Zvezda se prekasno upalila u Pireju! Crveno-bele progutale ofanzivne crne rupe!

16.11.2023

22:17

0

Autor: A. Š.

Izabranici Janisa Sferopulosa poraženi u dvorani „Mira i prijateljstva“

Zvezda se prekasno upalila u Pireju! Crveno-bele progutale ofanzivne crne rupe!
Nemanja Nedović, Miloš Teodosić i Džoel Bolomboj - Copyright MN Press

Dolazak Janisa Sferopulosa na klupu Crvene zvezde primetno je podigao Teodosića i drugove posle turbulentnog početka sezone, ali grčki strateg moraće još da radi kako bi ekipi doneo neophodni kontinuitet, preko potreban za ulazak u borbu za plasman u Top 8 Evrolige.

Pošto su njegovi izabranici pre dva dana u beogradskoj Areni oduvali sa parketa Fenerbahče, večeras im je u Pireju protiv Olimpijakosa 20-ak dobrih minuta bilo premalo kako bi izbegli poraz 88:83.

Bez Šabaza Nejpira, sa Jagom dos Santosom u petorci od starta meča, beogradski crveno-beli su se u prvih 15 minuta pitali za gotovo sve na parketu dvorane "Mira i prijateljstva". Nemanja Nedović je sjajno povukao ekipu na otvaranju meča, a kada su mu se, pre svega ofanzivno, pridružili Teodosić i Mitrović na polovini druge deonice Zvezda je stigla i do, večeras najvećih, plus osam (39:31).

Ipak, u tim momentima škripalo je u fazi odbrane. Jer, kad god bi Sferopulosovi izabranici vezali pet poena i pretili da se rezultatski odlepe, košarkaši Olimpijakosa sa su kao po pravilu ubacivali trojke i održavali korak za rivalom, koji je počeo da popušta u drugoj polovini druge četvrtine.

Zvezdin pad u Pireju započet je u završna četiri minuta prvog poluvremena. Upali su beogradski crveno-beli u ofanzivnu crnu rupu koju je Olimpijakos već tada kaznio serijom 10:0, a iz nje Teodosić i drugovi nisu izašli gotovo do kraja treće deonice u kojoj je pirejski tim stigao do dvocifrenog plusa. Samo tri poena za više od sedam minuta igre na kraju je preskupo koštalo crveno-bele, koji su počeli da igraju tek kada su ih svi otpisali.

Na polovini četvrte deonice Olimpijakos je posle trojke Pitersa otišao na, činilo se tada nedostižnih, 78:63. Međutim, Grci su potom propustili dva napada na plus 15, da bi na isteku 36. minuta Jago ubacio trojku i dao svom timu "veštačko disanje" na kojem su crveno-beli, predvođeni Nedovićem i Teodosićem, kreirali seriju 15:4 i trojkom nekadašnjeg kapitena Orlova prišli na "samo" minus četiri na 41.7 sekundi pre kraja.

Ali, tada se Zvezdi ponovila neverovatna situacija iz Barselone. Naime, prilikom izvođenja lopte grčkog tima ispod svog koša posle trojke Teodosića, Nedović je nagazio čeonu liniju zbog čega je zaradio tehničku grešku, a Piters ubačenim slobodnim bacanjem doveo domaćina u nešto komforniju situaciju, koja nije bila ugrožena ni sa tri puta uzastopna polovična učinka Vokapa sa linije penala u samoj završnici meča.

OLIMPIJAKOS: Vokap 6, Kenan 15, Luncis 3, Larencakis 7, Rozekas, Papas, Fal 14, Papanikolau 11, Brazdeikis 2, Piters 28, Sikma 2, Tanulis.

CRVENA ZVEZDA: Lazarević, Teodosić 15, Davidovac 5, Mitrović 8, Tobi 7, Bolomboj 7, Ilić, Nedović 26, Giedraitis 6, Kuzmić, Dos Santos 9.

EVROLIGA - 9. KOLO

Četvrtak

Makabi - Fenerbahče 78:73
Olimpijakos - Crvena zvezda 88:83
Milano - Anadolu Efes 92:76
Real Madrid - Monako 91:73

Petak
19.00: Žalgiris - Bajern 
20.00: Asvel - Baskonija
20.15: Panatinaikos - Virtus Bolonja 
20.30: Barselona - Valensija
20.45: Partizan - Alba

Standings provided by Sofascore

BLOG UŽIVO

ČETVRTA ČETVRTINA

40. MINUT - Imala je Zvezda dva napada na minus pet u 39. minutu, prvo je Giedraitis promašio trojku, a potom je Nedović pogrešio u dodavanju. Na kraju je beogradskom klubu zakazao i defanzivni skok, a 45.7 sekundi pre kraja Piters ubacuje dva bacanja za nešto komotniju situaciju Grka u samom finišu meča. Posle tajm auta Sferopulosa Teodsić ubacuje trojku, a potom Zvezda ponovo dobija tehničku grešku jer je njen košarkaš nagazio na čeonu liniju prilikom izvođenja lopte. Piters je na 41.7 sekundi ubacio slobodno bacanje - 83:78. Potom na liniju penala staje i Vokap, pogodio je jedno od dva bacanja na 38.6 sekundi pre kraja - 84:78. Nedović promašuje trojku, Vokap ponovo staje na liniju slobodnih bacanja na 29.3 sekunde pre kraja. Ponovo je polovično precizan - 85:78. KRAJ! Olimpijakos je pobedio Crvenu zvezdu 88:83.

38. MINUT - Papanikolau poentira uz faul, ali promašuje dodatno bacanje - 80:66, 37. minut. Posle poena Giedraitisa Kenan promašuje flouter, a potom Nedović ubacuje trojku uz faul Fala i posle ubačenog dodatnog bacanja na isteku 37. minuta vraća Zvezdu na 80:72. Vokap promašuje trojku, a Jago na drugoj strani koristi potpuno otvorenu poziciju da ubaci šut van linije 6.75 i približi Zvezdu na "samo" minus pet - 80:75. 

36. MINUT - Posle trojke Papanikolaua Zvezda je napala u leđa Grke i poentirala preko Giedraitisa - 72:63. Piters sa 2+1 ekspresno vraća Olimpijakos na plus 12 na polovini četvrte deonice - 75:63. Teodosić gubi loptu, Piters to kažnjava trojkom za novi najveći plus jednog tima na meču - 78:63. Sferopulos traži minut odmora, posle kojeg beogradski crveno-beli promašuju dva napada na minus 15. Srećom po njih isto čine i Grci, pa Jago trojkom daje Zvezdi kakvu takvu gostima na isteku 36. minuta - 78:66. Odmah tajm autom reguje Barcokas.

34. MINUT - Potpuno neprimetno, Majk Tobi je zaradio pet ličnih grešaka. Fal pravi faul u napadu na plus 10, ali crveno-beli to nisu uspeli da materijalizuju pošto je Davidovac promašio trojku na isteku napada. Luncis pravi korake. Bolomboj poentira u reketu, na isteku 34. minuta Olimpijakos vodi 69:61.

32. MINUT - Promašajima Teodosića i Papanikolaua van linije 6.75 počela je četvrta četvrtina - 64:53. Davidovac ubacuje trojku i vraća Zvezdu na jednocifren minus, ali Kenan lakim poenima na drugoj strani vraća domaćinu plus 10 - 66:56. Tobi ubacuje trojku, a na isteku 32. minuta Olimpijakos vodi 69:59 posle trojke Luncisa.

TREĆA ČETVRTINA

30. MINUT - Lazarević pravi faul u napadu, a potom Kenan ubacuje trojku posle ofanzivnog skoka domaćih. U 29. minutu Olimpijakos ima najvećih plus 11 - 61:50. Posle tajm auta Sferopulosa Nedović je promašio potpuno otvorenu trojku, a to na drugoj strani kažnjava Papanikolau ubačenim šutem van linije 6.75. Raste prednost Grka - 64:50. Nedović sa 2+1 prekida, barem na trenutak, veliki nalet domaćina. Na kraju treće četvrtine Olimpijakos vodi 64:53.

28. MINUT - Vokap promašuje trojku na plus pet za Olimpijakos, ali crveno-beli na drugoj strani gube još jednu loptu. Za više od sedam minuta igre u trećoj deonici Zvezda je postigla samo tri poena, a Olimpijakos posle trojke Kenana vodi 55:47 na isteku 27. minuta. Prvi put na meču jedan tim ima dvocifrenu prednost, posle dva ubačena bacanja Pitersa - 57:47. Teodosić ubacuje izuzetno važnu trojku za Zvezdu, u završna dva minuta treće deonice ulazi se s vođstvom grčkog tima 58:50, posle polovičnog učinka Papanikolaua sa linije penala.

26. MINUT - Piters poentira sa poludistance posle polovičnog učinka Teodosića sa linije penala - 52:47, 25. minut. Mnogo više grešaka je na obe strane u odnosu na prve dve deonice meča. Nešto bolje se u ovim momentima snalazi Olimpijakos, koji, ipak, propušta prilike da poveća vođstvo jer je Fal promašio dva bacanja. 

24. MINUT - Više od tri minuta su beogradski crveno-beli bez poena u trećoj deonici, ali Olimpijakos to nije maksimalno iskoristio. Ukrao je Mitrović loptu Grcima u napadu na plus šest i lakim poenima u kontri pomerio Zvezdu sa nule - 50:46.

22. MINUT - Drugo poluvreme otvoreno je promašenim trojkama Kenana sa jedne i Nedovića sa druge strane - 45:44. Prve poene u nastavku meča postiže Fal - 47:44. Posle promašene trojke Nedovića, šut van linije 6.75 na drugoj strani ubacuje Piters - 50:44. 

DRUGA ČETVRTINA

20. MINUT - Seriju Olimpijakosa 10:0 sa dva ubačena penala prekida Teodosić - 41:41. Posle zakucavanja Fala, Nedović sa 2+1 vraća Zvezdu u vođstvo u 19. minutu - 44:43. Ponovo je Giedraitis digao jednu nerezonsku trojku i promašio, i ponovo su crveno-beli kažnjeni ovoga puta sa dva poena Brazdeikisa - 45:44. Na kraju prvog poluvremena Olimpijakos vodi 45:44. 

18. MINUT - Luka Mitrović promašuje dva penala, a Olimpijakos serijom 6:0 prilazi u 17. minutu na 39:37 u 17. minutu. Sferopulos traži minut odmora, posle kojeg Nedović gubi loptu. Piters poenima iz prodora poravnava rezultat - 39:39. Nedović promašuje trojku, u završna dva minuta prvog poluvremena ulazi s vođstvom Olimpijakosa 41:39 posle poena Fala.

16. MINUT - Imala je Zvezda napad na plus sedam, ali je Giedraitis malo ishitreno šutnuo i promašio trojku. Ekspresno je to na drugoj strani kaznio Piters šutem van linije 6.75 - 35:31. Ispravio se Giedraitis brzo, poenima posle ofanzivnog skoka. Na polovini druge četvrtine Zvezda vodi 37:31. Novi poeni Zvezde posle ofanzivnog skoka, Tobi donosi beogradskom timu novi najveći plus - 39:31.

14. MINUT - I još jednom Olimpijakos trojkom prekida seriju Zvezde 5:0. Ovoga puta Larencakis, i to posle ofanzivnog skoka domaćih. Teodosić uzavrća trojkom na drugoj strani i čuva Zvezdi plus pet - 33:28. Barcokas traži prvi tajm aut na meču, posle kojeg domaći promašuju šut za tri, a Mitrović lakim poenima na obruču donosi Zvezdi novi najveći plus večeras - 35:28.

12. MINUT - Fal nastavlja dominaciju u reketu, popravlja promašaj Vokapa - 23:22. Zvezdi plus tri čuva Mitrović sa dva ubačena penala, izborena posle novog ofanzivnog skoka. Vokap na drugoj strani ubacuje trojku za izjednačenje - 25:25,  na isteku 11. minuta. Posle 12. minuta košarke u Pireju Zvezda vodi 30:25 poenima Tobija i trojkom Jaga.

PRVA ČETVRTINA

10. MINUT - Poenima iz reketa Fala, pa trojkom, Kenana Olimpijakos ponovo pravi preokret, ali samo nakratko, pošto Teodosić na drugoj strani ubacuje svoj prvi šut van linije 6.75 - 21:20. Na kraju prve četvrtine Zvezda vodi 23:20 posle koša Mitrovića iz ofanzivnog skoka, uz zvuk sirene.

8. MINUT - Sjajan je Nedović na startu meča, ubacio je još jednu trojku, a potom Bolomboj zakucava u kontri za povratak Zvezde na, dosad maksimalnih, plus pet - 15:10. Ponvo Olimpijakos u dva poseda poništava Zvezdinu prednost. Posle trojke Kenana i lakih poena Fala. U završna dva minuta uvodne deonice srpski tim ulazi sa plus tri posle trojke Bolomboja - 18:15.

6. MINUT - Srećom po crveno-bele Olimpijakos je posle preuzimanja vođstva prokockao dva napada, što svojom drugom trojkom večeras kažnjava Nedović. Zvezda ponovo vodi na polovini uvodne deonice - 10:8. Na isteku 6. minuta rezultat je nerešen posle novih poena Pitersa - 10:10.

4. MINUT - Olimpijakos ima odgovor preko Pitersa (trojka) i Kenana (jedan od dva sa linije penala) - 7:6, 3. minut. Ušli su beogradski crveno-beli u mini seriju grešaka, što Olimpijakos kažnjava sa šest uzastopnih poena za preokret 8:7.

2. MINUT - Poenima Davidovca sa jedne i Fala sa druge strane otvoren je meč u Pireju. Na isteku 2. minuta igre Zvezda vodi 7:2 posle pet vezanih poena Nedovića.

 

- Košarkaši Olimpijakosa, sada već na tradicionalan način, izlaze na parket.

- Jago dos Santos će biti u sastavu Zvezde večeras.

 

 

- Kadrovske probleme uoči duela sa Crvenom zvezdom ima i Olimpijakos, meč će izvesno propustiti nekadašnji košarkaš Partizana. 

- Sjajno izdanje protiv Fenerbahčea malo su pomutile povrede Šabaza Nejpira i Jaga dos Santosa. Amerikanac sigurno ne igra u Pireju, dok je Brazilac pod znakom pitanja.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike