoljstva što je dovelo do tri poraza u grupi od Holandije (0:1), Argentine (0:6) i Obale Slonovače (2:3)…

SRBIJA

2010. GODINA – Šampionat u Južnoj Africi je bio verovatno poslednji koji su ljudi u Srbiji pratili sa velikom euforijom. Radomir Antić je odveo ekipu na planetarni šampionat i tamo je toliko malo nedostajalo da ekipa ode u nokaut fazu. Posle poraza od Gane (0:1) je u sada već čuvenom meču Milan Jovanović doneo pobedu protiv Nemačke (1:0), ali je u trećoj utakmici usledio poraz od Australije (2:1). Uprkos šansama i svemu viđenom, „kenguri“ su na kraju uz veliku pomoć sreće slavili i poslali Ganu dalje…

Kvalifikacije za to takmičenje Srbija je završila prva u Grupi 7 sa 22 boda i izborila je direktan plasman. Francuzi su bili drugi (21 poen) i prošli su tek posle baraža.

Posle tri kola u tim kvalifikacijama Srbija je imala šest bodova. Pobedili su Farska Ostrva (2:0), izgubili od Francuske (2:1), pa su savladali Litvaniju (3:0).

2014. GODINANa SP u Brazilu selekcija Srbije nije učestvovala. Završili su puleni Siniše Mihajlovića kao treći (14 bodova) u grupi sa Belgijom (26), Hrvatskom (17), Škotskom (11), Velsom (10) i Makedonijom (7). Jedan od ključnih poraza dogodio se u četvrtom kolu kada su poraženi u Skoplju (1:0). Nenad Tomović je tada skrivio penal, a Ibrahimi ga pretvorio u gol i tri poena.

MN Press

Posle tri odigrana kola u Grupi A Srbija je osvojila četiri boda. Remizirali su sa Škotskom (0:0), savladali Vels (6:1), pa izgubili od Belgije (0:3).

2018. GODINAPosle osam godina čekanja Srbija je izborila plasman na SP u Rusiji. Selektor Slavoljub Muslin je odveo ekipu na takmičenje, ali je po završetku kvalifikacija dobio otkaz. Mladen Krstajić je preuzeo kormilo i sa „orlovima“ završio kao treći u grupi sa tri boda, iza Brazila (7) i Švajcarske (5).

MN Press

U kvalifikacijama za SP je Srbija u grupi D završila kao prva sa 21 bodom, ispred Irske (19). Baš kao i sada i tada je reprezentacija posle tri kola imala sedam bodova. Počelo je remijem sa Ircima (2:2), pa su pobeđeni Moldavija (3:0) i Austrija (3:2).

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike