Simulirali smo žreb za Euro - Srbiji se loše piše u svakom slučaju! Protiv jakih nemamo šanse, a protiv najslabijih je bitka

29.11.2023

15:27

1

Autor: P.K.

Žreb se obavlja po tri kriterijuma u najlakšoj i najtežoj varijanti

Simulirali smo žreb za Euro - Srbiji se loše piše u svakom slučaju! Protiv jakih nemamo šanse, a protiv najslabijih je bitka
Simulirani žreb za Euro - Copyright Printscreen/https://swissfootballdata.com

Bliži nam se subota i žreb za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj. Srbija se vraća na kontinentalno takmičenje posle 24 godine. Tačnije, samostalna Srbija prvi put igra na njemu.

U martu ćemo znati ko će biti preostala tri učesnika Eura. Srbija je u četvrtom šeširu, u kome je aktuelni prvak Evrope Italija, kao i nama poslednjih godina nezgodna Švajcarska.

Ali, koga bi Srbija mogla da izvuče na dirigovanom žrebu? Prvi čovek FSS bi voleo da izbegnemo Albaniju.

To je pitanje svih pitanja, a mi smo se malo igrali simulatorom žreba (igraćete se i vi) i – ne piše nam se dobro na Euru! Ovo je simulator koji nam daje nasumičnu grupu na osnovu šešira, a onda i nagađa konačni ishod grupe.

Simulator žreba

Pre nego što vam prenesemo kako smo "izvlačili kuglice" za "orlove" da vam kažemo da je Srbija na 18. mesto po Elo rejtingu, na 22. mestu po FIFA rejtingu i na 18. mestu po tržišnoj vrednosti na osnovu Transfermarkta.

Dakle, naša nasumično žrebana grupa je: Portugal, Mađarska, Hrvatska, Srbija. Baš teško, a konačni poredak je:

1. Portugal, 2. Hrvatska, 3. Srbija, 4. Mađarska.

No, ne treba zaboraviti da nas je Mađarska nedavno dva puta pobedila. A i pitanje je da li bi Portugal bio ispred Hrvatske na kraju…

Što se tiče teških grupa, prva varijanta je po svetskom Elo rejtingu, koji nije zvaničan, ali je cenjen.

U tom slučaju, grupa Srbije bi bila: 1. Francuska, Holandija, Danska, Srbija. Konačni poredak: 1. Francuska 2. Holandija 3. Danska 4. Srbija.

Printscreen/https://swissfootballdata.com
 

Najteži žreb po FIFA rejtingu je identičan Elo rejtingu.

Najteži žreb po tržišnoj vrednosti igrača: Engleska, Danska, Holandija, Srbija. Konačni plasman: 1. Engleska 2. Holandija 3. Danska 4. Srbija.

Kao što vidite, u svim "najtežim" varijantama ne prolazimo.

Najlakša varijanta žreba

A kakva je situacija sa najlakšima? Kriterijumi su isti, idemo.

Najlakša grupa za Srbiju po Elo rejtingu: Nemačka, Albanija, Slovačka, Srbija. Konačni plasman: 1. Nemačka 2. Srbija 3. Slovačka 4. Albanija.

Najlakša po FIFA rejtingu je vrlo slična, sa jednom razlikom: Nemačka, Albanija, Slovenija, Srbija. Konačni plasman: 1. Nemačka 2. Srbija 3. Slovenija 4. Albanija.

Najlakša grupa po tržišnoj vrednosti: Belgija, Rumunija, Slovenija, Srbija. Konačni plasman: 1. Belgija 2. Srbija 3. Slovenija 4. Rumunija.

Printscreen/https://swissfootballdata.com
 

Po ovom simulatoru, prolazimo u svakoj varijanti najlakše grupe, ali nikad nismo prvi. A i svi znamo da retko kad dobijemo lake grupe, a i kad dobijemo, ljubitelji fudbala će reći da smo grupom kvalifikacija "ispucali sreću" za dogledno vreme. A i pitanje je da li smo zaista toliko bolji od Slovenije, Slovačke, Albanije i Rumunije.

Kako ste vi nasumično žrebali u žreb simulatoru?

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike