Gase se centri, gubimo identitet i naše dragulje, ovo ne ide u dobrom pravcu: Struka nema dilemu - previše je stranaca u srpskoj košarci

17.12.2020

19:16 >> 19:35

0

Autor: Milan Nastić

Gubimo talente po čemu smo bili poznati u svetu

Gase se centri, gubimo identitet i naše dragulje, ovo ne ide u dobrom pravcu: Struka nema dilemu - previše je stranaca u srpskoj košarci
Copyright ABA/KK Borac/Duško Radišić

Srbija zemlja košarke, i rasadnik velikog broja taleneta, polako gubi tu etiketu. Kako i ne bi kada u našim, ne samo najvećim, nego i u “manjim” klubovima, igraju stranci sumnjivog kvaliteta, a mesto gube srpski košarkaši.

Tim povodom, za 24sedam, pričali su proslavljeni srpski treneri, koji se slažu da sve imamo manje kvalitetnih igrača i da su u našoj košarci primat dobili igrači sa strane.

Pročitajte još

Iskusni stručnjak Miroslav Muta Nikolić zalaže se da u srpskim klubovima mogu da igraju samo dva stranaca, pod uslovom da odudaraju kvalitetom.

– Zalažem se da dva stranaca, i to kvalitetna, mogu da nastupaju u našim najjačim klubovima, dok u KLS mogu da igraju samo domaći košarkaši. Na taj način bismo dali šansu našim telentima, koji sada idu trbuhom za kruhom” i odlaze u zemlje koje nemaju neku košarkašu tradiciju poput Bugarske, Rumunije, Ukrajine… Mislim da ćemo u neko buduće vreme sve više gubiti naše dragulje, samo da bi došao neki stranac. Bude jednu sezonu, uzme lepe parice i ode, a naših nema nigde. To nije dobro za košarku, a pogotovo za budućnost. Uvek će se pojaviti neki talenat, to je sigurno, ali nećemo moći da imamo više takvih igrača, koji bi trebalo da predstavljaju našu zemlju u najlepšem svetlu. Evo, ja ću vam dati primer moje Vojvodine gde nema nijednog stranca. Čak devetorica su iz Novog Sada – kazao je Nikolić za 24sedam.

 

MN Press

Vlade Đurović je zabrinut za srpsku košarku, ako se nastavi trend dovođenja velikog broja stranaca.

– Previše internacionalaca imamo u srpskoj košarci i to nije dobro. Gubimo naše talente, što će u budućnosti sigurno stvarati problem kada se bude igralo za reprezentaciju. Svestan sam da najbolji klubovi jure rezultat, ali neki balans mora da se napravi. Ovo ne ide u dobrom pravcu. Pogledajte koliko imamo igrača iz inostranstva u Zvezdi i Partizanu. Da li su oni doneli prevagu? Nešto ne vidim na parketu – kazao je iskusni strateg i nastavio:

– Ranije su Grčka, Španija, Francuska doneli zakon po kojem ne može više od dva igrača van njihove teritorije da nastupa za domaće klubove. I rezultati selekcije su posle određenog vremena došli. S druge strane, pogledajte Izrael… U Makabiju, Hapoelu su sve stranci i gde im je repreznetacija? Mora nešto da se uradi po tom pitanju, inače izgubićemo puno ovakvim razmišljanjem. Smatram da bi ABA liga mogla da donese neki pravilnik da u njenom takmičenju mogu da igraju najviše dva stranaca u klubu… Čak mislim da je i u Turskoj ograničen broj košarkaša koji dolaze sa strane, a da smeju da igraju u nacionalnom šampionatu – smatra Đurović i nadovezuje se:

– Evo najboljeg primera… Poslednja utakmica Zvezde protiv Albe, kad su na parketu bili Uskoković, Dobrić, Kuzmić napravili su razliku od 14 koševa. Oni treba da dobiju šansu, jer njima ništa ne znači da celu sezonu presede na klupi. Nije jednostavno, ali ne piše nam se dobro ako budemo u ekipama imali po sedam, osam stranaca, kao što je sada slučaj, a pritom ne donose kvalitet.

 

MN Press

Željko Lukajić smatra da je najveći problem srpske košarke to što su se izgubile baze, tamo gde se stvaraju igrači.

– Nemamo više ni kvalitetnih trenera za taj uzrast, a pritom smanjeno je i tržište. Što se tiče stranaca, naravno da nisam za to da dođu samo da bi igrali i uzimali dobre pare. Veoma je to kompleskno pitanje, praviti neki pravilnik i zabranjivati nekome, mislim da to u današnje vreme nije realno. Pritom, moramo da se pitamo zašto naši košarkaši igraju u Mađarskoj, Ukrajini, Rumuniji, a ne ovde. Problem je finansijske prirode, tamo igraju za mnogo veće pare, gde mogu sebi da obezbede pristojan život. Ja najbolje znam koliko se zarađuje u KLS ligi – objasnio je Lukajić.

Pročitajte još

Iskusni stručnjak ističe da su se izgubili košarkaški regioni koji su nekada stvarali velike igrače.

– Svestan sam da je rezultat danas prioritet, ali treba napraviti sistem i težiti tom cilju. Veoma je teško u ovim uslovima, pogotvo kod nas, gde se ne ulaže nešto mnogo u košarku. Tu ne mislim na Zvezdu i Partizan, nego na manje sredine, u kojima se prave igrači. Daću vam primer Vojvdine… Kada je poslednje veliko ime izašlo iz tog regiona. A, ranijih decenija odavde su izašli Rebrača, Miličić, Jovo Stanojević, Čabarkapa, Tarlać, Mišković, i mnogi drugi. Evo i primer Čačka i Užica, oni se nekako snalaze, nemaju stranaca, a šta je sa ostalim regionima? Gase se klubovi, u kakvim uslovima se igra košarka u nižim rangovima, a pritom nema ko da radi sa mlađim kategorijama. Ja sam radio u zemljama gde su pokušali pravnim sredstvima da smanje broj stranaca, onda se stvara drugi problem, ucenjuju te domaći igrači i traže ogromne pare – poručio je srpski trener.

Bivši igrač Vladimir Kuzmanović priznao je da srpska košarka gubi identitet po kojem je bila poznata u svetu.

– Naravno da nam nije potreban toliki broj stranaca. Jednostavno, u budućnosti nećemo imati reprezentaciju koja je u svetu bila prepznatljiva i svi su Srbiju povezivali sa košarkom. Bojim se, ako ovako nastavimo, da nam se ne piše dobro. Ono što su nekada stvarali profesor Nikolić, Šaper, Bora Stanković, a posle toga Duda Ivaković, Obradović, Maljković, i mnogi drugi, polako se gasi. To ne smemo sebi da dozvolimo, mora da se nađe neko rešenje. Evo, najbolji primer je mladi Uskoković, tek je nedavno dobio šansu, i smatram da je to put koji treba da pratimo. Oni jedino mogu da se dokažu igrama, a mi u našim redovima imamo toliko stranaca… Ostanu godinu dana, finansijski dobro prođu i ništa ne urade za klub. Da budemo jasni, nisam protiv stranaca, ali ne da nam dolaze sumnjivi igrači, što se tiče kvaliteta – istakao je Kuzmanović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike