Zvezda stala nadomak senzacije! Crveno-belima pretila blamaža, a na kraju imaju razloga da žale za pobedom!

06.12.2023

22:38

0

Autor: A. Š.

Srpski šampion porazom počeo mini turneju po Španiji

Zvezda stala nadomak senzacije! Crveno-belima pretila blamaža, a na kraju imaju razloga da žale za pobedom!
Miloš Teodosić i Dejan Davidovac - Copyright ABA liga/Dragana Stjepanović

Kada na poluvremenu gubiš 16 razlike, a na kraju meča i te kako imaš razloga da žališ za pobedom onda je donekle jasno gde treba tražiti razloge poraza Crvene zvezde u Valensiji - 85:81. Protiv jednog od, navijačima Crvene zvezde, najdražih protivnika izabranici Janisa Sferopulosa uspeli su u drugih 20 minuta da se vrate iz dubokog ponora, ali su na kraju "ostali kratki" za, s obizrom na sve viđeno, senzacionalan trijumf.

Ušla je Valensija u duel sa Crvenom zvezdom prepuna negativnih tradicija i rezultata. Samo jedna pobeda iz dosadašnjih devet evroligaških duela sa crveno-belima, te pet poraza iz isto toliko poslednjih utakmica ovosezonskog izdanja elitnog takmičenja sigurno su stajali u podsvesti izabranika Aleksa Mumbrua.

Ali, u jednoj od najvažnijih utakmica u dosadašnjem toku sezone Zvezdini igrači odigrali su verovatno najlošije poluvreme ove sezone. Prvenstveno u defanzivi, jer primiti 56 poena za dve četvrtine od bilo kojeg rivala jasan su razlog zbog kojeg je Valensija na veliki odmor otišla sa ogromnih 16 poena prednosti.

Reakcija crveno-belih morala je da usledi. I bila je odlična. Za manje od osam minuta u trećoj deonici Zvezdini košarkaši su uspeli da naprave 15 razlike i u završna dva minuta treće deonice uđu sa samo poenom zaostatka. Međutim, u njima su ponovo "trokirali" u defanzivi, s obzirom da su domaći za osam minuta pretposlednjeg kvartala postigli šest poena, a onda do odlaska na poslednji dvominutni odmor još 10, čime su u završnici treće četvrtine uspeli da se odlepe na devet razlike.

Ono što u svemu može da bude tračak nade pred gostovanje u Baskoniji u petak, jeste da se Zvezda ni tad nije predala. Nije ni u završna tri minuta u koja je Valensija ušla sa plus sedam, a kada je Nedović ubacio trojku za izjednačenje na 54.5 sekundi pre kraja probudila se nada u veliki trijumf. Međutim, on je u dramatičnoj završnici izostao. Posle poena Harpera iz prodora, Teodosić je promašio trojku pogodivši donju ivicu table, posle čega je Dejvis sa dva ubačena bacanja na 9.5 sekundi pre poslednjeg zvuka sirene stavio tačku na meč.

VALENSIJA: Harper 8 (5as), Klaver 10, Puerto 5, Rivers -, Lopez Arostegi 4, Džons 10 (4as), Inglis -, Jović 8 (4uk), Ture 2, Hermanson -, Dejvis 21 (5sk), Odželeje 17 (6sk, 2uk).

CRVENA ZVEZDA: Lazarević -, Teodosić 11 (9as, 5sk), Davidovac 5 (6sk), Mitrović 6, Lazić 6, Simonović -, Nejpir 14 (4sk), Tobi 7 (6sk), Bolomboj 12 (7sk), Nedović 14, Giedraitis 5, Jago 1.

Standings provided by Sofascore

BLOG UŽIVO

ČETVRTA ČETVRTINA

40. MINUT - Posle promašenog zicera Dejvisa, lake poene u kontri postiže Bolomboj. Harper promašuje trojku, a potom Nedović iz ekstra napada ubacuje trojku za izjednačenje. Do kraja je 54.5 sekunde - 81:81. Harper poentira iz prodora, Sferopulos traži tajm aut na 33.7 sekundi pre kraja - 83:81. Teodosić promašuje trojku, Dejvis ide na liniju penala 9.5 sekundi pre kraja. Ubacio je iskusni centar dva bacanja - 85:81. KRAJ! Valensija je pobedila Zvezdu 85:81!

38. MINUT - Imala je Zvezda dva napada na minus šest, ali je prvo izgubila loptu, a potom je Giedraitis promašio trojku. Sve je manje vremena za crveno-bele, Klaver na tri minuta i devet sekundi pre kraja ubacuje jedno od dva bacanja - 81:74. Bolomboj promašuje sa poludistance, Harper na drugoj strani nije poentirao uz kontakt iz prodora. U završna dva minuta četvrte četvrtine ulazi se s vođstvom Valensije 81:76, pošto je Nejpir promašio još jednu trojku.

36. MINUT - Imali su crveno-beli napad na minus šest, ali je Nejpir promašio trojku. Dejvis to kažnjava sa dva ubačena penala. Zvezda je na pet i po minuta do kraja već iskoristila bonus - 78:70. Nedović još jednom poentira iz prodora. Nova promašena trojka Klavera posle čega poentira Mitrović i vraća Zvezdu na minus četiri - 78:74. Na isteku 36 minuta Dejvis poentira u poslednjim momentima napada - 80:74.

34. MINUT - Lazić pravi faul u napadu, ali srećom po crveno-bele Odžulej promašuje trojku. Potpuno otvoren šut za tri poena iz ćoška je imao Davidovac, ali je promašio. Na drugoj strani Odžulej sa linije penala (1/2) podiže prednost Valensije na 76:67, 33. minut. Nedović pravi faul u napadu, a na drugoj strani Puerto promašuje trojku. Kažnjava to trojkom Nejpir - 76:70. Jović promašuje potpuno otvorenu trojku na isteku 34. minuta. 

32. MINUT - Četvrta deonica otvorena je izgubljenom loptom crveno-belih, posle čega Luka Mitrović pravi četvrtu ličnu grešku. Klaver promašuje potpuno otvorenu trojku, a prve poene u nastavku meča postiže Mitrović - 72:67. Odžulej promašuje trojku, kao i Teodosić na drugoj strani. Na isteku 32. minuta Valensija vodi 75:67 posle 2+1 Odžuleja. Prethodno je Giedraitis promašio otvorenu trojku na minus pet.

TREĆA ČETVRTINA

30. MINUT - Nejpir gubi loptu, na drugoj strani je Dejvis polovično precizan sa linije penala - 66:61. Još jedan loš napad Zvezde, posle promašene trojke Giedraitisa Džons poentira sa poludistance. Valensija odgovara serijom 6:0, a Sferopulos traži tajm aut - 68:61. Nejpir promašuje trojku, a domaći preko Turea dolaze na drugoj strani do poena iz ofanzivnog skoka - 70:61. Giedraitis sa dva ubačena penala prekida seriju Valensije 8:0. Na kraju treće deonice Valensija vodi 72:65.

28. MINUT - Samo šest poena je postigla Valensija za skoro osam minuta košarke u trećoj deonici. Nejpir je fauliran prilikom šuta za tri, pogodio je dva od tri penala - 62:58, 27. minut. Džons je promašio sa poludistance, a potom Giedraitis ubacuje trojku i približava crveno-bele na samo poen zaostatka - 62:61. Za manje od osam minuta crveno-beli su napravili 15 razlike, Mumbru traži tajm aut posle kojeg Klaver ubacuje trojku za domaće, koji u završna dva minuta treće deonice ulaze sa plus četiri - 65:61.

26. MINUT - Posle promašaja Dejvisa sa poludistance, lake poene za Zvezdu postiže Davidovac - 60:53, 25. minut. Zvezda je u seriji 8:0 i posle dva ubačena bacanja Teodosića prilazi na 60:55. Dejvis prekida nalet crveno-belih zakucavanjem posle promašaja Harpera - 62:55. Na drugoj strani Mitrović je polovično precizan sa linije penala. Klaver pravi faul u napadu. Posle 26 minuta košarke u Valensiji Zvezda ima napad da još više smanji minus - 62:56.

24. MINUT - Harper poentira uz faul, ali promašuje dodatno bacanje. Teodosić potom greši u dodavanju, ali na drugoj strani i domaći gube loptu, a Dejvis pravi treću ličnu grešku u 23. minutu - 60:47. Posle promašene trojke Teodosića, šut van linije 6.75 promašuje i Jović. Lazić nastavlja da poentira sa linije penala (2/2) - 60:49. Posle promašene trojke Inglisa, Zvezdu na jednocifren minus zakucvanjem vraća Bolomboj na isteku 24. minuta - 60:51.

22. MINUT - Valensija u uvodnom napadu druge deonice nije uspela da uputi šut ka košu sa 24 sekunde. Na drugoj strani Bolomboj ubacuje dva penala - 56:42. Dejvis nije uspeo da poentira, a potom Teodosić ubacuje trojku i približava Zvezdu na minus 11 - 56:45. Mini seriju crveno-belih 5:0 poenima sa poludistance prekida Dejvis. Na isteku 22. minuta igre Zvezda je na minsu 11 posle dva ubačena penala Lazića - 58:47.

DRUGA ČETVRTINA

20. MINUT - Nedović pravi faul u napadu, a Odžulej sa dva penala u 19. minutu povećava prednost Valensije - 51:37. Posle nove greške Jaga u dodavanju Dejvis zakucava za ogromnih 53:37 pred završnih 60 sekundi prvog poluvremena. Na kraju prvog poluvremena Valensija vodi protiv Zvezde 56:40.

18. MINUT - Pukla je Zvezdina odbrana i to je trojkom kaznio Klaver, a posle promašene trojke Nedovića, Jović poentira u kontri za novi najveći plus domaćih 46:33, 17. minut. Tobi postiže važne poene za Zvezdu na isteku napada. U završna dva minuta prvog poluvremena ulazi se s vođstvom Valensije 49:37 posle još jedne trojke Jovića.

16. MINUT - Posle još jedne izgubljene lopte crveno-belih Odžulej  u kontri nije poentirao. Tobi na drugoj strani promašuje trojku, a domaći ne koriste još jedan napad da odu na dvocifreni plus. Posle izgubljene lopte Jaga, Odžulej koristi treći ekstra posed Valensije za prvu dvocifrenu prednost na meču - 41:31. Sferopulos traži minut odmora, posle kojeg Nedović poentira iz prodora.

14. MINUT - Teodosić postiže važne poene za crveno-bele sa poludistance, a potom Tobi dolazi do lakih poena - 34:31. Teodosić krade loptu Lopez Arostegiju, ali Tobi promašuje trojku za izjednačenje. Nisu crveno-beli iskoristili još jedan napad na minus tri, a posle izgubljene lopte Nedović pravi nesportski faul. Lopez Arostegi je ubacio dva bacanja, a iz ekstra poseda Klaver ubacuje trojku. Za tili čas domaći su ponovo na plus osam - 39:31.

12. MINUT - Valensija na startu druge deonice posle dva ubačena penala Džonsa dolazi ponovo do najvećih plus osam - 27:19. Tobi ubacuje trojku, a posle polovičnog učinka Džonsa sa linije penala šut van linije 6.75 pogađa i Nejpir - 28:25. I ponovo Odžulej vraća trojku na trojku - 31:25. Posle poena Nejpira sa poludistance, Odžulej odgovara sa 2+1 na isteku 12. minuta igre - 34:27.

PRVA ČETVRTINA

10. MINUT - Trojkom Davidovca Zvezda u 9. minutu prilazi na minus jedan. Ipak, Odžulej vraća trojku na drugoj strani - 23:19. Džons je potom precizan sa poludistance. Na drugoj strani Lazić promašuje potpuno otvoren šut van linije 6.75. Na kraju prve četvrtine Valensija vodi 25:19.

8. MINUT - Jović ubacuje trojku za najveće vođstvo domaćih dosad - 16:8. Bolomboj na drugoj strani popravlja promašaj Mitrovića. Razigrao se Dejvis, ubacuje svoj osmi poen za manje od osam minuta utakmice. Nejpir i Teodosić vraćaju Zvezdu na minus četiri pred završna dva minuta uvodne deonice 18:14.

6. MINUT - Imali su crveno-beli priliku da sa linije penala smanje zaostatak ali se Jago (1/2) i Giedraitis (0/2) nisu proslavili. Na drugoj strani to poenima sa poludistance kažnjava Dejvis 11:5 na polovini prve deonice.Bolomboj ubacuje dva penala posle TV tajm auta. Posle 6 minuta košarke Valensija vodi 13:8 posle poena Dejvisa sa jedne i Mitrovića sa linije penala (1/2) na drugoj strani.

4. MINUT - Brzo Valensija pravi seriju 5:0 i posle trojke Puerte vodi 7:2. Nedović iz prodora postiže važne poene za Zvezdu posle nekoliko haotičnih napada. Na isteku 4. minuta domaćin vodi 9:4 posle poena Puerete iz ofanzivnog skoka.

2. MINUT - Po dva uvodna napada prokockana su na obe strane. Prve poene na meču postiže Bolomboj. Na drugoj strani lakim poenima odgovara Dejvis - 2:2.

- Jović je dočekao Zvezdine košarkaše u dvorani Valensije i prilikom izlaska na trening srdačno se pozdravio sa nekadašnjim saigračima u crveno-beloj opremi.

- U koži Stefana Jovića, ali u taboru Crvene zvezde, biće Majk Tobi koji je veliki trag ostavio u dresu Valensije.

- Večeras će na megdan Zvezdi izaći i jedan od najvećih mezimaca "delija" u novijoj istoriji kluba sa Malog Kalemegdana. Pre meča Stefan Jović ishvalio je crveno-bele.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike