"Ne daj Bože da izvučemo Albaniju" - Džajić je za umereni optimizam, ali zna koga ne bi voleo u grupi na Euru

26.11.2023

14:32

0

Autor: P.K.

"Bilo je nervoze, a biće je i u buduće"

"Ne daj Bože da izvučemo Albaniju" - Džajić je za umereni optimizam, ali zna koga ne bi voleo u grupi na Euru
Dragan Džajić - Copyright MN Press

Od početka svog mandata na čelu Fudbalskog saveza Srbije, Dragan Džajić se može pohvaliti plasmanom Srbije na Evropsko prvenstvo posle 24 godine.

"Orlovi" su remijem sa Bugarskom u Leskovcu izborili završni turnir u Nemačkoj. Iako su se mnogi nadali ranije, na kraju je bilo čak i malo drame.

Ipak, Džajić ne misli da je bilo uopšte toliko teško.

- Mislim da nije tako teško izboren plasman. To je ipak realnost, mada je tačno da smo možda mogli da budemo i prvi u grupi. Ali ja nikada nisam ni kao gledalac, ni kao igrač, ni kao rukovodilac, u neku utakmicu ušao mišljenja "lako ćemo". Ne zato što nisam verovao, naravno da verujem. Ali, uvek imam tu dozu realnosti. Konkretno, ove kvalifikacije, naravno da je bilo nervoze, biće je i ubuduće - rekao je Džajić za Sportal.

Legendarni fudbaler i funkcioner Crvene zvezde ističe da je jedan od većih problema našeg fudbala slab kult reprezentacije.

- Teško je gledati utakmicu, teško je i igrati kad su prevelika očekivanja. Zato moramo svakog protivnika ispoštovati, to je moj lični pristup. Znate kako, selektor ima pravo na način da razgovara sa igračima, ja mogu negde u prolazu da poslušam igrača, pa i nešto da mu kažem, ali sam generalno za jedan pristup umerenog optimizma. Ne da se plašimo nekog, ali da budemo svesni i da javnost pripremimo da mi nismo najbolji u Evropi. Ima mnogo igrača u Srbiji, pa sa realnim očekivanjima treba da idemo stepenik po stepenik. Trebamo da napravimo kult reprezentacije. Ja ga ne mogu napraviti za period u kojem ću biti na čelu Saveza, ali on mora da se stvara i da se pravi godinama da bi naša reprezentacija igrala onako kako želi publika. Upravo o tome i pričam. Jedno malo zadovoljstvo vratiće veru narodu, pa uz mali pomak na svakom narednom takmičenju, biće još više ljudi na stadionu. I to ne može preko noći, taj kult reprezentacije se gradi godinama, a bitno je i da se ne uruši.

Na pitanje koga bi voleo od protivnika u grupnoj fazi Evropskog prvenstva, Džajić ističe:

- Kad dođe Evropsko prvenstvo, treba biti umereni optimista, a ne da mislimo kako ćemo tamo da pobedimo sve. Gledajte, žreb je za nedelju dana u Hamburgu i sad ćete me pitati koga bih želeo u grupi. Svi imamo pravo na želje, ali želje su jedno, a realnost drugo. Koga god da dobijemo na žrebu je težak protivnik. Ne mogu ja sada da kažem samo ne Nemačka, Španija, Francuska… Teški su, ali su teški i Rumunija, ne daj Bože Albanija… Svi oni mogu da nam nanesu određeni problem. Mi treba da cenimo naše uspehe i naše igrače, ali nemojmo da precenjujemo. Moramo biti realni da bismo napravili taj iskorak i novi korak napred.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike