Monika Seleš danas slavi život! Čudo od deteta je za Jugoslaviju bila ono što je danas Novak za Srbiju!

02.12.2023

09:15

0

Autor: A. S.

Postavila je brojne rekorde, preživela napad i nikad nije postala ona stara Mala Mo

Monika Seleš danas slavi život! Čudo od deteta je za Jugoslaviju bila ono što je danas Novak za Srbiju!
Monika Seleš - Copyright MN Press

Do pojave Novaka Đokovića i nove ere tenisera i teniserki sa ovih prostora, Monika Seleš je važila za najpoznatiju i nauspešniju takmičarku belog sporta. A ko zna koliko bi tek mogla i šta bi sve učinila da jednog dana, na terenu, nije ubodena nožem u leđa. Sve je to sada iza nje, pa Mala Mo danas slavi život i 50. rođendan.

Drugog decembra 1973. godine, u Novom Sadu, na svet je došla Monika. Devojčica koja je polako u godinama koje su usledile krčila sebi put na sportskoj mapi sveta.

Za tenis se odlučila sa šest godina, a samo tri godine kasnije osvojila je svoj prvi turnir. Već tada je bilo jasno da je beli sport kao stvoren za nju.

Teniski svet tada je bio prilično drugačiji od onog koji je današnjoj publici poznat, ali je Mala Mo sa nepunih 20 godina već imala devet grend slem titula i jurišala na mnoge rekorde. Delovalo je tada da je nezaustavljiva. I bila je, sve do 1993. godine, kada je navijač Štefi Graf tokom meča uleteo na teren i nožem napao jugoslovensku sportistkinju.

Bio je to pokušaj ubistva koji je ubio jednu sportsku karijeru i uneo traume u život 20-godišnje devojke. Tenisu se vratila, ali više nije bila ona Monika, ipak i tada, a i sada, najvažnije je da je ona preživela napad pomahnitalog muškarca.

U teniskom svetu, u tom vremenu, dobila je epitet "čudo od deteta", i to nakon što je osvojila prvi grend slem sa samo 16 godina. Slavila je na Rolan Garosu i u tom trenutku postala najmlađa šampionka.

Do prve pozicije na VTA listi stigla je 11. marta 1991. godine, i tada oborila rekord kao najmlađi broj jedan u istoriji ženskog tenisa.

Poslednjih godina Monika živi u Americi, a na teniskim dešavanjima nije toliko čest gost.

Neke rane nisu zalečene, ali nema vremena za tugovanje. Može se pohvaliti da je tokom karijere osvojila 53 titule i da je za tadašnju zemlju bila ono što je danas Novak Đoković za Srbiju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike