I za Zvezdu i za Partizan, 23. avgust je "crn"! Bole Makabi i Artmedija, bole i danas (FOTO - VIDEO)

23.08.2023

17:24

0

Autor: D. N.

Crno-beli su eliminisani posle penala, a crveno-bele je "izbacio" Pavkov autogolom

I za Zvezdu i za Partizan, 23. avgust je "crn"! Bole Makabi i Artmedija, bole i danas (FOTO - VIDEO)
Copyright MN Press

Ovaj datum, 23. avgust mnogo boli navijače Crvene zvezde i Partizana jer budi neke "stare rane". Delije po lošem pamte Makabi iz Haife, a Grobari Artmediju. U narednim redovima ćemo vas podsetiti na bolne eliminacije iz Evrope, tačnije dane kada ni Zvezda ni Partizan nisu uspeli da se plasiraju u grupnu fazu Lige šampiona.

Partizanova tužna priča...

Krenućemo pričom o Partizanu, pošto je ona starija. Tačno na današnji dan, pre 18 godina, Partizan koji je tada vodio Vladimir Vermezović dočekala je u revanšu dvomeča Artmediju. U prvom meču u Bratislavi bilo je 0:0, pa se očekivalo da "Parni valjak" prođe dalje. Jer mogli su da se za grupnu fazu Lige šampiona bore protiv Liverpula, Mančester junajteda, Ajaksa, Intera...

Ali su dobili Artmediju. Ipak, te letnje večeri u Humskoj nije bilo golova. Nije bilo pogodaka ni u produžecima, ali je bilo promašaja, Pjera Boje, Simona Vukčevića, Obijore Odite, Ivana Tomića...

Onda se došlo do penala, i posle četiri serije je bilo 3:2 za crno-bele. Na golu je tada bio sadašnji sportski direktor Ivica Kralj koji je savladan, a na terenu je bio i Albert Nađ, sadašnji pomoćnik Igora Duljaja. Onda je na red da šutira došao i Pjer Boja. Golman Artmedije je na kratko odbranio, ali ga je dodatno spasila stativa. Te večeri, i Zoran Mirković je pogodio stativu.

Zatim je kraj opet savladan, da bi Nenad Brnović bio čovek na čijim je plećima bio veliki teret. I odbranio mu je golman slovačkog tima.

Pogledajte i detalje sa te utakmice, kao i penal seriju.

Partizan - Artmedia 0:0 (3:4 nakon penala u revanšu), prvi meč (0:0)

PARTIZAN: Kralj, Emeghara, Đorđević, Mirković, Lomić (od 106. Bajić), Ivan Tomić (od 76. Grubješić), Nađ, Nenad Brnović, Vukčević, Radonjić, Boja, Odita (od 68. Radović).

ARTMEDIA: Čobej, Debnar, Ðurica, Vaščak (od 100. Gomeš), Čur (Od 54. Stanu), Halenar, Borbelji, Fodrek, Petraš, Burak (Od 111. Mikulić), Kozak.

Penal serija: 

Fodrek 0:1

Nađ 1:1

Kozak - Kralj brani

Mirković - stativa

Halenar 1:2, Bajić 2:2

Fabio Gomeš - preko gola

Vukčević 3:2

Debnar 3:3

Boja - Čobej brani

Đurica 3:4

Nenad Brnović - Čobej brani

A ovo je Zvezdina tužna priča

Onda, 17 godina kasnije i Zvezde je bila slične sudbine. Zvezdin rival je bio Makabi iz Haife na čijoj je klupi tada bio sadašnji šef struke crveno-belih Barak Bahar. U prvom meču plej-ofa za plasman u Ligu šampiona bilo je 3:2 za Makabi, a onda je došao i revanš u Beogradu.

Koji je završen remijem, koji nije bio dovoljan, a tragičar je bio Milan Pavkov.

Usledio je plasman u grupnu fazu Lige Evrope.

Vratimo se meču, koji je počeo savršeno po crveno-bele na čijoj je klupi bio Dejan Stanković, koji je posle eliminacije i otišao.

Prvo je pogodio Aleksandar Pešić, u 27. minutu, a velike zasluge idu na račun imenjaka, Kataija, Zatim, u 43. minutu novo slavlje. Slavoljub Srnić je oduzeo loptu na sredini, onda je usledila akcija Kanga - Katai - Pešić, a egzekutor Mirko Ivanić.

Slavlje je kratko trajalo, jer je u 45. minutu Makabi izjednačio. Samo minut pre toga, Milan Borjan je odbranio penal, ali onda je sve prokockano.

Pred sam kraj, navijači Zvezde su doživeli košmar. Heroj pobede nad Liverpulom, Pavkov je postigao autogol i to je bio kraj snova crveno-belih o novoj sezoni u grupnoj fazi Lige šampiona.

Prisetite se i tih detalja.-

Crvena zvezda - Makabi Haifa 2:2

(Pešić 27, Ivanić 43 - Sandgren 45, Pavkov 90ag)

CRVENA ZVEZDA: Borjan, Eraković, Dragović, Milunović, Rodić (od 84. Sanogo), Srnić, Kanga (od 53. Kangva), Ivanić, Bukari (od 84. Ibrahim), Katai, Pešić (od 78. Pavkov).

MAKABI HAIFA: Koen, Sandgren, Planić, Goldberg, Kornud, Lavi, Mohamed, Čeri (od 90. Geršon), Haziza, David (od 72. Acili), Pjero.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike