Srbija srozala koeficijent, novi pad na UEFA listi! Strahujemo od Šahtjora, uzdamo se u TSC, a do proleća...

01.12.2023

09:14

0

Autor: A. S.

Nova tri poraza dodatno su poljuljala mesto

Srbija srozala koeficijent, novi pad na UEFA listi! Strahujemo od Šahtjora, uzdamo se u TSC, a do proleća...
Radin u duelu sa Vest Hemom - Copyright MN Press

Bili su srpski timovi sinoć blizu bodova u evropskim takmičenjima, ali u poslednjim sekundama meča, ipak sve je palo u vodu. TSC je na svom terenu doživeo poraz od Vest Hema, dok je Čukarički poražen od Ferencvaroša.

Tako je tim iz Bačke Topole ostao na jednom bodu, osvojenom u prvom kolu, kada su remizirali sa Olimpijakosom, dok su Brđani u Ligi konferencija i dalje bez boda. Sve to utiče i na keoficijent Srbije, pa je nakon ovih poraza i poraza Crvene zvezde od pre nekoliko dana, usledio i novi pad na UEFA rang listi.

Dok su naši timovi beležili poraze, rivali su imali i više sreće, pa su sakupili dovoljno bodova kako bi nas prestigli, a sada je to učinio Izrael, koji se sada nalazi na 16. mestu.

 

 

Međutim, Srbija koja se trenutno nalazi na 17. poziciji neće tu dugo ostati, već sledi novi pad, a pitanje je trenutka. Moguće su promene već nakon grupne faze, ali i na proleće, a dosta zavisi i od rivala, ovog puta je to Ukrajina, koja preko Šahtjora krči sebi put. Ekipa iz Donjecka ima obezbeđeno proleće, a u poslednjem kolu takmičenja, boriće se za mesto u Ligi šampiona, dok je Liga Evrope osigurana.

Trenutno Srbija zavisi od bodova Šahtjora do kraja sezone, a ukoliko nas i oni preteknu, dva mesta u Ligi šampiona biće nedostižna.

Ni tu nije sve, već nas na proleće jure i Grci, koji kroz Ligu konferencija sakupljaju bodove za svoj fudbal. PAOK je obezbedio mesto u nokaut fazi, AEK i Panatinaikos mogu da se prebace u to takmičenje sa trećeg mesta u Ligi Evrope, što je otvoreno i Olimpijakosu.

Ipak, kada su crveno-beli u pitanju, TSC im može poremetiti planove ukoliko u poslednjem kolu Lige Evrope stigne do pobede i tako ih eliminiše iz Evrope. Bio bi to dobar pomak za naš fudbal, pa nam preostaje da verujemo.

Ukoliko nas ipak prestignu Grci, naša realnost će biti oko pozicije 20, gde nam sledi borba sa nacionalnim šampionatima Poljske, Hrvatske, a možda i Kipra. 

Loše vesti za domaći fudbal, a samo ako se računa da je Srbija pre nekoliko meseci bila 11. i imala dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona, tri osigurane grupne faze i čak pet učesnika na međunarodnoj sceni, može se reći i katastrofa.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike