Ja Taribović i Mateus Lotarević, idemo u Ligu šampiona! Na današnji dan rođen jedan od najvećih ljubimaca Grobara (FOTO)

26.03.2024

11:15

0

Autor: D. N.

Crno-beli dres nosio u nekim od najvažnijih utakmica modernije istorije kluba iz Humske

Ja Taribović i Mateus Lotarević, idemo u Ligu šampiona! Na današnji dan rođen jedan od najvećih ljubimaca Grobara (FOTO)
Copyright MN Press

Taribo Vest danas proslavlja 50. rođendan, a tokom bogate karijere ovaj Nigerijac je nosio dres brojnih evropskih klubova. Između ostalih i Partizana.

Dolazak reprezentativca afričke države u Humsku bio je prava transfer bomba. Član "superorlova" je u Partizanu zvanično predstavljen krajem januara 2003. godine, a predstavio ga je tadašnji generalni sekretar crno-belih Žarko Zečević.

Potpisan je jednoipogodišnji ugovor, a nezvanično trebalo je da dobije oko 300 hiljada evra.

- Brzo smo se dogovorili oko uslova, koji su obostrano prihvatljivi, ali finansijski detalji ugovora su poslovna tajna - rekao je  Zečević, na promociji na kojoj je govorio i Vest koji je igrao u odbrani.

- Kao prvo želeo bih da se zahvalim Bogu, jer je njegov plan bio da se ovo dogodi. Moja odluka da dodjem ovde nije samo zbog ljubavi prema Jugoslaviji, već i zbog želje da osetim jugoslovenski fudbal. Igrao sam dosta fudbal na Zapadu i sada sam želeo da vidim i drugi deo Evrope.

MN Press
 

Partizan je ambiciozan klub, a ja volim da budem u takvom timu. Nadam se da ću uz pomoć Boga učiniti sve najbolje i da ću se u pravom svetlu prikazati navijačima. Radio sam dosta individualno i smatram da ću biti potpuno spreman za početak prolećnog dela prvenstva - rekao je Vest koji je tada bio u timu koji je vodio Lotar Mateus.

MN Press
 

Vest je bio zanimljiv kako na terenu, tako i van njega. Tako se i dalje prepričava anegdota, kako je sebe "prekrstio".

- Ti Lazović, ti Radaković, ti Živković. OK. Onda sam ja Taribović. Ja Taribović i Mateus Lotarević idemo u Ligu šampiona - kazao je Nigerijac na jednoj večeri.

Vest je rođen na današnji dan 1974. godine u Port Harkortu, a posle nekoliko klubova u domovini, došao je u Evropu 1993. godine, tačnije Okser, u kojem je proveo četiri godine. Tamo je sarađivao sa legendarnim Gijem Ruom. 

Posle je bio u Interu, Milanu, Derbi Kauntiju i Kajzerslauternu iz kojeg je i došao u Partizan. Posle Humske, bio je još i u Al Arabiju, Plimutu i Pajkanu. 

U Partizanu je bio deo one generacije koja se preko Njukasla plasirala u Ligu šampiona, a kasnije igrala sa Real Madridom, Portom i Olimpikom iz Marselja.

Tako da su mu crno-beli čestitali rođendan.

Ali Vest nije ostao u lepom sećanju samo navijačima Partizana. Pa mu je rođendan čestitala i Liga šampiona. Kikice u boji zastave njegove države bile su prepoznatljive. Za nacionalni tim odigrao je 42 utakmice.

Setio ga se i njegov Inter.

Ljudi se sećaju i njegovog transfera iz Oksera na "Đuzepe Meacu" za veliku sumu za te dane, od oko 10 miliona funti. A posebno kada se zna da je bio defanzivac.

Prema poslednjim informacijama, Vest se posvetio religiji i sada je propovednik u Nigeriji.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pst Taribo West (@psttaribo)

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike