Moćna Srbija najbolja kad je najpotrebnije! Litvanija razbijena na najsitnije komade

05.09.2023

12:27

1

Autor: P.K.

Sada sledi borba za medalje, herojska igra i trijumf "orlova"

Moćna Srbija najbolja kad je najpotrebnije! Litvanija razbijena na najsitnije komade
Bogdan Bogdanović - Copyright fiba.basketball

Moćna Srbija je u polufinalu Svetskog prvenstva! 

Litvanija je u duel ušla kao favorit, pogotovo posle pobede nad SAD, ali posle prvih pet minuta na terenu je postojala samo Srbija.

Posle 40 minuta igre, Litvanija - Srbija 68:87 (25:24, 13:25, 17:24, 13:14).

Srbija u polufinalu igra sa pobednikom meča Slovenija-Kanada.

Najefikasniji u našem timu bio je kapiten Bogdan Bogdanović sa 21 poenom, uz četiri skoka i tri asistencije. Filip Petrušev je bio odličan sa 17 poena i šest skokova. Stefan Jović je dao 11 poena, uz pet asistencija. 

Marko Gudurić je dodao devet poena i šest asistencija, Nikola Milutinov takođe devet poena uz pet skokova. Aleksa Avramović završio je meč sa osam poena i četiri ukradene lopte, dok je Nikola Jović dodao još osam poena.

Najefikasniji u poraženom timu bio je Tadas Sedekerskis sa 14 poena, uz devet skokova. Najbolji litvanski igrač, Jonas Valančijunas sveden je na samo 11 poena.

Spektakularan meč odigrala je Srbija. Litvanija je ušla kao favorit, sa svih pet pobeda pre toga, uključujući i onu nad SAD. I odmah je zapretila, pogodila je prva četiri šuta za tri poena i stekla šest poena prednosti.

Ipak, nije Srbija gubila glavu. Prvo je dobrom i strpljivom odbranom uspela da zaustavi šut za tri, onda je pametnim rešenjima u napadu počela da "krcka" koš rivala. 

Posle -1 u prvoj četvrtini, Srbija je preuzela vođstvo i nije ga ispuštala do kraja. 

Svako je odigrao svoju ulogu kako treba, teško je bilo koga izdvajati. Bogdanović je bio lider, pogađao je iz svih pozicija, Milutinov je odradio spektakularan posao u reketu na obe strane, Avramović je krao lopte na svakom kraju terena, Petrušev je bio "iks faktor" šutevima iz daljine, Stefan Jović, koga su u početku puštali da šutira, vezao je tri trojke...

Sve je bilo kako treba, a posebno raduje kad se vidi zajedništvo našeg tima i njihova radost i međusobna podrška. 

Ako pobedi Kanada i posle SAD, Srbija bi mogla da već "overi" vizu za Olimpijske igre.

Odličan dan za naše košarkaše, pogotovo posle mučnih trenutaka vezanih za Borišu Simanića. 

Sad čekamo protivnika i mirno u borbu za finale.

BLOG UŽIVO:

Kraj meča, 68:87

39. minut: Litvanija je nokautirana, čeka se samo 90 sekundi do kraja meča. Osim prvih pet minuta, Srbija je odigrala meč iz mašte. Ali, o tom - potom. Čekamo da vidimo konačni rezultat. Gudurić je na liniji za slobodna bacanja i pogađa 65:86

39. minut: Litvanija je nekako "porodila" koš, a Srbija odgovorila samim Petruševim pod košem. 65:85, 1:51 do kraja.

38. minut: Malo haotičan period meča, sa dosta grešaka i promašaja na obe strane. Srećom, Litvanija nije uhvatila talas. Ulazimo u sam finiš meča. Faul nad Petruševim. 2:28 do kraja. Ne, sudije opet pokazuju da je aut! Dosta vrlo spornih odluka do sada, ali ne može se tu ništa uraditi. Marinković opet promašuje za tri, ostaje 63:83. 2:10 do kraja meča.

37. minut: Sedekerskis pogađa oba bacanja. Petrušev biva fauliran, ali sudija pokazuje samo aut, 2,9 sekundi za napad. Tajm-aut. 3:58 do kraja meča. Bogdanović promašuje tešku trojku, ali hvatamo ofanzivni skok! Opet lopta odlazi za nas, imamo 0,4 sekunde za napad... Ništa! Ostaje 62:83

36. minut: Dimša daje trojku, Petrušev gubi loptu. Ne treba se sada opuštati, samo koncentracija da se privede meč kraju. Dobro je! Odbranili smo se, pet minuta do kraja. Marinković promašuje trojku, Petrušev hvata ofanzivni skok, a onda Bogdanović biva fauliran na prodoru. Šutiraće penale. Bogi daje jedan od dva penala. 60:83

34. minut: Petrušev opet za tri! Delirijum na klupi Srbije, svi grle Petruševa, novi tajm-aut za Litvaniju. 57:82

33. minut: Litvaniji je trebalo skoro tri cela minuta da postigne prve poene u ovoj četvrtini, ali Petrušev odgovara trojkom! 57:79

32. minut: Litvanije trenutno deluje razbijeno, kao da će da šutira do kraja meča za tri. Ipak, Srbija ne treba da se opušta i žuri u napadu. Samo polako. Rezultat se ne menja - 55:76. Skoro dva minuta bez poena, mnogo grešaka, ali nama odgovara jer se rezultat nije menjao.

31. minut: Sada je Marinković pogodio jedno od dva bacanja, imamo +21 na 9:15 do kraja. 55:76

31. minut: Poslednja četvrtina počinje penalima za Aleksu Avramovića - 20 razlike je! 55:75

Kraj treće četvrtine, 55:73

30. minut: Četvrtinu iz snova smo odigrali, fantastična odbrana, fantastično prilagođavanje na njihovu promenu odbrane i vrlo pametan napad. Normantas je pronašao put do koša 50 sekundi do kraja. Litvanija ima dva mala faula, što Srbija koristi da dobije ekstra vreme. Avramović rešava prodorom za kraj četvrtine - 55:73

29. minut: Kuzminskas izmišlja poene ni iz čega, pravi je majstor. Udvojeni Gudurić asistirao do Petruševa. 53:71

28. minut: Još jedna dobra odbrana, a onda Gudurić sam rešava prodorom i daje težak koš! Idemoooo! 51:69

27. minut: Aleksa Avramović sam protiv trojice na njihovoj polovini krade loptu i daje koš! Bravo, "Aleksaaaaaa"! Novi tajm-aut za Litvaniu. 51:67

26. minut: Neiskorišćeni napadi, Jokubaitis nalazi malo prostora i odmah daje trojku! Stefan Jović daje opet trojku! 51:65. Njegova treća uzastopna trojka.

25. minut: Stefan Jović konačno pogađa za tri posle dobre odbrane Srbije! Tajm-aut za Litvaniju. 48:62

25. minut: Valančijunas pravi faul u napadu! Jović do Jovića i Nikola sam zakucava! Eto, opet +11. 48:59!

24. minut: Brazdeikis daje jedno od dva bacanja, a onda Bogdanović prodire - 48:57!

 

 

23. minut: Nikola Jović opet daje trojku i pokušava da odbije napad Litvanije. 47:55

21. minut: Brazdeikis odmah pogađa trojku! Opomena Srbiji da zna šta da očekuje za dalje. Litvanija je stala u zonu i odbranila se, a Valančijunas pogađa težak šut, to je 5:0 za Litvaniju. 43:49. Nikola Jović daje trojku! 43:52

21. minut: Počelo je drugo poluvreme!

- Pogledajte i fotke sa meča:

Litvanija je počela "terorom" trojki, bilo je 4/4, ali Srbija nije gubila glavu, već je dobrom odbranom i pametnom igrom u napadu "lomila" Litvance, a onda je preokrenula i povela. Bogdanović je dao trojku na isteku poluvremena za najveću prednost na meču. Sve je dobro za sada, samo malo više koncentracije i da se ne gubi glava kada krene "gusto" u drugom poluvremenu.

Bogdanović je postigao 18 poena, Milutinov 9, Petrušev 7, Gudurić 6.

Kod Litvanaca najefikasniji je Sedekerskis sa 10 poena, dok je Valančijunas postigao 7.

Da napomenemo: Ovo je lepa prednost, ali je daleko od bilo čega rešenog. Litvanci očas posla mogu da uđu u seriju i stignu ovo. A videli smo već više puta, pa i na ovom prvenstvu, kako dvocifrena prednost ništa ne garantuje...

Kraj prvog poluvremena, 38:49

20. minut: Bogdanović daje sa DEVET METARA! 38:49! Kraj poluvremena! Isticalo je vreme za napad, bila je zaista nerezonska situacija, ali zato je Bogdanović kapiten! Pogodio je "nemoguću" trojku i donosi Srbiji prvu dvocifrenu prednost na ovom meču. Litvanija je posle imala nekoliko sekundi za napad, ali ništa. 

20. minut: Odlična odbrana Srbije, tajm-aut, 33 sekunde do kraja poluvremena. Verovatno će se igrati akcija za Bogija i Milutinova.

20. minut: Posle pogođenih penala, Davidovac promašuje za tri. Srbija igra baš dobru odbranu, samo da se zadrži koncentracija. Bogdanović "u ofsajdu"! 38:46

19. minut: Bogdanović-Milutinov, sjajno! Iz reketa, 36:44.

18. minut: Brazdeikis je promašio drugo bacanje, ali je uhvatio ofanzivni skok. Ipak, ništa od poena, Srbija ponovo igra na Milutinova, ali je dobra odbrana Litvanije, koji se odbranili, a Normantas iz kontre daje koš. Sada je tajm-aut za Pešića. 36:42. 2:17 do kraja poluvremena.

17. minut: Još tačno tri minuta do kraja, Militinov je fauliran pod košem - pogađa samo drugo. 33:42

17. minut: Pronašla je Litvanije put do koša, a onda je Kuzminskas klasično, na iskustvo "odradio" Jovića i iznudio faul u napadu. Srećom, promašena je trojka, a Bogi daje trojku! Idemoooo! Tajm-aut za Litvance. 33:41.

16. minut: Sjajno je Bogdanović ispratio postavljanje odbrane Litvanije, proanašao "rupu" i sa jedne noge pogađa - 31:38.

15. minut: Sediterskis daje dobar koš sa osnovne linije maltene, a Srbija propušta dva napada na svoju neodlučnost, a onda Gudurić pravi faul i sada smo i mi van bonusa. 5:33 do kraja poluvremena. Imali su "orlovi" lepu priliku da mlao povećaju svoju prednost, ali zbog brzopletosti nisu. Odbranila se Srbija. Sada kreće spor napad. Milutinov daje koš posle ofanzivnog skoka! 30:36

Tanjug/AP Photo/Aaron Favila
 

14. minut: Litvanci su u bonusu! To je sedam minuta pre kraja poluvremena, što će sigurno sada promeniti tok igre. Gudurić pogađa oba bacanje. 28:34.

14. minut: Odlična potez Avramovića. Skreće loptu u aut. Dobro je, isteklo vreme za napad Litvanaca. Milutinov daje koš, onda sudije sviraju faul u napadu. 26:32. Avramović radi sjajan posao kada je u pitanju pritisak na loptu. Ipak, posle toga promašuje, Litvanci istrčavaju kontru 28:32.

12. minut: Opet Petrušev iz prodora! Na drugoj strani Litvanija konačno promašuje trojku i sada je to 5/8 za tri. Avramović krade svoju već treću loptu danas! Sada već ulivaju poverenje "orlovi". Na drugoj strani faul nad Gudurićem. Davidovac promašuje za tri, ali Milutinov hvata ofanzivni skok. Nema koša, ali opet lopta za Srbiju. Gudurić je fauliran na liniji za tri poena. Daje dva od tri! 25:30.

11. minut: Petrušev! Vodimo 25:26

- Treba dobro spremiti živce ovde, Litvanci standardno rešetaju za tri poena, Srbija vredno radi za svaki poen. Jedina mala zamerika "orlovima" što nisu koristili "male" faulove.

Tanjug/AP Photo/Aaron Favila
 

Kraj prve četvrtine, Litvanija-Srbija 25:24

20. minut: Malo haotičan završetak deonice, mnogo grešaka, Gudurić pogađa iz prodora - 25:24

19. minut: Taman smo stigli Litvance, ali jedna greška i onda peta trojka Litvanije iz petog pokušaja! 25:22

17. minut: Nikola Jović je šutirao uz zvuk sirene, sa jako teške pozicije, ali se vratio i dao koš na svoj odbitak, a onda i dodatno bacanje! Odmah potom Avramović krade loptu i nerešeno je - 20:20!

17. minut: Filip Petrušev daje prvu trojku za Srbiju! Bio je sam, sada će morati na njega da izlaze, što će razvući odbranu. Montejunas pogađa na drugoj strani. 20:15

16. minut: Valančijunas je na slobodnim bacanjima, postiže retke poene za Litvaniju koje nisu sa tri poena - 2/2. Vodi ekipa sa Baltika 18:12

5. minut: Četiri minuta i 38 sekundi je trebalo do prvog faula na ovom meču - Bogdanović je "presečen" da se spreči kontra. Milutinov i Bogdanović sjajno sarađju, kapiten pogađa - 16:12

4. minut: Sedekerskis pogađa trojku, sad su na 3/3. Na drugoj strani novi pogodak za Srbiju, pa Litvanija pogađa četvrtu trojku iz četvrtog pokušaja! 14:10

3. minut: Brazdeikis pogađa trojku! To je 2/2, litvansko najjaače oružje. Na drugoj strani Bogdanović pogađa, pa posle odbrane Jović istrčava kontru, 8:8.

2. minut: Valančijunas na "ono njegovo" polaže iz reketa. Stefan Jović je ostao sam, a Litvanija pogađa trojku i sada vodi, a Milutinov pogađa nemoguće kroz mnogo kontakta. Čeka nas rat! 5:4

1. minut: Litvanija je imala prvi napad, ali je Bogdanović presekao loptu na pola i sam istrčao kontru do polaganja. - 0:2, vodi Srbija.

1. minut: Počeo je meč!

- Ekipe su na terenu, meč samo što nije počeo!

- Ovo su startne petorke:

Litvanija: Normantas, Sedekerskis, Brazdeikis, Jokubaitis, Valančijunas.

Srbija: Nikola Jović, Bogdanović, Dobrić, Stefan Jović, Milutinov.

- Intoniraju se himne, meč uskoro počinje!

- Pred meč su stigle i informaicje o stanju Boriše Simanića. Mediji sa lica mesta javljaju da je srpski košarkaš bolje, da je počeo da jede i da je gladan, što je dobra vest.

- U eventualnom polufinalu nas čeka pobednik duela Slovenija – Kanada. Obe te selekcije bile su kandidati za medalju.

- Litvanija i Nemačka su jedine neporažene ekipe do sad.

- Inače, ako bi Srbija pobedila Litvaniju,mogla bi i do plasmana na Olimpijske igre u Parizu naredne godine.

- Srbija i Litvanija poslednji takmičarski meč odigrale su u polufinalu Evropskog prvenstva 2015, kada je Litvanija slavila. Na dva Eurobasketa pre toga, oba tima su slavila po jedan put u grupnim fazama takmičenja.

Na Svetskom prvenstvu 2010. izgubili smo od Litvanije u meču za bronzu, verovatno zato što smo svi mislima bili i dalje u polufinalu protiv Turske i onoj trojci iz auta. Kada se sve ovo uzme u obzir, može se reći da je Litvanija dužnik Srbiji.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike