Partizan preživeo i drugi meč bez Lesora! Avramović i Ledej provukli Valjak trijumfalno kroz Železnik!

03.04.2023

22:16

0

Autor: A. Š.

Crno-beli savladali Pantere u malom gradskom, ali i derbiju 24. kola AdmiralBet ABA lige

Partizan preživeo i drugi meč bez Lesora! Avramović i Ledej provukli Valjak trijumfalno kroz Železnik!
Joanis Papapetru na meču sa FMP-om u Železniku - Copyright MN Press

Dok navijači Partizana s nestrpljenjem iščekuju trenutak kada će crno-beli košarkaši overiti mesto u Top 8 fazi Evrolige, Panter i drugovi moraju misli da usmere ka regionalnom takmičenju.

Ništa manje važan duel, od predstojećeg protiv Monaka u elitnom takmičenju (petak, 21.00), izabranici Željka Obradovića odigrali su večeras protiv FMP-a. U malom gradskom, ali i derbiju 24. kola AdmiralBet ABA lige crno-beli su savladali Pantere i sačuvali prvo mesto na Jadranu - 97:91.

Daleko od toga da su crno-beli pružili neku blistavu partiju u Železniku. Dva puta su tokom meča ispuštali veliku prednost protiv žilavog rivala, ali ono što je Partizanu najvažnije jeste da su i pregrmeli i drugi izuzetno neugodan meč bez suspendovanog Matijasa Lesora.

Za razliku od okršaja sa Cedevitom Olimpijom, Panter i drugovi večeras su najvećim delom meča bili u rezultatskom plusu. Ipak, Željku Obradoviću sasvim sigurno neće biti nimalo drago zbog toga što su njegovi izabranici previše lako u prvom poluvremenu ispustili plus 13, a potom u završnoj deonici i najvećih plus 14.

Ipak, Valjak je u svakoj kriznoj situaciji imao raspoloženog pojedinca, koji ga je povukao na pravi put. Najpre Džejmsa Nanelija, koji je sa osam uzastopnih poena na startu treće deonice odbio prilazak domaćina na samo minus dva, a potom i Aleksu Avramovića i Zeka Ledeja, bez dileme meč vinere kada se podvuče crta ispod duela u Železniku koji je trajao više od dva sata.

Kao i svaki put u poslednjih nekoliko sezona, duel Partizana i FMP odisao je povišenom tenzijom. Ali, kao i svaki put, ona nijednog momenta nije prelazila granice fer-pleja već se ogledala samo u ogromnom broju dosuđenih ličnih grešaka (FMP 28, Partizan 29) i izvedenih slobodnih bacanja (FMP 29, Partizan 31).

Na kraju se ispostavilo je da crno-belima trijumf doneo šut van linije 6.75. Ubacili su košarkaši Partizana 10 trojki (iz 21 pokušaja, naspram 4/19 domaćina), kao i samo dva promašena slobodna bacanja (29/31 Partizan, 23/29 FMP), zbog kojih su Panteri na kraju ostali bez nagrade za veliku borbenost uz gotovo bezgrešnu partiju nekadašnjeg košarkaša crno-belih Alekse Stepanovića, koji je većim delom meča bio nerešiva enigma za defanzivu Valjka (21 p, 6 sk).

FMP: Mening 18, Bič 14, Mur 14 (8as), Pavićević 9, Stepanović 21 (6sk), Šaranović -, Simović 2, Matović 1, Izundu 12 (5sk), Janković -, Dženkins -, Manojlović -.

PARTIZAN: Vukčević 6, Ledej 19 (6sk), Avramović 14, Panter 11, Smailagić 3, Papapetru 3, Egzum 16 (8sk), Naneli 11, Trifunović -, Anđušić -, Madar 14.

AdmiralBet ABA liga, 24. kolo:

Petak:

Split - Borac 113:99

MZT - Zadar 84:80

Nedelja:

Igokea - Cibona 81:67

Ponedeljak:

Budućnost - Mornar 99:78

Mega - Crvena zvezda 78:87

FMP - Partizan 91:97

Utorak:
19.00 Cedevita Olimpija - Studentski centar

BLOG UŽIVO

ČETVRTA ČETVRTINA

40. MINUT - Dva napada Panteri propuštaju na minus šest. Do kraja je 68 sekundi, Partizan vodi 95:89 i ima napad. Ledej hvata ofanzivni skok, posle kojeg je fauliran, do kraja je 48 sekundi. Eksum je promašio trojku. FMP ima 33.8 sekundi nade da napravi čudo u završnici. Bič promašuje trojku, do kraja je 23 sekunde, napad je za Partizan koji vodi 95:89. Eksum pogađa dva penala 97:89, do kraja je 22 sekunde. KRAJ! Partizan je pobedio FMP 97:91!

MN Press
 

38. MINUT - Velike probleme pravi Stepanović crno-belima, iako već dugo igra sa četiri lične greške. Poenima uz faul i ubačenim dodatnim bacanjem vratio je FMP na jednocifren minus  37. minutu meča - 90:81. Bič ubacuje trojku, FMP je na tri i po minuta pre kraja prišao na minus šest - 90:84. Obradović traži tajm aut. Seriju 7:0 domaćih trojkom prekida Madar - 93:84. Stepanović vraća trojku na trojku. Avramović postiže važne poene za Partizan, koji u poslednja dva minuta četvrte deonice ulazi sa plus šest. posle zakucavanja Stepanovića - 95:89.

36. MINUT - Avramović sa dva ubačena penala na ulasku u 35. minut donosi Partizanu novi najveći plus - 86:72. U završna četiri minuta meča ulazi se s vođstvom Partizana 90:78.

MN Press
 

34. MINUT - Posle polovičnog učinka Meninga s linije penala, trojku za Partizan ubacuje i Ledej - 82:69, 33. minut. Tri poena je postigao Stepanović, posle čega Panter ubacuje dugu dvojku - 84:72. 

32. MINUT - Četvrti kvartal otvoren je izgubljenom loptom Pantera i lakim poenima Pantera za povratak Partizana na dvocifreni plus - 76:66. Seriju crno-belih s kraja treće i početka četvrte četvrtine 7:0 poenima iz ofanzivnog skoka prekida Izundu - 76:68. Ide još jedna trojka Avramovića - 79:68.

TREĆA ČETVRTINA

30. MINUT - Ledej sa šest vezanih ubačenih penala čuva Partizanu plus pet u završnici treće deonice - 71:66. Na kraju treće četvrtine vodi 74:66 posle ubačene trojke Avramovića.  

MN Press
 

28. MINUT - FMP je u 27. minutu na minus jedan posle poena iz ofanzivnog skoka Pavićevića - 61:60. Propustili su, posle faula u napadu Smailagića, Panteri da naprave potpuni preokret. Avramović to kažnjava sa linije penala - 63:60. Gube domaći još jednu loptu u driblingu, što za lake poene u kontri koristi Madar. Partizan u 28. minutu stiže do plus pet - 65:60.

26. MINUT - Iz izgubljenog napada Pantera, uz zvuk sirene, trojku pogađa Mening - 59:56. Potpuno se rasplamsala borba u Železniku, podigla se tenzija, pa klupa FMP-a dobija tehničku grešku. Eksum pogađa jedno bacanje, ali Stepanović na drugoj strani pravi velike probleme crno-belima - 60:58. Na polovini treće deonice Stepanović pravi četvrtu ličnu grešku, a prethodno je trećoj deonici već postigao osam poena. 

24. MINUT - FMP je na samo minus dva posle dva ubačena penala Stepanovića i poena iz prodora Mura - 51:49. Ponovo Naneli postiže poene za Partizan i odbija nalet rivala. Na četiri vezana poena Stepanovića, ubačenim trojkama odgovaraju Naneli i Eksum - 59:53.

MN Press
 

22. MINUT - Posle dva promašena napada crno-belih na startu drugog poluvremena, Izundu zakucava i približava FMP na minus četiri - 49:45. Seriju Pantera s kraja prvog i početka drugog poluvremena 8:0 poenima sa poludistance prekida Naneli - 51:45.

DRUGA ČETVRTINA

20. MINUT - Izundu postiže četiri vezana poena u završnici druge deonice i još jednom vraća Pantere na jednocifren minus - 49:41. Na kraju prvog poluvremena Partizan vodi 49:43 posle poena Mura iz prodora u samoj završnici.

18. MINUT - Dobra reakcija crno-belih posle tajm auta Željka Obradovića. Naneli je pogodio trojku, a potom Eksum ubacio dva penala. Crno-beli su u 17. minutu ponovo na dvocifrenom plusu - 44:33. Mini seriju gostiju, poenima s linije penala (1/2) prekida Pavićević - 44:35. Panter pravi treću ličnu grešku, a Mening još jednom poentira 2+1 - 44:37. Ledej na drugoj strani zakucava. U završna dva minuta prvog poluvremena ulazi se s vođstvom Partizana 49:37 posle trojke Madara.

MN Press
 

16. MINUT - Posle poena Vukčevića iz prodora, Bič ubacuje prvu trojku za Pantere iz njihovog osmog pokušaja za prilazak FMP na jednocifren minus - 37:28. Crno-beli gube loptu, a Anđušić pravi nesportski faul nad Murom koji pogađa oba slobodna bacanja, ali potom promašuje šut sa poludistance. Domaći serijom 8:2 ekspresno se vraćaju u meč - 37:30. Eksum postiže lake poene pod košem rivala - 39:20. Na isteku 16. minuta crno-beli vode 39:33 posle zakucavanja Pavićevića.

14. MINUT - Promašili su Panteri dva otvorena šuta za tri poena, posle čega crno-beli preko Vukčevića prave seriju 8:0 za dosad najvećih plus 13 - 35:22. Morao je Stefanović u kratkom periodu da zatraži dva tajm auta. Avramović u 14. minutu pravi treću ličnu grešku, posle čega Mening sa 2+1 prekida nalet Valjka - 35:25. 

12. MINUT - Druga deonica je otvorena polovičnim učinkom Nanelija sa linije penala - 25:18. Konačno je vezano nekoliko napada bez faula, što je na obe strane iskorišćeno za lake poene posle prodora do koša. Partizan posle koševa Eksuma i Avramovića stiže do najveće prednosti u dosadašnjem toku meča - 31:22.

MN Press
 

PRVA ČETVRTINA

10. MINUT - Kao i Panteri, i crno-beli su izveli solidan broj slobodnih bacanja u prvoj deonici. Sedmo i osmo pogodio je Eksum, posle čega Partizan ide na plus šest - 22:16. Na kraju prve četvrtine Partizan vodi 24:18.

8. MINUT - Za manje od sedam minuta igre košarkaši FMP-a su već izveli devet slobodnih bacanja, iz kojih su postigli osam od svojih 14 poena. Igra se koš za koš u poslednja dva minuta, na isteku 8. crno-beli vode 20:16.

MN Press
 

6. MINUT - Mnogo faulova na obe strane terena na početku meča. I FMP i Partizan ispunili su bonus posle manje od pet minuta meča, pa se uglavnom poentira sa linije penala. Potencijalni problem za Valjak mogla bi da bude druga lična greška Alena Smailagića. Posle trojke Pantera crno-beli vode 14:10.

4. MINUT - Na isteku 4. minuta, posle vezanih poena Madara i Pantera, crno-beli prvi put na meču dolaze do vođstva - 9:8.

2. MINUT - FMP je bolje otvorio meč, poveo 4:0, ali potom Papapetru ubacuje trojku - 4:3, 2. minut.

 

- Za razliku od većine regionalnih, pa i evroligaških, gostovanja, crno-beli večeras u dvorani u Železniku neće moći da računaju na podršku navijača. To je odluka čelnika FMP. 

- Mali predah između evroligaških i regionalnih obaveza, košarkaši Partizana su iskoristili da proslave pobedu protiv madridskog Reala. Jedan hit atmosferu je doveo do usijanja. 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike