Premijerligaši su loši prepisivači: Dobar Nemac, samo Nemac sa Vestfalena!

28.01.2021

08:26 >> 08:42

0

Poslednjih pet trenera iz Nemačke imalo je u biografiji rad u istom klubu, samo Magat van šablona

Premijerligaši su loši prepisivači: Dobar Nemac, samo Nemac sa Vestfalena!
Copyright Profimedia

Nemac Tomas Tuhel preuzeo je klupu Čelsija, nakon što su u londonskom klubu procenili da neće daleko stići oslonjeni na trenersko znanje Franka Lamparda. Bivši strateg Dortmunda i PSŽ postao je tako peti Nemac u Premijer ligi, posle Feliksa Magata (Fulam), Jirgena Klopa (Liverpul), Danijela Farkea (Norič) i Jana Ziverta (Hadersfild).

Čudno izgleda podatak da se jednoj tako velikoj fudbalskoj naciji na prste jedne ruke mogu prebrojati treneri u najjačoj ligi na kontinentu, dok je istovremeno na ostrvu radilo 12 Italijana u 16 klubova ili deset Španaca u 14 premijerligaša. Ako bismo tražili razloge što je Magat u Fulamu 2014. godine postao prvi trener, Nemac u Premijer ligi, došli bismo sigurno i do toga da domaćini nisu bili oduvek takve fudbalske kosmopolite kao danas.

Čuveni Brajan Klaf nije oprostio Nemcima smrt oca

Pogled u prošlost kaže da bi čuveni Brajan Klaf sigurno bio lider one negostoljubive Engleske, nepristupačne stranim fudbalerima i trenerima, posebno Nemcima. Ideolog šampionskog tima Notingem Foresta nije voleo Francuze, naročito Nemce. Prema prvima je gajio prezir, dok drugima nikad nije oprostio smrt oca. Bio je na strani one Engleske, koja nije mogla jednostavno progutati priču o pomirenju posle milionskih žrtava u Drugom svetskom ratu, već je otvoreno govorila o svojim osećanjima prema bivšim neprijateljima. To je i Klaf radio bez zadrške, jer se u ono njegovo vreme nije insistiralo na političkoj, niti bilo kakvoj drugoj društvenoj korektnosti.

Profimedia

Nije bilo kod Klafa onoga što danas zovu “govor mržnje”, ali ispred sebe nije imao rivala poput Jirgena Klopa, niti je trenirao nekog  Tima Vernera da bismo pouzdano mogli da isključimo agresiju te vrste u njegovoj komunikaciji.  Zna se na primer, slučaj “blagog mobingovanja” igrača Engleza čudnog imena  – Franc.

Pročitajte još

Bio je supetalentovano krilo i velika nada engleskog fudbala, odličan prijatelj sa njegovim sinom Najdželom iz mlade reprzentacije, ali starog Brajana je od starta saradnje u Notingem Forestu “kopkao” razlog da se neko tamnoput sa prezimenom Kar, rođen u Engleskoj, zove Franc, a ne Frenk. Iako se i sam složio sa njegovim dovođenjem u Forest u leto 1991. godine nije propuštao priliku da ga na svoj kozerski način ismeje u javnosti.

Otvaranje premijerligaša prema Borusiji Dortmund

Početkom 90-tih, kada su se vrata klubova na ostrvu široko otvorila za strance zbog stupanja na snagu Bosmanovog zakona i namere fudbalskih oca u Londonu da od Premijer lige stvore najjače klupsko takmičenje na kontinentu, opet nije bilo nemačkih stručnjaka. Prvi je stigao Magat tek 2014. godine. Preuzeo je Fulam od Martina Jola u raspadajućem stanju u Premijer ligi, a za vreme kampanje u Čempionšipu povukao se posle sedam kola, već u septembru.

Tanjug/Clive Rose/Pool via AP

Godinu dana kasnije u Liverpul je stigao Klop iz Borusije Dortmund. I dalje traje, i ne samo da traje, Nemac je postao Liverpulov “Bil Šenkli modernog doba”, u očima prosečnog navijača najzaslužniji za dva vredna trofeja na Enfildu u poslednje dve godine.

Otprilike da su se istom idejom rukovodili i u Noriču kada su pre četiri godine iz drugog tima Borusije Dortmund doveli 40-godišnjeg Danijela Farkea. Mladi nemački stručnjak poveo je “kanarince” odmah u borbu za plasman u Premijer ligu, ali ih je odatle ekspresno vratio u Čempionšip u prošloj sezoni. Prema trenutnom razvoju situacije u drugom po kvalitetu rangu takmičenja, ponovo će Norič sa Farkeom direktno proći u viši rang, ali njegovo mesto sa jednakim žarom priželjkuju još najmanje pet timova koja su ispod njih plasirana na tabeli.

Kao pravi “fudbalski resavci” u Hadersfildu su probali da prepisuju od Noriča i Liverpula 2019. godine. Odakle drugo nego iz Dortmunda doveden je Jan Zivert. Mladi 37-godišnji trener vodio je drugi tim Borusije, ali uprkos svojoj trenerskoj biografiji koja je obećavala, nije mogao da spreči ispadanje Hadersfilda u Čempionšip. Po povratku u Nemačku dočekao ga je posao u mladom timu Majnca, a već danas je privremeno rešenje na poziciji šefa stručnog štaba ekipe kojoj preti ispadanje iz Bundeslige.

Profimedia

Pre Ziverta u Hadersfildu je radio David Vagner, po pasošu Amerikanac, ali po svemu ostalom, pa i po rođenju, nemački trener i bivši nemački fudbaler. Pre dolaska u Premijer ligu 2015. godine Vagner je, naravno, bio trener Borusije Dortmund. Drugog tima, podrazumeva se! Zadržao se u Hadersfildu četiri godine, da bi posle otkaza u Engleskoj preuzeo Šalke.

Pročitajte još

Na redu je Tuhel! Čovek bi rekao zbog njegove trajektorije, tvrdi sledbenik puta Jirgena Klopa. Došao je umesto njega u Majnc, pa je sačekao da ode u Liverpul da bi od njega nasledio klupu Borusije Dortmund, da bi posle toga krenuo drugom stazom. Izlazak iz Nemačke nije prošao prema očekivanjima. Preuzeo je PSŽ i učvrstio vladavinu “svetaca” u Francuskoj, ali samo jedno finale u Ligi šampiona ne može biti srazmerno ogromnim ulaganjima u pojačanja. Zato je u Parizu Poketino, a njegova nova šansa zove se Čelsi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike