Srbi su prešli igricu, Srbi su osvojili sve, Srbi su prvaci svega: Vaterpolo dan za sva vremena (VIDEO)

20.08.2021

07:16 >> 10:59

0

Delfini objedinili titule evropskog, svetskog i olimpijskog prvaka

Srbi su prešli igricu, Srbi su osvojili sve, Srbi su prvaci svega: Vaterpolo dan za sva vremena (VIDEO)
Copyright MNPress/Marko Metlaš

Taj 20. avgust 2016. godine u istoriji srpskog vaterpola ostaće zapisan zlatnim slovima. Debelim, zlatnim slovima.

“Delfini” su tada, pod komandnom palicom selektora Dejana Savića, podrazumeva se, osvojili zlato na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru. Ono što generacijama i generacijama nije polazilo za rukom, oni su uradili. I to pobedom nad Hrvatskom – 11:7 (3:2, 3:1, 3:2, 2:2). Pobedom koja nijednog sekunda nije dolazila u pitanje. Pobedom koja je značila kraj karijere kapitena Živka Gocića i maestralnog centra Slobodana Nikića. Pobedom kojom su objedinjene sve moguće titule – Olimpijske igre, Svetsko prvenstvo, Svetska liga, Evropsko prvenstvo i Svetski kup.

Printscreen/Youtube

Ta će pobeda, sada već znamo, zapravo biti sjajna uvertira u godine koje dolaze i rezultiraće krunom i gotovo nezamislivim ostvarenjem – odbranom titule olimpijskog šampiona na Igrama u Tokiju. Uradili su to Žiletovi i Bobini naslednici i nekadašnji saigrači, a njih šestorica pošla su upravo stopama Gocića i Nikića i rekla “A sad adio” reprezentativnom vaterpolu.

Nećemo više sa srpskom kapicom gledati braću Pijetlović, Duška i Gojka, Filipa Filipovića, Andriju Prlainovića, Stefana Mitrovića i Milana Aleksića, ali, prošlost nas uči, ne treba mnogo da brinemo za vaterpolo u Srbiji. Dolaze i došli su neki novi momci koji će nam donositi radost i u godinama koje su pred nama.

Nego, da se vratimo u Rio de Žaneiro. Grupna faza igrana je u nekoj rupi od bazena, voda je više ličila na žabokrečinu nego na nešto u šta biste uskočili da zaplivate. I ta grupna faza bila je baš gadna, kako za vaterpoliste, tako i za navijače, pa i za novinare koji su izveštavali sa lica mesta. Mučenju je nekako došao kraj, Srbija je sa četvrtog mesta u grupi obezbedila plasman u četvrtfinale i prelazak u drugi bazen.

E tamo je bila druga priča. I druga pesma. U četvrtfinalu – Španija. Nezgodan rival koji je u konkurenciji Hrvatske, Italije, Crne Gore, Amerike i Francuske osvojio prvo mesto u svojoj grupi. Rival za respekt. Rival koji je takmičenje morao da završi u četvrtfinalu. Konačnih 10:7 za Srbiju i osigurana borba za medalju.

Došao je i dan polufinala. S jedne strane Srbija i Italija, s druge Hrvatska i Crna Gora. Hrvati lako dobijaju sa 12:8, a naši vaterpolisti igraju tvrdu utakmicu sa odličnim rivalom. Moć koju “delfini” imaju polako isplivava i sa konačnih 10:8 svima je jasno da će u finalu olimpijskog turnira gledati duel nad duelima između Srbije i Hrvatske.

Pročitajte još:

Tih je dana bilo divno biti u Rio de Žaneiru. Ređale su se medalje, ali su nekako svi čekali da se vaterpolisti pozlate. Da konačno stignu i do olimpijskog trona, koji im je godinama izmicao.

Sve je spremno za finale. Vaterpolisti Srbije i Hrvatske, dve najbolje reprezentacije na svetu, u tom trenutku su u bazenu, a mi novinari smo pozauzimali svoja mesta na tribinama. Pored mene je kolega iz Holandije, koji samouvereno već oprema tekst, iako utakmica još nije ni počela.

Gledam u njegov monitor i čitam naslov: “Hravtska je olimpijski šampion”, te prve rečenice u kojima opisuje kako je Srbija i ovog puta ostala praznih ruku. Mislim se, pa i izgovaram naglas srpskim kolegama koje su u blizini: “Kako će ovaj da briše sve napisano i radi sve iz početka.”

Printscreen/Youtube

I bi tako! Sve je funkcionisalo kao sat u igri izabranika Dejana Savića. Dušan Mandić je upropaštavao Hrvate, Branislav Mitrović fantastično branio, dadoše golove i Gocić i Nikić, onako da se šmekerski oproste. U semafor je bilo milina gledati. Od početka do kraja. Po isteku 32 minuta gledali smo u “Srbija 11 – Hrvatska 7” i sijali od sreće.

Pročitajte još:

Još kada se na golu pojavila naša trobojka, sve je bilo spremno za veliko slavlje. I za onu “drugu pesmu” s početka teksta. Ta druga pesma nosi naziv “Bože pravde”, i grmela je bazenom u Rio de Žaneiru. Uglas, uz osmeh i u suzama, otpevali su je vaterpolisti Srbije. Naš najuspešniji kolektiv svih vremena.

Zlato u Riju/Gojko Filipović

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike