Piksi potvrdio i najavio! Igraćemo bez Vlahovića i ja ću da odvedem Srbiju na EP!

09.10.2023

12:42

0

Autor: D. N.

Pred našim nacionalnim timom su dve utakmice kvalifikacija, a Stojković je pričao o ratničkom mentalitetu

Piksi potvrdio i najavio! Igraćemo bez Vlahovića i ja ću da odvedem Srbiju na EP!
Copyright MN Press

Fudbalsku reprezentaciju Srbije očekuju dve utakmice u okvru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo koje će biti održano naredne godine. "Orlovi" će u subotu gostovati Mađarskoj, a tri dana kasnije će u Beogradu biti domaćin Crnoj Gori.

Uoči okupljanja nacionalnog tima, selektor Dragan Stojković Piksi je održao konferenciju za novinare. Inače, spisak je već objavljen.

Tokom današnje konferencije, koja je trajala 40-ak minuta selektor "Orlova" je potvrdio da Dušana Vlahovića neće biti zbog problema u donjem delu leđa, ali je takođe optimistično najavio "da će on odvesti" Srbiju na Evropsko prvenstvo. Podsetimo, poslednje učešće našeg nacionalnog tima bilo je 2000. godine.

Inače, za napadača Juventusa, Vlahovića neće biti pozivana zamena.

Pričao je još i zašto nema Darka Lazovića, kao i zašto je pozvao Mihajla Ristića. Tema je bio i mladi fudbaler Partizana Mihajlo Ilić za koga je rekao da je budućnost srpskog fubala.

Tokom konferencije je često pričao i o ratničkom mentalitetu, a tada je spomenuo i srebrnu medalju košarkaša na Mundobasketu.

BLOG UŽIVO

12:42 - Kraj konferencije!

I za kraj, bio je slikovit u najavi meča, jer ga "benzin ne zanima, samo kerozin".

- Imaćemo dovoljno vremena da isprobamo neke stvari, imamo čak šest treninga. Imamo deset igrača koji su igrali po 90 minuta juče i pre dva dana. Moramo da imamo kompletnu sliku što se tiče umora i zdravstva. A i taj umor ako postoji, imamo dovoljno vremena da ga eliminišemo. Tih 11 i oni koji budu ulazili, oni moraju da budu na mlazni pogon i to je to. Dizel me u ovom slučaju ne interesuje, samo kerozin. To je poruka za igrače, pošto će verovatno da čitaju. Biće i nekoliko sastanaka pre odlaska u Budimpeštu, a sastanka tamo neće biti, jer je to vreme kada svako mora da se koncentriše svako na svoj način. Imaćemo nekoliko sastanaka koji će doneti dobro.

MN Press
 

Pričao je o ratnicima na terenu? Ako se napravi poređenje sa košarkaškom selekcijom Srbije, ko bi u njegovom timu bio Aleksa Avramović?

- Drago mi je što su naši košarkaši napravili veliki uspeh na Svetskom prvenstvu i nije samo ta petorka bila bitna, napravljen je ambijent. To je ono što je želim u mojoj ekipi, da imam takmičarski ambijent. Kada sam rekao ratnici, to sam rekao figurativno.

Znaju oni da je to važna utakmica. Taj mentalitet ratnički mora da bude prisutan, požrtvovanje za svaku loptu i ispunjavanje zadataka do maksimuma. Nema mogao sam ili nisam mogao, nego moraš. Sa jednim takvim mentalitetom koji ne sumnjam da ćemo pokazati, moramo da se nadamo dobrom. Svaki meč može da stvori heroja, nije mi bitno ko će dati gol ili namestiti, bitan mi je taj utisak. Ako su Mađari bolji, ja ću im čestitati, ali videćemo u subotu.

Bilo je priče i pozicijama Dušana Tadića i Sergeja Milinković-Savića?

- Naš tim mora da se bazira na timskoj igri, a ne na individualnoj. Na tome insistiram od početka. Tadić je vrhunski igrač i imao je ulogu iza napadača protiv Mađarske, pa kakvih su bili prvih pola sata? Imali smo problema. Tako da, pitanje taktike i zahteva u igri mora daleko ozbiljnije da se shvati, zato se i razmišlja o nekim varijantama i ulogama koje bi mogle da donesu našoj igri.

A Sergej? Može bolje, ne samo on..

Da li je razgovarao sa Dejanom Savićevićem, nekadašnjim saigračem, sada predsednikom FS Crne Gore?

- Nismo se čuli. A i kada bismo se čuli, teško je pričati o utakmici. To je tema koja može na prijateljskoj bazi, ali ulaziti u dublju priču, nepotrebno je.

Na spisku se našao i mladi fudbaler Partizana, Mihajlo Ilić?

- Biće veliki igrač. On je budućnost srpskog fudbala. Prošao je mlađe kategorije, ima kontinuitet, igre su mu bile na nivou i zato je dobio poziv. Mora to da shvati kao motiv više i nagradu. Imao je oscilacije, pogotovo u evropskim utakmicama, ali to je i normalno kada imate 19 godina. Na njemu je da se dokazuje dalje.

FK Partizan
 

Očekuje se da Mađari naprave spektakl u Budimpešti?

- Srećni smo što ćemo učestvovati u takvom ambijentu, ali ćemo gledati sebe. Imaju svoju računicu, matematiku, kao i mi. Ponavljam, činićemo sve da do njihovog slavlja ne dođe - kazao je Stojković uz pohvale na račun Mijata Gaćinovića.

- Ove ostale manje-više sve znam. Mijat je odigrao na visokom nivou, mislim da je već dva-tri puta imao neke povrede. Pre desetak dana sam bio u Atini i gledao sam njegov meč i na licu mesta sam se uverio da je u odličnoj formi i da je što se zdravstvenog stanja, sve je u redu.

Tu je i Ratkov, imao je neki udarac u butinu i nisu hteli iz Salcburga da rizikuju. I drago mi je da ću i njega videti.

Da li očekuje da naredni rival Mađarska promeni sistem u odnosu na meč u Baogradu?

- Oneće menjati sistem, igraće u istom. Imali su grobnu tišinu u Beogradu što je plus za njih, a minus za nas. Odigrali su bolje poluvreme, nisu nas baš bacili na glavu, ali su imali dominaciju u sredini terena zbog igrača više. Analizom je lako doći do razloga zašto je to tako. Sa izmenama i taktičkim idejama koje smo povukli, slika je bila totalno drugačija. Mi smo onda bili dominantni i kao plod te promene i igre, videli ste dosta stvorenih šansi. Lopta nije ušla u mrežu. Ne kažem da smo zaslužili da pobedimo, ali nismo zaslužili ni da izgubimo.

Mađari su u dobrom momentumu što se tiče samopouzdanja jer ni oni nisu očekivali da mogu da dođu do tri boda u Beogradu. Na nama je da vratimo ta tri boda.

MN Press
 

Niko nam ništa neće pokloniti

Zašto se stvorila loša slika posle Mundijala u Kataru?

- Sa pravom smo kritikovani za Katar i to je negativan kontekst za kasnije, ljudima smo dali pravo da vas kritikuju, da ne kažem nešto ružno. Onda moraš psihološki da budeš jak i da izdržiš sve kritike. Nisam nikome ništa zamerio, ali posle tih velikih očekivanja, mi smo razočarali, tražiš sledeću šansu, a ta šansa su kvalifikacije. I kad je već to tako onda to što smo mi navikli javnost da igramo takav fudbal koji svi vole, sada smo u situaciji gde je rezultat najvažniji.

Opet doći do rezultata, moraš da prikažeš, jer ne možeš bez igre da dođeš do rezultata, ti moraš da se žrtvuješ, da daš sve od sebe, da ispoštuješ principe timskog duha. Ne vidim nikakav problem, bez obzira da li se nekome sviđa da li Srbija igra dobro ili ne. Verovao sam da možemo da imamo koji bod više, ali i ovako je situacija više nego jasna, devet bodova je u igri, treba biti najbolji kad je najvažnije. Važna je Budimpešta, Crna Gora u Beogradu. Ne očekujem da mi niko ništa pokloni, da zaradimo sami ono što zaslužujemo.

Bilo je priče i o Ristiću, trenutno članu Benfike...

- Drago mi jer se vratio. Cenim ga mnogo, a njegov izostanak iz reprezentacije - znate šta je razlog. Odigrao je osam minuta za godinu dana... Ja bih ga zvao, a vama bi bilo teško objasniti. Meni je drago da je pronašao klub gde igra standardno i to me je navelo da ga pozovem.

Da li će Srbija menjati sistem?

- I te kako razmišljam. Probaćemo neke taktičke varijante, sisteme, nešto što će doneti dobro reprezentaciji. Da li ćemo promeniti, ne mogu da vam kažem. Na stolu je nekoliko stvari, to nije bitno, najvažnije je šta je u mojoj glavi. Izaći ćemo spremni, to verujte.

MN Press
 

Nema priče, odvešću ih na EP

Kako se oseća kao čovek koji može da odvede reprezentaciju na Evropsko prvenstvo?

- Ja ću da ih odvedem na Evropsko prvenstvo i tu nema priče. Osećam se daleko motivisanije i sigurnije nego pre mesec dana. Ta praznina kada igraš bez publike, to je stvarno... Osećaj koji ne bih želeo da imam ikada više dok sa selektor. Želim pun stadion, ambijent, da budem deo sportske manifestacije i da znamo za šta igramo. To nismo imali, kriivom nekog, nebitno koga, ali se radujem što nas čeka tih 70 hiljada u Budimpešti.

Posle ova meča, sledi i novembarski duel sa Bugarima?

- Matematika je vrlo egzaktna nauka i nema pametovanja. Moramo da osvajamo bodove onoliko koliko je dovoljno za EP. Ne bavim se kalkulacijama. Hoćemo pobedu. Odraz naše igre i ponašanja na terenu reći će nam šta smo zaslužili. Pokazali smo i u drugih 45 minuta u Beogradu da smo na nivou na kom treba da budemo. Nismo postigli gol i izbegli poraz, ali to je neka druga tema. To ne znači da ne možemo da ih pobedimo u Budimpešti.

Da li će biti zamene za povređenog Vlahovića?

- Razmišljam već mesec dana o ovoj utakmici i sva moja koncentracija je usmerena na taj meč. Da li menja planove ili ne, morate da bude svesni da niko ne voli kada su mu igrači povređeni. Tako smo imali u Bugarskoj kada su trojica bila povređena što je bilo negativno po nas i to morate da prihvatite na kraju.

U ovom trenutku kada Vlahović nije igrao za Juventus naravno da si kao trener zabrinut, pa onda prođe jedna, druga nedelja i shvatiš da ga nemaš. Neće biti poziva drugim igračima i ono što mene raduje je da ćemo imati malo više vremena da radimo na nekim taktičkim stvarima.

Kako treba da izgledamo, kako da se ponašamo, tako da iskoristćemo to vreme da se ekipa uigra i da neke principe u taktičkom smislu imamo čistu viziju i poruku kako treba raditi.

Potrebni su nam ratnici

Možemo li na EURO kroz ove dve utakmice?

- Daćemo sve od sebe da iz utakmice u utakmicu budemo što bolji. Nemamo dilemu, ulazimo u završnu fazu i finale kvalifikacija i ovo je od neverovatne važnosti za nas. Mi odlučujemo o našoj sudbini i ovo je prvi put od kada sam ja selektor da meni ne trebaju fudbaleri, nego mi trebaju ratnici. Ne u smislu da ratuju, nego u mentalnom smislu Ne idemo na ekskurziju u Budimpeštu, iako je to lep grad.

Posle žreba, Srbija je već bila viđena na Evropskom prvenstvu? Rezultati nisu očekivani, kao ni igra?

- Ne znam šta ste očekivali, da već posle tri kola budemo na Evropskom prvenstvu? Očekivali ste bolju igru? Čekajte, da li tražite rezultat ili igru? U ovoj fazi takmičenja rezultat je najvažniji. Da možemo bolje, možemo, nisam ni ja zadovoljan brojnim stvarima i opet ne kritikujem javno. To ostavljam za sebe. Cilj mene i Srbije je da odemo na Evropsko prvenstvo i to je prioritet svih prioriteta.

Zašto Darko Lazović nije pozvan?

- Ima nekih problema sa povredom, u poslednje vreme je počeo da igra, slažem se da je postigao bitan gol u Bugarskoj, ali ima i drugih igrača koji konkurišu za tim. Tu je i Gaćinović, još neki igrači, neko mora da sačeka drugu priliku. Cenim njegove kvalitete, on je zahvalan i iskusan igrač, što ne znači da u sledećem sazivu neće biti sa nama, ali ovog trenutka je takva odluka.

Nema Vlahovića

- Vlahović je otpao sa spiska zbog bolova u donjem delu leđa. Imali smo tu informaciju još prošle nedelje, bio sam u kontaktu sa njim, onda i naš doktor sa njihovim doktorom i njime lično, tako da on neće biti na spisku - rekao je odmah na početku selektor Srbije.

12.00 - Počinje konferencija

Tokom jutra se pojavila i informacija da na raspolaganju Stojkoviću neće biti Dušana Vlahovića, zbog povrede.

Standings provided by Sofascore

Konferencija je u Staroj Pazovi, u Sportskom centru, sa početkom u 12 časova.

Podsetimo, trenutno je prva Mađarska sa deset bodova iz pet utakmica, a druga Srbija sa istim brojem bodova, ali iz četiri mečeva.

Crna Gora je na trećem mestu sa osam bodova.

Standings provided by Sofascore

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike