Dame i gospodo, iz Tokija sija veličanstvena Srbija: Devet olimpijskih medalja na jednom mestu (FOTO)

09.08.2021

12:14 >> 10:41

0

Zbogom Tokio, ostaćeš u lepom sećanju, gledamo se u Parizu

Dame i gospodo, iz Tokija sija veličanstvena Srbija: Devet olimpijskih medalja na jednom mestu (FOTO)
Copyright 24sedam/Profimedia/AP Photo/MN Press

Završene su Olimpijske igre u Tokiju. Za Srbiju trijumfalno!

Odbojkašice i vaterpolisti ulepšali su nam poslednji dan Igara. Sa najveće svetske sportske smotre srpski sportisti vraćaju se sa devet medalja, jednom više nego pre pet godina u Rio de Žaneiru. Tri zlata, jedno srebro i pet bronzi.

Nadali smo se da će rekord iz Brazila biti srušen, maštali i o dvocifrenom broju odličja, ali nipošto ne smemo biti nezadovoljni postignutim. Naprotiv!

Naša Srbija, naša, na mapi sveta mala Srbija, posle Tokija bogatija je za devet olimpijskih medalja. Velikih devet! Da je bilo malo sreće moglo ih je biti i više, realno je bilo da bude tako, ali se neke kockice ovog puta nisu složile.

Pa da krenemo redom. Smestite se u svoje fotelje, udobno se smestite, da se još jednom provozamo kroz vrhunske rezultate naših šampiona u Tokiju. Da, šampiona. Oni to za nas moraju biti bez obzira na sjaj medalje, pa čak i ukoliko su bez iste ostali.

Još smo bili u fazi privikavanja na novi životni tempo, na buđenja u po noći kako bismo bili uz sportiste, a već smo slavili Damira Mikeca. Upucao je naš pištoljaš srebro na OI, obradovao nas i, kako će njegove kolege iz olimpijskog tima Srbije priznati, dao im dodatni vetar u leđa.

24sedam/Katarina Mihajlović

Prva je to pokazala Tijana Bogdanović. Kada je u Riju osvojila srebro bila je devojčurak, a sada je bronzom dokazala da je među najboljima na svetu. Bili smo svi u šoku kada je izgubila u prvom kolu, ali je zbog činjenice da je njena rivalka stigla do finala, došla do šanse da odradi još dve borbe. Tu je, priznaće Tijana sa medaljom oko vrata, do izražaja došao “faktor Mikec”, pa je prebila rivalke i donela nam drugu medalju. I drugu veliku radost.

Tijana Bogdanović Profimedia

Za treću je zaslužna njena “sestra” po sportu, po Tekvondo klubu Galeb iz kojeg obe dolaze – Milica Mandić. ZLATO! Drugo zlato u karijeri za Milicu. Posle Londona pokorila je i Tokio. Onako kao kruna za kraj trofejne karijere.

Profimedia

Basketaši 3×3 doneli su nam novu bronzu. Delovalo je da su najbolji, da im zlato ne gine, a onda je jedna loša utakmica učinila da moraju da se zadovolje trećim mestom. U prvi mah svi smo imali tu neku gorčinu u ustima, ali već danas je jasno da su napravili nešto veliko. Baš veliko.

AP Photo/Jeff Roberson

Nekako se činilo da su pod taj neočekivani ostanak bez zlata u basketu 3×3 upali svi naši sportisti, pa smo nekoliko dana “postili” kada su u pitanju medalje. A onda je, ima tu sigurno neke simbolike, čovek iz streljaštva pokrenuo lavinu odličja. Milenko Sebić upucao je bronzu trostavu na 50 metara i ponovo nas vratio u stanje euforije. Medalju je posvetio pokojnoj koleginici Bobani Momčilović Veličković i sve nas rasplakao. Da li je to ta simbolika? Nešto jeste…

Milenko Sebić/oks.org.rs

Gruzijski Srbin ili srpski Gruzijac, ma samo Srbin kada se zna šta mu se u domovini dešavalo i kako je stigao do nas, Zurabi Datunašvili donosi nam još jednu bronzu. Baš kao u slučaju Tijane Bogdanović, krenuo je porazom. Njegov “dželat” je potom stigao do finala, i zlata nešto kasnije, a Zoran kako su ga već krstili u našem timu je sa dve ubedljive pobede stigao do bronze.

Zurab Datunašvili/MN Press

Dočekasmo tako i karate. Dočekasmo da Jovana Preković izađe na borilište i pomete rivalke, jednu po jednu. Maestralan nastup na debitantskim Igrama evropske i svetske prvakinje doveo je do toga da ostvarenjima pridoda i olimpijsko zlato, a da mi slavimo devojku iz Aranđelovca. Devojku koja je nosilac zastave Srbije na zavtaranju. Potpuno zasluženo!

Jovana Preković/AP Photo/Vincent Thian

Valjalo je i ove noći (još samo ove) ustati u dva te ispratiti naše odbojkašice u borbi za bronzu. Ustali smo i nismo se pokajali. Lepršave, opuštene, razigrane stigle su do bronze. I ove olimpijske igre završile su sa medaljom oko vrata. Uplakane i nasmejane u isto vreme. Lepota života.

Nekako je logično i prirodno da “tačku na i” stave vaterpolisti. Njihov turnir je najduži, nije nemoguće i najnaporniji, pa se finale igra poslednjeg dana Igara. A ni ovo finale nije moglo, ni smelo da prođe bez najboljih na svetu. Bez momaka koje vodi selektor Dejan Savić. Posle pljačke koju su trpeli i istrpeli u polufinalnom duelu sa Špancima i posle pobede, koja se mora svrstati u red najvećih ikada, baš zahvaljujući okolnostima, da ne kažemo sudijama, odigrali su i finale da konačno i zvanično podvuku crtu ispod bilansa osvojenih medalja za Srbiju. ZLATNU CRTU!!!

AP Photo/Mark Humphrey

Ipak sva ta slavlja nisu i ne smeju biti razlog da zaboravimo i iz ovog teksta izostavimo one koji su bili tako blizu sna, a ostali bez medalje. Novak Đoković mogao je da “dodirne” dve medalje (u singlu i miksu sa Ninom Stojanović), da ih oseti oko vrata, a onda se desila povreda i sve se srušilo.

Novak Đoković, Nina Stojanović/Twitter

Šta tek reći za Ivanu Španović? Sjajna, najbolja u kvalifikacijama za devet centimetara ostade bez zlata. Za samo šest bez odličja na drugim Igrama zaredom. Šteta, baš šteta, ali ne i razlog da je ne podržimo u budućnosti.

Pa Zorana Arunović… U miksu sa Damirom Mikecom u raspucavanju za bronzu moralala je da pruži ruku Ukrajincima. Pa onda i da ostane bez finala u singlu iako je imala isti broj krugova kao još četiri takmičarke. Jednostavno sreća nije bila uz nju.

MN Press

Košarkašice! Mesec dana posle osvojene titule prvaka Evrope, nadljudskim naporima i nezamislivim žrtvama stižu do polufinala Olimpijskih igara. Bolje i više nisu mogle, ali su zavredele svako poštovanje za učinjeno. Zavredele su i da gutamo knedle gledajući ih kako se kroz suze opraštaju od Tokija. Jelena Bruks i Sonja Vasić i od reprezentacije. Zavredele su da se i naše oči ispune suzama!

Nina Radovanović AP Photo/Frank Franklin II

Bokserka Nina Radovanović nas je oduševila srčanošću. Stala je u četvrtfinalu, po nama nije izgubila taj meč, ali po sudijama jeste, pa je zaustvaljena tako blizu medalje. Ali, ne da nije razočarala. Potpuno suprotno! Zaslužila je dubok naklon od nas.

Veslači Miloš Vasić i Martin Mačković su peti na OI. Posle svih nevolja koje su ih snašle. Da Miloš bude pozitivan na koronavirus po sletanju u Tokio. Da zbog toga budu u karantinu u danima u kojima je trebalo da izglačaju formu i taktiku. Da ne izađu na vodu dve nedelje pre takmičenja. I da, posle svega, ostanu dovoljno jaki u glavi da izveslaju za finale. I oni su za ponos.

Baš kao i svaki sportista ili član tima koji je na sebi nosi opremu sa našom trobojkom i tim divnim slovima – SRBIJA na leđima.

Facebook/oks.org.rs

Devojke, momci… Vi ste naš ponos. Ne smete to zaboraviti i, što je još važnije, mi NE SMEMO to da zaboravimo.

Idemo dalje, gledamo se u Parizu!

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike