Zvezdi se ponovila Valensija! Ovo već boli - ispuštena je prilika za senzaciju u Vitoriji!

08.12.2023

22:39

0

Autor: A. Š.

Crveno-beli još jednim dramatičnim porazom završili mini turneju po Španiji

Zvezdi se ponovila Valensija! Ovo već boli - ispuštena je prilika za senzaciju u Vitoriji!
Nemanja Nedović, Miloš Teodosić i Džoel Bolomboj - Copyright MN Press

Krenuli su pre nekoliko dana košarkaši Crvene zvezde na evroligašku mini turneju po Španiji sa željom da se u Beograd vrate barem sa jednom pobedom.

Posle neuspeha u duelu sa Valensijom, večerašnji okršaj u Vitoriji protiv Baskonije dobio je dodatno na težini, ali na kraju Janis Sferopulos nije uspeo da iznenadi Duška Ivanovića sa Zvezdinim timom koji je letos selektirao upravo iskusni crnogorski strateg - 87:85.

Propuštaju crveno-beli mnogobrojne prilike da se konkretnije uključe u borbu za mesto koje vodi u doigravanje elitnog takmičenja. Gotovo na identičan način kao pre dva dana u Valensiji, Teodosić i drugovi izgubili su večeras i od nekadašnjeg španskog šampiona. Dvocifreni minus i 50+ primljenih poena u prvom poluvremenu, eksresni rezultatski povratak u meč u trećoj deonici, pa emotivni rolerkoster u završnih 60 sekundi susreta...

Previše se puta u dosadašnjem toku Zvezdi dešavaju velike oscilacijama tokom 40 minuta da bi se moglo reći da su neki porazi bili samo plod nesrećnih okolnosti... Loš ulazak u meč i dozvoljavanje domaćinu da se raspuca već na otvaranju susreta i te kako su uticali na sve ono što smo gledli u prvom poluvremenu u kojem je Baskonija ubacila 11 trojki iz 23 pokušaja.

Upravo su na šutu van linije 6.75 izabranici Duška Ivanovića izgradili i večeras najvećih plus 13, te čak 52 ubačena poena za poluvreme, dok crveno-beli ni večeras nisu uspeli nijednom da budu u prednosti, a nije da nisu imali prilika u nastavku meča. Kada su, kao i u Valensiji, u trećoj deonici zategli odbranu stvari postale mnogo povoljnije za Zvezdu. Pojavio se napadački u trećoj deonici Luka Mitrović i sa nekoliko poena i ofanzivnih skokova pogurao je saigrače do izjednačenja u završnih 60-ak sekundi treće deonice, koji su se na kraju ispostavili i kao jedan od najvažnijih perioda meča.

Jer, u tom trenutku su Teo i drugovi prokockali dva napada za vođstvo, za šta su bili kažnjeni sa pet brzih poena Baskonije, na kojima su domaći iskreirali novu dvocifrenu prednost koju su uneli u završna tri minuta meča (81:71). A kada su svi pomislili da Zvezdi više nema povratka, crveno-belima se ukazala ogromna prilika za senzacionalni trijumf u poslednjih 100 sekundi duela.

Teodosić je ubacio neke važne trojke, omogućivši Giedraitisu priliku da bude apsolutni junak evroligaške večeri. Litvanac je u "svojoj" dvorani odigrao najbolji meč u Zvezdinom dresu. Na 24 sekundi pre kraja ubacio je trojku za prilazak crveno-belih na minus dva, da bi posle polovičnog učinka Teodosića sa linije penala Giedraitis na nešto više od devet sekundi pre poslednjeg zvuka sirene poravnao rezultat (85:85).

Usledila je još jedna drama sa tužnim krajem za crveno-bele... Sedekerskis je šest sekundi pre kraja ubacio dva bacanja, da bi posle tajm auta Sferopulosa Giedraitis promašio najvažniji šut van linije 6.75 u dosadašnjem boravku u Zvezdinom dresu...

BASKONIJA: Hauard 17, Manjon, Rajeste, Čijoza 2, Sedekerskis 18, Marinković 9, Miler-Mekintajer 4, Dijez 2, Rogkavopulos 14, Diop, Kocar 6, Moneke 15.

CRVENA ZVEZDA: Teodosić 13, Lazić 9, Nedović 7, Dos Santos 3, Lazarević 2, Davidovac, Mitrović 8, Giedraitis 24, Simonović, Tobi 5, Bolomboj 14, Ilić.

Standings provided by Sofascore

BLOG UŽIVO

ČETVRTA ČETVRTINA

40. MINUT - Rogavopulos vraća trojku, ali odmah potom Teodosić ekspresno pogađa šut van linije 6.75 - 84:77, 39. minut. Posle promašaja Marinkovića sa poludistance, ispromašivali su se crveno-beli. Redom su trojke promašivali Tobi, Teodosić, pa Giedraitis. Na 61 sekund pre kraja Lazić ubacuje dva penala za 84:79. Odbranili su se crveno-beli, a potom Giedraitis ubacuje trojku za 84:82 na 24.3 sekunde pre kraja. Ivanović traži minut odmora. Zvezda još nije u bonusu. Na 20.2 sekundi pre kraja Marinković ide na liniju penala. Srpski reprezentativac ubacio je jedno bacanje - 85:82. Na 9.6 sekundi Giedraitis ubacuje trojku za izjednačenje - 85:85. Posle tajm auta Ivanovića Sedekerskis se izborio za dva bacanja na šest sekundi pre kraja. Bolomboj je dobio petu ličnu grešku. Ubacio je košarkaš Baskonije oba bacanaja. Sferopulos traži tajm aut posle kojeg Giedraitis promašuje trojku. KRAJ! Baskonija je pobedila Zvezdu 87:85.

38. MINUT - Sedekerskis ne propušta priliku da promašaj Zvezdinog centra ekspresno kazni. Posle njegove trojke Baskonija se vraća na dvocifreni plus u 37. minutu - 81:71. Sferopulos traži još jedan minut odmora, posle kojeg crveno-beli još jednom nisu uspeli da dođu do poena. Odbranili su crveno-beli i ekstranapad domaćih, ali imaju sve manje vremena za preokret. U završna dva minuta četvrte deonice ulazi se s vođstvom Baskonije 81:74 posle trojke Giedraitisa iz ekstraposeda. 

36. MINUT - Lazić promašuje otvorenu trojku, ali još jednom domaći ne koriste zicer. Ovoga puta su kažnjeni pošto je Zvezdin kapiten sada ubacio trojku sa istog mesta s kojeg je u prethodnom napadu promašio. Kocar poentira iz ekstranapada Baskonije - 77:68. Teodosić ubacuje važnu trojku za crveno-bele na polovini četvrte deonice - 77:71. Bolomboj faulira Mekintajera prilikom šuta za tri poena, a plejmejker domaćih ubacio je jedan od tri penala. Posle 36 minuta košarke u Vitoriji Baskonija vodi protiv Zvezde 78:71, pošto je Bolomboj promašio otvorenu trojku.

34. MINUT - Još jednom domaći gube loptu, posle čega Teodosić ubacuje jedno od dva slobodna bacanja - 70:65, 33. minut. Rogavopulos poentira sa poludistance, posle čega Davidovac pa Teodosić promašuju trojke. Sedekerskis je to kaznio trojkom za plus 10 na šest i po minuta pre kraja - 75:65. Sferopulos traži minut odmora, posle kojeg njegovi igrači gube loptu. Srećom po njih, Mekintajer u kontri nije poentirao. Na isteku 34. minuta Baskonija vodi 75:65.

32. MINUT - Nisu crveno-beli iskoristili dva napada na minus pet, što Rogavopulos kažnjava trojkom za plus osam - 70:62. Bolomboj zakucava na isteku 32. minuta - 70:64.

TREĆA ČETVRTINA

30. MINUT - Hauard dobija tehničku grešku zbog prigovora, a Giedraitis sa linije penala poravnava rezultat u 29. minutu - 62:62. Giedraitis pravi korake, ali se ispravlja odličnom odbranom i rampom. Tobi greši, a potom u kontri Sedekerskis poentira i prekida seriju Zvezde 9:0. Jago je promašio trojku, a potom na isteku treće deonice Mekintajer ubacuje šut van linije 6.75 za 67:62.

28. MINUT - Posle dva ubačena penala Bolomboja, Hauard gubi loptu, a na drugoj strani Mitrović postiže nove poene - 62:57, 27. minut. Rajeste promašuje trojku, a Mitrović u kontri popravlja svoj promašaj. Posle dugo vremena Zvezda je na posedu zaostatka, Ivanović traži minut odmora - 62:59. Odbranili su se crveno-beli, a potom Giedraitis ubacuje flouter za samo minus jedan crveno-belih pred završna dva minuta treće deonice - 62:61.

26. MINUT - Ponovo Zvezda propušta veliku priliku da dodatno istopi vođstvo Baskonije. Promašili su dva uzastopna zicera, posle čega Kocar ubacuje dva penala - 57:49, 25. minut. Mitrović zakucava za svoje prve poene večeras na polovini treće deonice, ali potom Hauard ubacuje svoju petu trojku večeras iz sedmog pokušaja - 60:51. Mitrović i Sedekerskis razmenjuju lake poene na isteku 26. minuta - 62:53.

24. MINUT - Luka Mitrović promašuje čist zicer na minus osam, posle čega Moneke ubacuje jedno od dva penala - 55:46. Giedraitis ubacuje trojku za minus šest - 55:49. 

22. MINUT - Izgubljenim loptama na obe strane otvoreno je drugo poluvreme. Prve poene u nastavku meča postiže Moneke, a potom svoju drugu trojku večeras ubacuje Bolomboj - 54:46.

DRUGA ČETVRTINA

20. MINUT - Propustili su domaći napad na plus 13, što je poenima u polukontri odmah kaznio Nedović 52:41. Na kraju prvog poluvremena Baskonija vodi protiv Zvezde 52:43. Baskonija je u prvom poluvremenu ubacila 11 trojki iz 23 pokušaja.

18. MINUT - Marinković promašuje trojku, a potom pravi faul nad Tobijem i dobija tehničku grešku zbog prigovora. Nedović je ubacio jedno slobodno bacanje, a potom je Tobi bio polovično precizan - 44:37. Hauard se vratio na parket i odmah ubacio trojku, posle čega Tobi pravi faul u napadu - 47:37. Razmenili su "poene u leđa" Giedraitis i Diez - 49:39, 17. minut. Sedekerskis pravi faul u napadu i dobija treću ličnu grešku. Nedović promašuje trojku, ali ne na drugoj strani i Moneke - 52:39. 

16. MINUT - Giedraitis je poentirao uz faul, ali je promašio dodatno bacanje - 39:30. Posle dva ubačena bacanja Monekea, Tobi promašuje zicer. Na drugoj strani iskusni centar faulira Monekea za nove penale (2/2) za najveću prednost domaćih dosad - 43:30, 15. minut. Tobi ubacuje dva penala, potom je na drugoj strani polovično precizan Sedekerskis - 44:32. Teodosić iz ekstranapada ubacuje trojku i vraća crveno-bele na jednocifren minus - 44:35.

14. MINUT - Na poene Ćioze sa poludistance, lakim poenima na drugoj strani odgovara Tobi posle čega Ivanović traži tajm aut - 34:26. Moneke je promašio trojku. Crveno-beli nisu iskoristili napad na minus osam, pa ih je poenima iz prodora kaznio Hauard - 36:26. Posle ubačene duge dvojke Lazića, Hauard ubacuje svoju treću trojku večeras na isteku 14. minuta utakmice - 39:28.

12. MINUT - Promašili su domaći dve uzastopne trojke na otvaranju druge deonice, što na drugoj strani ubačenim šutem van linije 6.75 kažnjava Giedraitis. Međutim, Hauard ponovo vraća trojku na trojku domaćih. Posle promašenog zicera Mitrovića, Rogavopulos trojkom donosi prvu dvocifrenu prednost Baskoniji - 32:21. Sferopulos mora da traži minut odmora posle kojeg Jago iz ekstraposeda ubacuje trojku uz pomoć table na isteku 12. minuta 32:24.

PRVA ČETVRTINA

10. MINUT - Bolomboj ubacuje prvu trojku za Zvezdu večeras, ali odmah na isti način uzvraća Rogavopulos - 23:18, 9. minut. Na kraju prve deonice Baskonija vodi 26:18 posle trojke Monekea. Ubacili su šest trojki iz 10 pokušaja domaći u prvoj četvrtini.

8. MINUT - Teodosić je bukvalno izmislio 2+1 za prilazak Zvezde na minus četiri u 7. minutu - 15:11, ali Hauard na drugoj strani pogađa jednu od svojih "ludačkih" trojki iz prvog šuta na koš - 18:11. Propustili su crveno-beli napad na minus pet, posle čega Moneke poentira uz faul, ali promašuje dodatno slobodno bacanje. U završna dva minuta prve deonice ulazi se s vođstvom Baskonije 20:15.

6. MINUT - Posle poena Nedovića, Sedekerskis ubacuje otvorenu trojku na polovini uvodne deonice - 13:4. Bolomboj posle lakih poena dolazi i do ukradene lopte, posle čega Nedović sa linije penala smanjuje minus Zvezde na 13:8. Mini seriju Zvezde prekida Sedekerskis poenima iz prodora - 15:8. 

4. MINUT - Trojkom Vanje Marinkovića Baskonija u 3. minutu stiže do sedam poena viška - 7:0. Više od tri minuta su crveno-beli bez poena, ali Baskonija propušta dve prilike da ode na dvocifrenu prednost. Posle tri i po minuta prve poene za crveno-bele postiže Lazarević - 7:2. Iz ekstranapada Marinković postiže svoju drugu trojku - 10:2.

2. MINUT - Promašajem Bolomboja iz reketa i poenima Kocara na drugoj strani iz iste pozicije otvoren je meč u Vitoriji. Lakim poenima Vanje Marinkovića Baskonija dolazi do 4:0. Teodosić je promašio prva tri šuta za tri poena na meču.

- Evroliga je odredila dan pre utakmice odredila sudijsku trojku. 

- Duško Ivanović je u najavi meča istakao da će duel sa crveno-belima za njega biti specijalan momenat.

- Zvezda će večeras biti oslabljena pošto Sferopulos neće moći da računa na Šabaza Nejpira.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike