Partizan je ponovo moćan! Valjak gazi sve pred sobom, Arena je progutala i Monako!

05.01.2023

21:51

1

Autor: A. Š.

Crno-beli slavili u prvom meču u elitnom takmičenju u novoj godini

Partizan je ponovo moćan! Valjak gazi sve pred sobom, Arena je progutala i Monako!
Matijas Lesor i Jam Madar na meču sa Monakom - Copyright MN Press

Lepši početak 2023. navijači Partizana nisu mogli ni da požele. Pošto su na otvaranju nove kalendarske godine crno-beli u beogradskoj Areni počistili Zadar, večeras su na istom mestu izabranici Željka Obradovića priredili Grobarima još jedno nezaboravno veče. Pred krcatim crno-belim tribinama najveće dvorane na Balkanu, Valjak je pregazio jednog od dosadašnjih lidera Evrolige Monako za četvrtu u Evroligi, a sedmu uzastopnu pobedu - 100:80.

Mnogo toga dobrog i večeras su na parket izneli Panter i drugovi. Defanzivno, potpuno su izbacili iz utakmice jednog od najboljih napadača na Starom kontinentu Majka Džejmsa, dok su sjajnim rešenjima na drugoj strani terena u odlučujućim momentima još jednom pokazali da ova ekipa crno-belih sazreva u pravom smeru.

Kapiten Panter konačno je večeras Partizanu dao ono što se od njega i očekuje, konačno je Valjak dočekao Danila Anđušića u izdanju zbog kojeg je letos i vraćen iz Monaka u klub iz Humske. Srpski reprezentativac ubacio je dojučerašnjim saigračima četiri trojke iz isto toliko pokušaja, od kojih su dve u četvrtoj deonici "otvorile crno-belima vrata raja".

Počeo je Džejms meč u izuzetnom raspoloženju. U prva dva napada ubacio je Partizanu pet poena, ali su crno-belih imali spreman odgovor. Jam Madar je sjajno povukao Valjak, pridružili su mu se Ledej i Papapetru i za tili čas crno-beli su bili na dvocifrenom plusu - (24:11, 8. minut). Gorele su tribine Arene u tim momentima, međutim gosti u tom trenutku nisu podlegli fantastičnoj atmosferi, već su pronašli snage da se ekspresno vrate u meč.

Već sredinom druge četvrtine Monako je napravio potpuni preokret i od tog momenta viđena je neverovatna rezultatska klackalica. Timovi su igrali u mini serijama, prednost je išla sa jedne na drugu stranu kao loptica tokom teniskog meča do završnih 10 minuta u kojima je Valjak samleo rivala i pokazao još jedan kvalitet koji dosad nije bio tako očigledan.

Dotad potpuno neprimetni Dante Eksum pojavio se kao jedan od meč vinera. Prve poene na meču australijski reprezentativac postigao je sa linije penala (1/2) u poslednjim sekundama treće četvrtine, da bi u četvrtoj potpuno eksplodirao. Razigravao je saigrače, maksimalno eksploatisao svaki mis meč koji mu se ukazao, a kada je Papapetru na nešto više od dva i po minuta pre kraja ubacio trojku za 90:75 u Areni se desila eksplozija oduševljenja čija se detonacija osećala i dugo pošto se sirena oglasila poslednji put na meču.

PARTIZAN: Vukčević, Ledej 10p, 5sk, Avramović, Panter 19p, 4as, Smailagić 3, Papapetru 9p, 4sk, 3as, Egzum 11, Naneli, Lesor 21p, 8sk, Trifunović, Anđušić 12, Madar 15p, 3as.

MONAKO: Braun 8p, 5sk, Okobo 17p, 9as, Blosomgejm 9p, 4sk, Makundu, Kuture, Motijejunas 7p, 7sk, Utara 10, Strazel, Hol 8p, 7sk, Džejms 9p, 4as.

Evroliga, 17. kolo:

Četvrtak:
Alba - Baskonija 85:84
Žalgiris - Fenerbahče 86:66
Barselona - Virtus Bolonja 75:83
Bajern - Panatinaikos 84:68
Partizan - Monako 100:80

Petak:

18.30 Anadolu Efes - Asvel
20.00 Olimpijakos - Olimpija Milano
20.30 Valensija - Crvena zvezda
20.45 Real Madrid - Makabi Tel Aviv

Standings provided by Sofascore

BLOG UŽIVO

ČETVRTA ČETVRTINA

40. MINUT - KRAJ! Partizan je pobedio Monako 100:80!

38. MINUT - Ide trojka Papapetrua, koji dva minuta i 44 sekunde pre kraja dovodi Partizan nadomak još jedne velike evroligaške pobede - 90:75. Saša Obradović traži tajm aut. U završna dva minuta meča Partizan uzali sa velikih 92:77.

36. MINUT - Anđušić ubacuje četvrtu trojku iz četvrtog šuta večeras, a potom Džon Braun pravi faul u napadu i dobija četvrtu ličnu grešku - 85:73. Ledej je propustio priliku da kruniše odličnu sekvencu crno-belih, koji na isteku 36. minuta vode 87:75. Problem za Partizan mogla bi da bude četvrta lična greška Pantera.

MN Press
 

34. MINUT - Skoro tri minuta su gosti bez koša, a Partizan posle poena Lesora ide na plus 11 - 79:88. Seriju crno-beli 10:0 trojkom prekida Blosomgejm. na drugoj strani Eksum uzvraća sa 2+1 i čuva Valjku dvocifrenu prednost - 82:71. Posle 34. minuta košarke u Areni Partizan vodi 82:73.

32. MINUT - Četvrta deonica otvorena je sa 2+1 Ledeja, Partizan vodi 72:68. Odlična sekvenca Ledeja, posle poena, izvukao je i faul u napadu Dijaloa. Nova trojka Danila Anđušića, crno-beli se konačno malo odlepljuju - 75:68. Tresu se tribine Arene, gosti su prokockali napad a da nisu ni uputili šut ka košu. Poenima Lesora posle ofanzivnog skoka, na isteku napada, crno-beli posle 32. minuta igre vode 77:68.

TREĆA ČETVRTINA

30. MINUT - Na kraju treće četvrtine Partizan vodi 69:68 posle polovičnog učinka Eksuma (prvi poen na meču) sa linije penala u finišu pretposlednje četvrtine.

MN Press
 

28. MINUT - Izuzetno važnu trojku za Partizan pogađa Papapetru posle četiri vezana poena gostiju, koji su posle poena Madara iz prodora na minus četiri - 63:59. U završna dva minuta pretposlednjeg kvartala crno-beli ulaze sa pola koša prednosti posle trojke Kuatare - 63:62.

26. MINUT - Posle poena Motiejunasa, Anđušić ubacuje 10. trojku za crno-bele večeras (iz 18 pokušaja) za plus tri Valjka na polovini treće deonice - 58:55. Promašili su košarkaši Monaka nekoliko otvorenih trojki u prvoj polovini drugog poluvremena, ali su i pored toga u igri. Na isteku 26. minuta crno-beli imaju samo plus jedan - 58:57.

24. MINUT - Posle poena Okoboa, gosti su propustili dva napada da se malo odlepe od crno-belih. Ipak, Smailagić propušta priliku da sa linije penala poravna rezultat (1/2) - 53:52. Sada su gosti u seriji grešaka, a Džon Braun u 24. minutu dobija treću ličnu grešku. Panter pogađa novu trojku i vraća prednost na stranu Partizana - 55:53.

MN Press
 

22. MINUT - Poenima Džona Brauna sa poludistance i faulom u napadu Ledeja otvorena je treća deonica. Monako vodi 49:48. Nova izgubljena lopta Madara, na drugoj strani Džon Braun zakucava iz ofanzivnog skoka. Iskupio se Madar, ubacio je trojku i poravnao rezultat na isteku 22. minuta - 51:51.

DRUGA ČETVRTINA

20. MINUT - Zakucavanjem Lesora Partizanova serija se penje na 6:0, Saša Obradović zove minut odmora pri vođstvu crno-belih 46:43 u 19. minutu. Majk Džejms promašuje dva slobodna bacanja, na drugoj strani Lesor je fauliran posle ofanzivnog skoka. Partizanov centar je ubacio dva penala - 48:43. Motiejunas prekida seriju Valjka 8:0. Na kraju prvog poluvremena 48:47, pošto je prethodno Džejms pogodio dva bacanja.

18. MINUT - Avramović je ishitreno uzeo jedan izuzetno težak šut za tri poena, promašio ga i onda je usledila ekspresna kazna. Košarkaši Monaka postigli su četiri laka i brza poena za novi preokret u Areni. Gosti vode 41:40, Obradović traži tajm aut. Izgubili su crno-beli još jednu loptu, Motiejunas lako poentira pod košem Partizana. Seriju gostiju 6:0 poenima sa linije penala (2/2) prekida Madar - 43:42. U završna dva minuta prvog poluvremena ulazi se s vođstvom Partizana posle poena Pantera sa poludistance - 44:43.

16. MINUT - Izuzetno važnu trojku za Partizan na polovini druge deonice postiže Kevin Panter i vraća crno-belima plus - 35:32. Na isteku 16. minuta igre Valjak vodi 40:37 posle poena Lesora.

14. MINUT - Novu mini seriju rivala 4:0 lakim poenima u reketu prekida Ledej - 30:26, 13. minut. Kuatara ubacuje trojku, potom poentira u kontri i Monako ekspresno pravi potpuni preokert - 33:32.

12. MINUT - Monako sa pet vezanih poena otvara drugu deonicu i ekspresno se vraća na podnošljiv zaostatka. Posle trojke Okoboa Francuzi su na minus četiri u 11. minutu - 26:22. Lesor, posle tajm auta Obradovića, prekida nalet rivala. Posle 12 minuta košarke Partizan vodi 28:24.

Crno-bele u Areni bodre fudbaleri Bibars Natho i Rikardo Gomeš, kao i nekadašnji košarkaš Milan Mačvan.

MN Press
 

PRVA ČETVRTINA

10. MINUT - Mini seriju gostiju od 4:0 poenima prekida Lesor. Na kraju prve deonice Partizan vodi 26:17.

8. MINUT - Partizan je prvi put na dvocifrenom plusu posle presečene lopte Pantera i lakih poena u kontri Madara - 19:9, 7. minut. Hol zakucavanjem prekida seriju crno-belih od 14:0. Madar ubacuje novu trojku za Valjak (petu dosad) koji posle poena Lesora u završna dva minuta ulaze za velikih plus 13 - 24:11.

6. MINUT - Traje serija Partizana, Papapetru ubacuje trojku, potom i Madar. Posle 12 vezanih poena, Valjak ekspresno stiže nadomak dvocifrenog plusa - 17:9, 6. minut. Obradović traži tajm aut.

MN Press
 

4. MINUT - Blosomgejm vezuje četiri poena, ali na drugoj strani Kevin Panter sam pravi mini seriju 6:0 (trojka i tri ubačena bacanja) za prvo vođstvo crno-belih na meču - 11:9.

2. MINUT -  Majk Džejms je sa pet vezanih poena otvorio meč, Smajlagić i Ledej (trojka) su imali ekspresan odgovor. Posle uvodna dva minuta rezultat je izjednačen - 5:5.

- Francuski mediji s posebnom pažnjom pratiće večerašnji meč, pošto protiv Monaka igra njihov košarkaš i nekadašnji centar Kneževa Matijas Lesor.

- Monakova ekspedicija stigla je u beogradsku Arenu.

- Crno-beli imaju pitanje za Evroligu...

- Partizan se potrudio da počasti navijače koji će večeras biti u Areni. Svakog Grobara na stolici čeka poklon majica, koja će tokom trajanja utakmice poslužiti za spektakularnu koreografiju.

- Dan pred meč sa Monakom crno-beli su rasteretili igrački kadar. Partizan je prodao Gregora Glasa.

- Na meču protiv Zadra punim sjajem je zasijao mladi Tristan Vukčević. Pogledajte partiju karijere krilnog centra Partizana.

- Papapetru zna da Partizanu fali samo jedna stvar, a to nije kvalitet: Grk je bio potpuno otvoren u intervjuu za 24sedam.


BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike