Srpski defanzivac spreman da "ratuje"! Sve za reprezentaciju i za plasman u Nemačku

12.10.2023

15:13

0

Autor: D. N.

Posle Mađara, naš nacionalni tim će odmeriti snage i sa Crnom Gorom

Srpski defanzivac spreman da "ratuje"! Sve za reprezentaciju i za plasman u Nemačku
Copyright FSS

Fudbalska reprezenetacija Srbije gostovaće Mađarskoj u subotu, u Budimpešti u utakmici kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Kako je igrati na velikom takmičenju, već je osetio Srđan Babić.

- Igrao sam na dva Svetska prvenstva, sa omladincima na Novom Zelandu i prošle godine sa seniorskom reprezentacijom u Kataru. Nema lepšeg osećaja nego braniti boje svoje zemlje na tako važnoj sportskoj manifestaciji. Utakmicu protiv Kameruna pamtiću do kraja života. Moram da priznam, imao sam malu tremu jer je ulog bio veliki.

Mnogo uzbuđenja, rezultatskih preokreta, šest golova. Nažalost, nismo uspeli da prođemo u drugi krug, ali sada imamo još veći motiv da povežemo dva velika takmičenja i daćemo sve od sebe da Srbiju odvedemo u Nemačku.

Babić je sa klupe odgledao meč protiv Mađarske u septembarskom terminu, da bi u Kaunasu odigrao svih 90 minuta u pobedi protiv Litvanije.

- Spreman sam da se stavim na raspolaganje i da u potpunosti ispunim zadatke koje dobijem od selektora Stojkovića. Pred nama su dva najteža iskušenja u kvalifikacijama i svaki bod može da bude presudan. Znalo se već posle žreba ko su favoriti u grupi, ali nas je iskustvo učilo da budemo oprezni jer uvek neko može da iskoči i da napravi iznenađenje.

Crnogorci nisu slučajno tu gde jesu. Imamo dva boda više i međusobni duel na domaćem terenu koji bi mogao da reši sve dileme - kazao je Babić za sajt FSS-a i dodao da niko u našem timu ne želi da razmišlja o duelu sa ekipom Miodraga Radulovića dok se ne završi utakmica u Budimpešti.

- Mađare smo gledali na prethodnom Evropskom prvenstvu gde su ostavili izuzetno dobar utisak. Analizirali smo njihovu utakmicu protiv Engleske, jasno je da se radi o vrlo uigranoj i homogenoj ekipi. Organizovani su na svakom delu terena, igraju odgovorno, ne prave greške i znalački koriste svaku priliku za kontranapad. U Beogradu su nam dali dva brza gola i odmah se povukli da čuvaju rezultat. U takvim okolnostima bilo je vrlo teško probiti bedem ispred njihovog šesnaesterca i ugroziti golmana Dibuša.

Orlovi su se okupili pet dana pre puta za Budimpeštu pa je selektor Dragan Stojković prvi put u ovom kvalifikacionom ciklusu dobio priliku da se detaljnije posveti uvežbavanju određenih taktičkih varijanti.

FSS
 

- Imali smo više treninga na raspolaganju i to je svakako korisna okolnost uoči ovako važnih utakmica. Radili smo puno na nekim detaljima u defanzivi i nadam se da će već u Budimpešti naša odbrana biti na visini zadatka. Moramo da obratimo pažnju na još jedan podatak, nekoliko duela u našoj grupi rešeno je golovima u nadoknadi vremena. Dakle, utakmica traje 90 i kusur minuta i moramo biti maksimalno fokusirani do trenutka dok sudija ne odsvira kraj. Svaki pad koncentracije može da nas košta plasmana na Evropsko prvenstvo. A da li ćemo pobedonosni gol dati u prvom ili 95. minutu, potpuno je svejedno.

Defanzivac moskovskog Spartaka se takođe prisetio i pohoda na Novom Zelandu.

- Svima je u sećanju dramatičan duel sa Mađarima u osmini finala Svetskog prvenstva na Novom Zelandu. Gubili smo 1:0, sekunde su nas delile od eliminacije. Verovali smo u sebe i golom Šaponjića stigli do izjednačenja. U produžecima je sve bilo na našoj strani, nije se nijednog trenutka osetilo da imamo igrača manje na terenu. Taj autogol u 120. minutu došao je kao zaslužena nagrada za herojsko držanje grupe momaka koja se nije mirila sa porazom. Centaršut je bio bezopasan, Talaber nije imao pojma da iza njega nema nikoga. Splet srećnih okolnosti. Ali sreća jednostavno mora da se zasluži.

Čak devetorica igrača iz antologijskog okršaja na Novom Zelandu, biće u subotu u konkurenciji za sastav obe reprezentacije.

- Čak šestorica naših i trojica Mađara. To je dokaz da smo sjajna generacija, da su naše karijere nastavile da se razvijaju kako treba i da smo imali trenere i selektore koji su nas izveli na pravi put. Drugarstvo koje smo uspostavili prvog dana okupljanja u pionirskoj selekciji, danas je još jače. Bukvalno neraskidivo. Držimo se zajedno na pripremama A reprezentacije, a kada smo u klubovima redovno se čujemo telefonom i razmenjujemo informacije. Sve su to vrhunski momci i fenomenalni igrači.

U nacionalnom timu je ponovo Mijat Gaćinović, koga je Stojković ponovo pozvao. Babićev adut za gol je upravo fudbaler AEK-a.

FSS
 

- Tipujem na Mijata Gaćinovića. Odlično mu ide u poslednje vreme, redovno trese mreže u dresu AEK-a i mnogo mi je drago što se posle duže vremena vratio u reprezentaciju. Nadam se samo da neće bockati loptu ako dođe u šansu za gol. Mada mu i to ide od ruke. Važno je da ume da ostane "hladan" u ključnim trenucima utakmice.

Selektor je bio jasan, potrebni su mu fudbalski ratnici za meč odluke u Budimpešti:

- Šta god bude potrebno, tu smo. Sve u službi tima - poručio je Babić za kraj.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike