Partizan i Zvezda srpsku klupsku košarku doveli na elitni nivo! Beograd je centar Evrolige!

02.01.2023

09:00

0

Autor: A. Š.

Stari kontinent mesecima bruji o spektaklima koje priređuju navijači dva naša najveća kluba

Partizan i Zvezda srpsku klupsku košarku doveli na elitni nivo! Beograd je centar Evrolige!
Joanis Papapetru, Nemanja Nedović i Matijas Lesor - Copyright MN Press

Srpska klupska košarka dosanjala je decenijski san. Ono što je godinama delovalo kao čista utopija, uz splet određenih okolnosti, u 2022. godini postalo je java – Partizan i Crvena zvezda zajedno igraju Evroligu! I ne samo da je igraju, već su večiti rivali na polovini ligaškog dela takmičenja potpuno ravnopravni u borbi za mesto koje na proleće vodi u plej-of.

Prošlogodišnji povratak Željka Obradovića ekspresno je Partizan plasirao u centar zbivanja kontinentalne kraljice igara, a kada je početkom leta u klub iz Humske stigla specijalna pozivnica za učešće u elitnom takmičenju priprema za istorijsku sezonu mogla je da počne.

Istog trenutka kod srpskih ljubitelja košarke potpuno u zapećak pala je skandalozna finalna serija AdmiralBet ABA lige, kao i odluka crno-belih da ne učestvuju u borbi za nacionalni tron. Prilično mučan i gorak ukus, ekspresno je zamenila euforija, koja se kod “grobara” zarazno širila kako su u tim najtrofejnijeg trenera Evrope počela da pristižu zvučna pojačanja.

24sedam/Pavle Knežević
 

S druge strane, nad Malim Kalemegdanom nadvijao se veliki oblak sumnje, nekoliko meseci kasnije pokazalo se potpuno nepotreban i neosnovan. Na crno-bele bombe u vidu Dantea Eksuma, Džejmsa Nanelija i Joanisa Papapetrua, srpski i regionalni šampion je odgovorio u prvi mah povratkom Nemanje Nedovića, a nešto kasnije i angažovanjem trenera Duška Ivanovića, te najvećih i najzvučnijih pojačanja u istoriji košarke na ovim prostorima – Luke Vildoze i Fakunda Kampaca.

Transferi koje smo dosad samo sanjali

Rezultat je bio instant – srpska igra pod obručima ekspresno je dovedena na elitni nivo. Stanovnici Beograda postali su igrači koji su nekoliko meseci ranije bili članovi Barselone, Makabija i (kapiten) Panatinaikosa (Partizan), te argentinski superstarovi pristigli direktno iz NBA lige (Crvena zvezda). Očekivano i razumljivo, oči kompletne evropske košarkaške javnosti, pomalo i zabezeknuto, uprte su ka srpskoj prestonici iz koje od starta sezone, svake nedelje, u etar odlaze spektakularni kadrovi napravljeni u beogradskoj Areni i dvorani “Aleksandar Nikolić”.

MN Press
 

Da će Beograd ove sezone biti centar evropske košarke moglo je da se nasluti i po Partizanovom obaranju kontinentalnog rekorda po broju prodatih godišnjih karata, a kruna svega došla je u finišu godine za nama,istorijskim, prvim evroligškim, večitim derbijem koji je u najvećoj dvorani na Balkanu trojkom u poslednjoj sekundi rešio Nemanja Nedović.

O svemu što je tog 8. decembra moglo da se vidi u Areni Evropa je brujala danima. Video Nedovićevog koša odluke vrteo se po profilima na društvenim mrežama svih specijalizovanih i najuticajnijih košarkaških portala u Evropi, koji su mahom poslali izveštače u Beograd kako bi, između ostalog, iz prve ruke mogli da snime scene koje su nekoliko meseci ranije prepričvali i analizirali s vidnom dozom zgražavanja.

Mesto nam je u ovom društvu

Srećom, dobili su spektakl! Posle dugo vremena, uz prisustvo navijača oba kluba na tribinama, Partizan i Crvena zvezda priredili su derbi za ponos i pamćenje. Uz jasnu poruku celoj Evropi, ali i svakom rukovodećem članu Evrolige:

U Srbiji i Beogradu imate nešto što vam niko drugi ne može dati. Ovo možemo samo mi i zaslužujemo da postanemo stalni članovi elitnog društva!

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike