Ne bih se usudio da Savića gurnem u bazen, o uspehe se svi grebemo: Igor Milanović ugostio 24sedam (VIDEO)

23.08.2021

11:13 >> 13:44

0

Ekskluzivni intervju sa slavnim vaterpolistom (I deo)

Ne bih se usudio da Savića gurnem u bazen, o uspehe se svi grebemo: Igor Milanović ugostio 24sedam (VIDEO)
Copyright 24sedam/Danilo Krša

Još nas sve drži maestralan nastup vaterpolista Srbije na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Još smo nekako svi pod tim moćnim utiskom radosti koju su nam pružili, pa onih pomešanih emocija dok smo ih gledali kako se pozdravljaju sa selektorom Dejanom Savićem. Još nas drži njihov uspeh.

A taj uspeh se može svrstati u mnoge kategorije, samo se ne može nazvati još jednim običnim uspehom. Ovaj uspeh zlatne generacije srpskih vaterpolista vredan je istorije. Dvostruki olimpijski šampioni zaredom vaterpolisti su prethodno bili davne 1984. i 1988. godine.

U toj generaciji bio je i Igor Milanović, legendarni vaterpolista, kasnije i trener, koji se može pohvaliti da se i u toj ulozi ostvario. Zparavo i ne mora da se hvali, dovoljno je pročitati da je Partizan baš pod njegovom komandom 2011. godine posto šampion Evrope.

E taj Igor Milanović ugostio je ekipu 24 sedam u svom “tajnom skrovištu” od beogradske buke i vrelog asfalta. Na 35, 40 minuta od centra grada krije se Igorova oaza mira u kojoj je gledao i prenose utakmica sa Olimpijskih igara.

Nekako nam se kao pravo pitanje za početak razgovora nameće baš ta činjenica da je ova generacija uspela da izjednači rezultat njegove generacije i odbrani olimpijsku titulu.

Bolji su od naše generacije

– Ne bih se složio da je status izjednačen, sigurno su nas ovi momci prevazišli s obzirom na broj medalja koji imaju iza sebe. Sa ovim dvostrukim olimpijskim zlatom i načinom na koji su ga osvojili, oni ulaze u onaj prostor veličanstvenosti. Ulaze u istoriju, u legende. Sigurno možemo da ih proglasimo najboljom generacijom ikada u bilo kom timskom sportu. Čestitao bih igračima, ali posebno stručnom štabu i Dejanu Saviću. Baš sam imao prilike da sedim s njim pre Igara. Divim se načinu na koji tempira tu formu i hemiju među njima, taj odnos u kom dosta smelo, ležerno i opušteno uđe na početak turniru. A onda pred četvrtfinale počinje da diže, uozbiljava i uokvirava… I onda kad odbrana, onako agresivna dođe na svoje mesto, onda i napad nema problem. Fića, Prle, Mandić, ma svi su stvarno igrali fantastično i veličanstveni Bane Mitrović na golu. Svi su dali fenomenalan doprinos. Način na koji je to Dejan izveo, to uopšte nije lako. I kad nije išlo davao sam podršku znajući da će Savić to umeti da izvede i od srca mu čestitam – gotovo u dahu nam priča Milanović, ne krijući da se zaista iskreno divi učinku vaterpolista Srbije.

Slavni vaterpolista naglašava da su momci u Tokiju, ali i donoseći medalje sa najvećih svetskih takmičenja godinama unazad, učinili veliku stvar ne samo za Srbiju i navijače, nego i za svakog ko se vaterpolom bavi.

Zbog njihovog zlata me zovu ljudi

– Svi mi koji smo negde u vaterpolu možemo da budemo sretni jer zavisimo od njih i grebemo se o njihovo zlato. Zovu me, čestitaju, pa se pojavljuju neke opcije za rad. Sa suzama sam sav utrnut gledao način na koji su se borili – priča Igor, pa pojašnjava:

Pročitajte još:

– Mislim na ono čudno suđenje protiv Španaca, ne bih da ulazim nešto detaljno, ali meni je sa televizije, gde ne može sve da se vidi, izgledalo da nas olako izbacuju. Pa onda onaj osmi gol Španaca, to nikada neću zaboraviti, gde lopta udara u Banetovu ruku pa prečku sa prednje strane. Neverovatno kakva krađa, to je fizički nemoguće.

Tu se, kaže nam Milanović, jasno videla mentalna snaga svakog od naših vaterpolista. Baš kao što se u tim trenucima jasno ocrtavao sav uložen trud i napor, kako vaterpolista, tako i kompletnog stručnog štaba. Sve je to došlo na naplatu uprkos nepravdama koje su ih pritiskale, pre svega od strane sudija na bazenu.

Po njihovoj igri treba praviti nove strategije

– Momci su se uzdigli, sabrali, pokazali snagu i odigrali šahovski. To treba da se snima, da se pokazuje i da se po tome prave neke nove strategije i novi putevi kako treba igrati.

Nema Milanović problem da prizna da nekome nije dorastao, a to kod sportskih radnika, pa i kod običnih ljudi nije nešto što se često sreće. Naprotiv, Igor javno “skida kapu” selektoru vaterpolo reprezentacije Srbije Dejanu Saviću.

– Meni kao treneru je bilo jako zanimljivo da vidim kako Dejan Savić postiže najbolji kvalitet baš onda kad treba. Mislim da ja nemam te veštine i ne bih umeo na taj način da se ponašam i sigurno je to neki prostor koji bi tebalo da nadogradim kod sebe.

24sedam/Danilo Krša

Ne možemo a da ne spomenemo onu sada već anotlogijsku rečenicu sa tajm-auta kojom Savić budi svoje izabranike u finalnom meču. Posle kratkog i jsnog “Nemoj da me nervirate” sve dođe na svoje mesto. Delfini zaigraju kako umeju i postanu olimpijski šampioni.

Pročitajte još:

Divan odnos Savića i igrača

– Taj njegov odnos, to je divno! Onako kad iza te rečenice stoji višegodišnji rad i kreiranje odnosa sa njima da bi mogao da kaže tu rečenicu, koja je de fakto izgovorena na jedan topao način. On u tim momentima upotrebljava ličan odnos i divno je kad u takvim trenucima možeš da koristiš tako nešto. Ali to se bilduje, gradi, kreira mnogo ranije na treninzima, putovanjima. Svi oni znaju da igraju, ali nije nimalo jednostavno spremiti ekipu sa tim brojem godina. I motivisati ih u ovim čudnim uslovima bez publike i gde te svi kradu i svi žele da te sklone. Nije lako biti u poziciji da se boriš za medalje i zaista im čestitam.

24sedam/Danilo Krša

Moramo da primetimo i kako Dejan Savić, iako su to negde svi potajno priželjkivali, ni ovog puta nije skočio u bazen da proslavi zlato. A nije ga niko ni gurnuo u vodu. Niko nije ni pokušao.

– Pa ja se ne bih baš mnogo usuđivao.(smeh) Ne bih se ja s tim igrao. Šalim se, naravno. Pa dobro, treba poštovati njegovu odluku. Ne verujem da će se neko usuditi.

Vraćamo se ozbiljnijim temama, pa pitamo da li to “grebanje” o uspehe vaterpolista ima uticaja i na poslovne ponude, odnosno hoće li Igor Milanović uskoro ponovo na trenersku klupu.

– Ima nekih pregovora na dve tri strane, ali ništa konkretno. Sve su van Srbije.

Rešili smo da malo zakopamo u prošlost, pa podsetili na onaj gol i ono “Milanović, Milanović, Milanović”, pa nas zanima i da li je Igor video neki sličan detalj u Tokiju. da li će i ovim momcima ljudi, baš kao i njemu, pričati da tačno znaju šta su radili kad je pao taj gol.

Momci treba da uživaju u trenutku

– Sigurno će se pamtiti Fićin gol protiv Španaca. Pamtiće se i predivna igra. Iskreno, malo se bljutavo osećam… Te usporedbe, uopšte pričati o tome u ovom trenutku sada kad oni na ovaj način osvajaju. Nepotrebno mi je to, ne osećam se lepo. Treba o ovim momcima pričati što duže i što lepše. I analizirati i promovisati. A ovo, ma ja se i ne sećam kako je to bilo. Sigurno sad i oni slušaju priču. Jao pa ovi te kradu, a mi ovo i ono. Stvarno treba da uživaju u tome. Jedan život koji imamo. Dosta je to daleko od mene. Sad kad gledam ove momke ja ne mogu da verujem da sam igrao na tim nivoima. Zaista sam uživao gledajući ih i hvala im.

Pročitajte još:

Ovo je pravi trenutak da i mi zahvalimo sjajnom domaćinu, a da čitaocima najavimo i nastavak intervjua narednih dana. A tu ćete saznati kako je Igor trenirao u svoje vreme, da li je zabrinut za budućnost srpskog vaterpola, kako mu deluje naša liga sa klubovima koji su se dobro pojačali, ali i neke stvari iz života, koje nisu u direktnoj vezi sa vaterpolom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike