Zvezda i Partizan baš na Vaskrs odigrali prvi "večiti derbi"! Od tada je tradicija bez koje se ne može!

16.04.2023

08:45

0

Autor: D. N.

Nije imao status takmičarskog, a slavio je Partizan sa 2:0. U poslednjem je Vigo bio strelac

Zvezda i Partizan baš na Vaskrs odigrali prvi "večiti derbi"! Od tada je tradicija bez koje se ne može!
Večiti derbi u slikama kroz istoriju - Copyright MN Press

Tačno na Vaskrs, 1946. godine (tada se slavio 21. aprila), odigran je prvi fudbalski derbi između Crvene zvezde i Partizana. I od tada je "večiti derbi" postao nešto najvažnije u srpskom klupskom fudbalu. Generacije i generacije su stasavale uz legende crveno i crno-belih, a rivalstvo je raslo. I od tog meča odigrano je još 169 takmičarskih, pošto se taj nije igrao za bodove.

Igralo se na tadašnjem igralištu BSK-a ("20. oktobar"), a na tom mestu je i današnji stadion u Humskoj. Tako da se može reći da je Partizan bio domaćin i pobedio je. Rezultat je bio 2:0, a golove su dali Franjo Rupnik u 34. i Prvoslav Boba Mihajlović u 59. minutu.

Tako je Rupnik ostao upamćen kao strelac prvog gola u istoriji "večitog derbija", a jedna zanimljivost je vezana i za Mihajlovića. Bio je član Partizana od samog osnivanja (4. oktobar 1945.), ali je u Crvenoj zvezdi (tokom 1951. godine) proveo nekoliko meseci. Zatim se vratio u Partizan, u kojem je i okončao igračku karijeru.

Kada je reč o sastavima, za Partizan su tada igrali: Šoštarić, Brozović, Čolić, Simonovski, Đurđević, Aleksa Atanacković, Mihajlović, Palfi, Rupnik, Bobek i Krnić (Matekalo), a za Zvezdu: Lovrić, Petrović, Stanković, Đajić (Krstić), Kašanin, Ćirić, Tomašević, Mitić, Jezerkić, Svetozar Atanacković (Pečenčić) i Drenovac.

Tu utakmicu je gledalo oko devet hiljada navijača, a decenijama kasnije je taj broj rastao i rastao... A ono što je dodatno zanimljivo za ovaj meč bilo je što to u suštini nije bio okršaj crveno i crno-belih. Partizan je igrao u belim, a Zvezda u plavim dresovima.

Prvi takmičarski "večiti derbi" odigran je 5. januara 1947. godine, po snegu i na "minus 19". Tada je slavila Zvezda, sa 4:3. Jovan Jezerkić je dao čak tri gola, a Predrag Đajić jedan. Jedini igrač Partizana koji je dao gol na ovom meču bio je Stjepan Bobek, pošto je uz pomenutog Đajića autogol dao i Mladen Kašanin.

Posle toga, kao što je rečeno, odigrano je još 168, a poslednji je bio prošlog meseca, kada je na "Rajku Mitić" Aleks Vigo bio jedini strelac.

Kada je reč o bilansu, Zvezda je (računajući samo prvenstvo) pobedila 67 puta, Partizan 47, a bilo je 55 remija.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike