Novak je na današnji dan započeo dominaciju! Posle 12 meseci posta, osvojio je Vimbldon

15.07.2023

06:52

0

Autor: D. N.

Slavio je protiv Andersona koji je pre toga izbacio Federera

Novak je na današnji dan započeo dominaciju! Posle 12 meseci posta, osvojio je Vimbldon
Copyright Profimedia

I dok čekamo novo finale, ovog puta sa Karlosom Alkarazom, malo podsećanje na sve šta je Novak Đoković ranije činio na Vimbldonu.

Tačno na današnji dan, pre pet godina, srpski as je osvojio titulu, svoju četvrtu na Vimbldonu. Tada je u finalu najbolji srpski teniser pobedio Južnoafrikanca Kevina Andersona, bez izgubljenog seta (6:2, 6:2, 7:6).

Srbin je na ovom Vimbldonu bio 12. nosilac, a redom je pobeđivao Amerikanca Tenisa Sandgrena, Argentinca Horasija Zebaljosa, Britanca Kajla Edmunda, a onda i Rusa Karena Hačanova. I do četvrtfinala mu je samo Edmund uzeo set.

U četvrtfinalu savladao je Japanca Nišikorija, uz jedan izgubljeni set.

Onda je usledilo polufinale sa Rafaelom Nadalom koje je trajalo pet sati i 17 minuta, a "prenelo" se i u drugi dan. Rezultat je bio 3:2 (6:4, 3:6, 7:6, 3:6, 10:8). Ovaj duel je ušao u anale "belog sporta" i jedan je od "zaštitnih znakova" velikog rivalstva Srbina i Španca.

Mada je i Anderson došao uz mnogo muke do finala. U četvrtfinalu je izbacio Rodžera Federera koji je bio prvi nosilac, a zatim u polufinalu Džona Iznera u meču koji je trajao čak šest sati i 36 minuta.

Finale je trajalo "samo" tri seta

I onda smo došli do finala koje je trajalo "samo" tri seta, a vremenski dva sata i 20 minuta.

U prva dva seta, Novak je "slomio" protivnika brejkovima, pa je Anderson "uspeo" da osvoji četiri gema. Tek u trećem setu, viđena je veća borba i neizvesnost. Anderson nije iskoristio brejk prilike u osmom i desetom gemu, pa je Đoković posao priveo rutinski kraju, u taj-brejku.

U ovom finalu, Đoković je osvojio svoju četvrtu vimbldonsku i 13. grend slem titulu i vratio se među prvih deset. To mu je ujedno bila i prva ATP titula posle više od 12 meseci "posta", čime se vratio na velika vrata u tenis. Mada treba reći i da je pre toga pravio pauzu zbog operacija lakta.

Takođe, počeo je niz osvajanja titula na najprestižnijem teniskom turniru sveta, pošto je pehar podizao i u naredne tri sezone, s tim da se 2020. godine nije igralo zbog korone.

Ukoliko slavi u nedelju, to će mu biti osmi na Vimbldonu i 24. grend slem trofej uopšte. Takođe i peti uzastopni u Londonu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike