Najveći Srbin u Argentini Karlos Bonora priča za 24sedam: Moj deda me je učio - "Sve što je srpsko, to ti je brat, bez obzira gde se rodio"

12.10.2023

14:18

0

Autor: D. P.

Intervju Karlosa Bonore

Najveći Srbin u Argentini Karlos Bonora priča za 24sedam: Moj deda me je učio - "Sve što je srpsko, to ti je brat, bez obzira gde se rodio"
Copyright Facebook/Charly Bonora

On je najveći Srbin u zemlji "gaučosa". Ako možda pronađete većeg od njega, onda ćete mu teško ugroziti primat kao najvećeg navijača Srbije u Argentini. Zna sve o srpskom fudbalu i mnogo toga iz istorije klubova i reprezentacije Jugoslavije ili "orlova".

Karlos Bonora (48) u znaku je Argentinac, a u podznaku Srbin, ili obrnuto.

Zavisi od toga šta od ta dva pojma daje čoveku jaču odrednicu i bolje opisuje njegov osećaj pripadnosti Srbiji i srpskom narodu, iako nikada nije bio u našoj zemlji.

Bonora se rodio u Argentini. Po očevoj familiji poreklo vuče sa Sicilije, kao i mnogi "gaučosi". Njegova majka ima korene sa naših prostora. Jednim delom potiče od Mrvaljevića kraj Cetinja, drugim delom od Filipića pored Šibenika. Obe porodice sebe su smatrale srpskim i prenele su potomcima ljubav prema matici koju su ostavili davne 1917. godine da bi u Južnoj Americi pronašli bolju budućnost.

- Moj deda Andrija Mrvaljević često je znao da kaže: "Sve što je srpsko, to ti je brat, bez obzira gde se rodio" - priča Karlos, koga prijatelji zovu Čarli.

Facebook/Charly Bonora
Kolerkcija Karlosa "Čarlija" Bonore

Od dede mu je ostao rečnik špansko-srpsko-hrvatski. To mu je pomoglo da savlada osnove našeg jezika. Ipak, priznaje da je veza sa voljenom zemljom počela da jača zbog sporta:

- Sport pomaže i pojačava osećaj ponosa na svoje pretke! Bio sam sada na jednoj nacionalnoj izložbi kolekcionara dresova, događaj se odvijao 400 kilometara od mog rodnog grada San Migel de Tukumana. Moj štand je bio prekriven samo od srpskih i jugoslovenskih dresova, naravno, stavio sam i flašu rakije. Baš sam bio ispunjen ponosom koliko je ljudi prišlo i pitalo me otkud Srbija na mom stolu i ne samo to, već su znali dosta toga da kažu o Srbiji! Deca su znala za fudbal, Tadića, Vlahovića, Mitrovića, Milinković-Savića... Odrasli su mi pričali o Mijatoviću, Piksiju, Mihajloviću, baš je bilo lepo!

Facebook/Charly Bonora
Karlos "Čarli" Bonora

 

Da li je preterivanje reći da ste najveći Srbin u Argentini koji nije rođen u Srbiji?

- Možda bih pre rekao da jesam najveći, ali poslednjih godina smo se povezali i počeli bolje da upoznajemo, mi, potomci srpskih doseljenika. Pronašao sam slične ljude koji mnogo vole Srbiju , mislim najviše na Leandra Martića i Lautara Tadića.

Koliko procenjujete da danas ima naših sunarodnika u Argentini sa sličnom porodičnom istorije kao što je vaša?

- Procenjuje se da bi nas danas bilo 600.000 da smo više radili i bili aktivniji onih godina kada smo prestali da budemo Jugosloveni! Moje mišljenje je da nas je danas 300.000! Mnogi su se plašili da kažu da su unuci Srba zbog "jenki" propagande. Prvi Srbi su došli 1870. godine iz Dalmacije, Like, Hercegovine i Crne Gore. Bilo je i mornara kao Miloš Vukasović koji su stigli u Argentinu 1840. godine.

Kako će se u vašoj familiji gledati utakmica Srbija - Crna Gora u utorak uveče?

- Moj đed je bio Crnogorac iz Velestova kod Cetinja. Ja sam Srbin, navijač Srbije. Podeljeni smo, Crnogorci će bodriti Crnu Goru , ali ima mnogo prosrpski orijentisanih koji će navijati za Srbiju.

Kako se navija kod vas kad igraju Partizan i Crvena zvezda?

- Kada sam bio mlađi imao sam veću ljubav prema Zvezdi zbog one generacije iz Barija. Danas navijam za Borac iz Banjaluke i "orlove". Partizan ima veliku bazu navijača, Zvezda takođe. Nadam se da će Vojvodina više rasti.

Facebook/Charly Bonora
Karlos "Čarli" Bonora

 

Kako se navija kada igraju Argentina - Srbija ili Đoković - Švarcman?

- (smeh) Idemooooo, Noleeee!

Ko je popularniji Novak ili Jokić?

- Uhhhh... Srpska košarka, cela ta istorija, predstavlja sportskog diva u svetu!

Poseta Srbiji ostaje neispunjena želja?

- Nadam se dolasku sledeće godine. Bio sam u Buenos Ajresu u našoj crkvi. Upoznao sam sveštenike. Nezaboravan trenutak! Želeli su da me krste i ožene odmah.

Facebook/Charly Bonora
Sa srpskim sveštenicima u Buenos Ajresu

 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike