Zvezda čeka Jang bojs! Prvaku Srbije je mnogo važno, a ovo je sve što treba da znate o ovom meču! (VIDEO)

04.10.2023

07:25

0

Autor: D. N.

Trijumf donosi nepuna tri miliona evra

Zvezda čeka Jang bojs! Prvaku Srbije je mnogo važno, a ovo je sve što treba da znate o ovom meču! (VIDEO)
Copyright FK Crvena zvezda/Alessandro della Valle/Keystone via AP

Fudbaleri Crvene zvezde će večeras (21.00, Premium 1 TV Arena sport) odigrati utakmicu drugog kola Lige šampiona, protiv ekipe Jang bojs. I srpski i švajcarski prvak su u prvom kolu poraženi, od Mančester sitija, odnosno Lajpciga, tako da je meč na "Rajku Mitiću" prilika za prve bodove. Ali se može reći da veći imperativ ima tim Baraka Bahara, jer je duel sa Švajcarcima pred svojim navijačima najveća prilika za osvajanje celog "plena".

Ako se uzme u obzir sastav grupe, Jang bojs, na čijoj je klupi Rafael Viki, najslabiji je protivnik. Tako da ako ova šansa ne bude iskorišćena, planovi za evropsko proleće biće ozbiljno poremećeni, a moguće i svedeni na puku teoriju. Ostaje da se vidi šta će se desiti večeras, a u narednim redovima ćemo vas podsetiti na ono najbitnije u vezi sa okršajem.

Sudija će biti Vilijam Kalum iz Škotske, a pomoćnici sunarodnici Fransis Konor i Dejvid Mekgiši. Za četvrtog arbitra određen je Dejvid Dikinson, a u VAR sobi će se naći par iz Engleske i Škotske, Dejvid Kuti i Endru Dalas, dok je za posmatrača suđenja postavljen Karen Nalbandjan iz Jermenije. Delegat utakmice će biti Danijel Jošt iz Slovenije.

U ovaj susret oba tima ulaze posle minimalnih pobeda (1:0) u prvenstvu. Zvezda je kao domaćin pobedila Radnički, a Jang bojs Grashopers u gostima. Inače, o ovosezonskom učinku švajcarskog tima smo već pisali.

Dva tima su se već sastajala u evropskim takmičenjima, i to u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Prvi put je to bilo u leto 2004. godine u okviru drugog kola borbe za elitno takmičenje. Prva utakmica je odigrana u Bernu, domaćin je poveo sa 2:0, ali su onda usledili golovi Nikole Žigića, pa je revanš u Beogradu dočekan sa 2:2.

Prolaz dalje je obezbeđen posle pobede od 3:0, posle golova Bojana Miladinovića, Milana Dudića i Nikole Žigića.

Zatim se na putu dalje isprečio PSV, koji je slavio sa ukupnih 7:3. Posle 3:2 u Beogradu, u Ajndhovenu je bilo 5:0. Takmičenje je nastavljeno u Kupu UEFA, u kojem je Zenit bio uspešniji sa 4:0 i 2:1.

Pobeda vredna i bodova i novca

Podsetimo, svaka pobeda u Ligi šampiona donosi dodatnih 2,8 miliona, a remi 900.000 evra.

Žreb je Zvezdu i Jang bojs opet spojio 15 godina kasnije, kada je na klupi bio Vladan Milojević. Bilo je to u plej-ofu za Ligu šampiona, posle eliminacije Suduve, Helsinkija i Kopenhagena. Prva utakmica je odigrana takođe u Bernu, i takođe je bilo 2:2, s tim što se rezultat drugačije kretao u odnosu na onu utakmicu iz 2004.

Već u sedmom minutu, Rožer Asale je pogodio mrežu Milana Borjana, da bi 11 minuta kasnije Miloš Degenek izjednačio. Povratniku u Zvezdu centrirao je sadašnji tehnički direktor Marko Marin, da bi preokret doneo Mateo Garsija na samom početku nastavka meča. Ipak, u 76. minutu Gijom Oro je uspešno izveo penal koji je dosuđen posle VAR intervencije.

Revanš je odigran šest dana kasnije, tačnije 27. avgusta 2019. godine, a rezultat je bio 1:1. U 59. minutu strelac je bio Aleksa Vukanović, ali je strepnju uneo autogol El Fardu Bena u 81. minutu. Srećom, novih golova nije bilo, pa je (sada ukinuto) pravilo gola u gostima donelo drugu godinu zaredom učešće u Ligi šampiona.

Ali evropskog proleća te sezone nije bilo, jer su crveno-beli zauzeli poslednje mesto u grupi sa Bajernom, Totenhemom i Olimpijakosom.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike