Mesija je tada upoznao ceo svet! Na današnji dan Argentinac debitovao za Barsu, sve posle je istorija! (FOTO/VIDEO)

16.11.2023

06:49

0

Autor: D. N.

Imao je samo 16 godina i nepunih pet meseci i već je bilo jasno o kakvom je znalcu reč

Mesija je tada upoznao ceo svet! Na današnji dan Argentinac debitovao za Barsu, sve posle je istorija! (FOTO/VIDEO)
Copyright Printscreen/YouTube/FC Barcelona

Za Lionela Mesija danas zna ceo fudbalski svet. Ali, jedan od najboljih fudbalera ikada i trenutni vlasnik "Zlatne lopte" jednom je bio samo izdanak čuvene "La Masije". Tačno na današnji dan pre 20 godine omaleni Argentinac, sada član Intera iz Majamija je debitovao za prvi tim Barselone.

Imao je 16 godina, četiri meseca i 23 dana i ušao je u 75. minutu prijateljske utakmice sa Portom koji je tada vodio Žoze Murinjo.

Igralo se u Portugalu, na stadionu "zmajeva", a tadašnji trener Barselone Frank Rajkard je odlučio da vidi šta mladi Argentinac zna.

- Bio sam veoma nervozan, ali sam bio spreman da ipak malo zaigram - kazao je Mesi koji je tada zamenio Fernanda Navara, a na leđima mu je bio broj "14". Razlog, jedino je on bio slobodan.

I ostavio je dobar utisak, pošto je mu je golman Nunjo odbranio jedan šut, a u drugoj situaciji je odlučio da doda. Ali ga niko nije ispratio.

Od tada je skrenuo pažnju na sebe i napredovao, pa je debi u takmičarskoj utakmici imao 16. oktobra 2004. godine. Tada je u 82. minutu meča Primere sa gradskim rivalom Espanjolom zamenio Deka.

Tom prilikom je sa 17 godina i tri meseca postao najmlađi fudbaler koji je zaigrao za Barsu u takmičarskom meču.

Za velikana sa "Nou Kampa" je odigrao 778 utakmica (u svim takmičenjima) uz 672 pogodaka.

Mesijevi rekordi, niko kao on!

Dostignuća majstora iz Rozarija su brojna, ali ćemo izdvojiti neka. Ima 778 mečeva, a iza njega su druge legende Barse, Ćavi sa 767, Inijesta sa 674...

Printscreen/FC Barcelona
 

Takođe je igrač sa najviše golova u Ligi šampiona za Barselonu. Dao ih je 120, a Rivaldo ili Luis Suarez po 25.

Printscreen/FC Barcelona
 

Mesi je takođe obeležio i istoriju najveće utakmice španskog fudbala, "El Klasika". Odigrao je rekordnih 45 mečeva protiv Reala (29 u Primeri, osam u Kupu kralja, dva u Ligi šampiona i šest u Superkupu Španije). Dao je i najviše golova u istoriji okršaja španskih velikana, čak 26.

Argentinac je rekorder i po tome što je golove davao protiv 38 različitih timova u Primeri. Iza njega su Raul Gonzales i Aric Aduric sa po 35. Isto tako je igrač sa najviše golova iz "slobodnjaka" u Primeri. Dao ih je čak 38.

Takođe, ima najviše trofeja u konkurenciji fudbalera svih klubova iz Primere. Ima ih 35, a to su 10 titula u Španiji, osam Superkupova Španije, sedam Kupova kralja, četiri lige šampiona, i po tri svetska klupska prvenstva i UEFA Superkupova.

Printscreen/FC Barcelona
 

Onda je u maju 2021. godine napustio Barsu i prešao u Pari Sen Žermen. Trenutno je član Majamija, i to od jula ove godine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike