Vek srpskog vaterpola: Specijalne markice za veliki jubilej našeg trofejnog sporta (FOTO)

28.09.2021

15:56

0

Da ostane za večno sećanje na sve uspehe

Vek srpskog vaterpola: Specijalne markice za veliki jubilej našeg trofejnog sporta (FOTO)
Copyright Foto: Marko Metlas

Kada samo pomsilimo na srpski vaterpolo dobijemo nalet pozitivnih misli i osećaja, zahvaljujući onome što momci sa našom reprezentativnom, pa i klupskom, kapicom rade po bazenima širom sveta.

A rade to čitavih 100 godina. Tačno toliko živi vaterpolo u Srbiji. u tu čast su i napravljene posebne poštanske markice sa motivima srpskog vaterpola.

ptt
 

 

Sve je počelo 1921. godine kada je odigrano prvo državno prvenstvo i na kojem je trijumfovao VK Sombor. Samo šest godina svoj debi na Evropskom prvenstvu u Magdeburug, naši vaterpolisti imali su svoj debi, a 1950. prvi put stigli i do pobedničkog postolja.

I tako je krenuo niz uspeha, koji će se pretvoriti u potpunu dominaciju srpskog vaterpola u svetu. Zlatne medalje 48 puta završavale su u vlasništvu naših vaterpolsita, 94 odličja pokupljena su sa najvećih takmičenja.

ptt
 

 

Od 2006. ponovo pod imenom Srbija, naši vaterpolisti bili su pet puta prvaci Evrope, dvostruki olimpijski i svetski šampioni, imaju dva zlata na Svetskom kupu, Mediteranskim i Univerzitetskim igrama uz 11 najsjanijih medalja u Svetskoj ligi.

Nemoguće je nabrojati sve one koji su ostavili značajan trag u svetskom vaterpolu, ali svi koji prate ovaj sport jako dobro znaju ko su Mirko Sandić, Milan Muškatirović, Igor Milanović, Aleksandar Šoštar, Dragan Andrić, Vladimir Vujasinović, Denis Šefik, Aleksandar Šapić, Vanja Udovičić... pa sve do sadašnjih vladara svetskog vaterpola.

Ne smeju se zaboraviti ni stručnjaci poput Vuksanovića, Čukvasa, Orlića, Sajferta, Rudića, Stamenića, Nene Manojlovića, Porobića, pa sve do aktulenog selektora Dejana Savića.

Pored reprezentacije briljirali su i klubovi, pre svih Partizan sa sedam titula prvaka Evrope, a onda i Crvena zvezda, Bečej, Radnički iz Kragujevca...

I naš bazen na Tašmajdanu ljudi iz svetskog vaterpola smatraju "hramom" ove igre, a možemo se hvaliti i rekordnom posetom jednoj vaterpolo utakmici. Finale EP 2016. u Areni gledalo je 19.000 ljudi.

Mnogo toga osvojeno je u prethodnih 100 godina, a rođendanska čestitka u vidu petog olimpijskog zlata sigurno je najbolji zalog za budućnost u koju ne treba sumnjati.

ptt
 

 

Uz saradnju sa Vaterpolo savezom Srbije umetničku realizaciju specijalnog izdanja poštanskih markica na sebe je preuzela akademska slikarka Anamari Banjac, a na njima se nalaze Filip Filipović, Slobodan Nikić i naša vaterpolsitkinja Teodora Rudić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike