Užasne vesti iz Irana! Fudbaler osuđen na smrt zbog borbe za prava žena!

13.12.2022

08:06

0

Autor: 24sedam

Strašne stvari događaju se u ovoj državi, kreće borba za pomilovanje

Užasne vesti iz Irana! Fudbaler osuđen na smrt zbog borbe za prava žena!
Iran protest - Copyright AP Photo/Yorgos Karahalis

Užasne vesti stigle su iz Irana! Tamošnji fudbaler Amir Naser-Azadani osuđen je na smrt!

Zato što je bio aktivan u borbi za prava žena! U Iranu već mesecima traju protesti i nemiri nakon smrti devojke Mahse Amiri (22) u policijskom pritvoru. Nju je uhapsila moralna policija i mladi život je tragično okončan.

Zbog toga su krenuli protesti za prava žena u Iranu, čak su se i reprezentativci uključili i nisu pevali himnu na Mundijalu pred duel sa Engleskom. U preostala dva susreta su morali da pevaju pod pritiskom koji je stizao iz njihove domovine.

Sada je sve poprimilo dramatičnu notu. FIFPRO, agencija koja se bori za prava fudbalera u svetu, je objavila da je fudbaler iranske profesionalne lige osuđen na smrt je podržao kampanju za prava žena.

 

 

- Šokirani smo i zgroženi izveštajem da se profesionalni fudbaler Amir Naser Azadani suočava sa pogubljenjem u Iranu, i to nakon što je vodio kampanju za prava žena i osnovne slobode slobode u svojoj zemlji. Solidarišemo se sa Amirom i pozivamo na hitno ukidanje kazne - stoji u saopštenju FIFPRO.

 

 

Amir je u znak protesta na društvenim mrežama postavio crnu pozadinu umesto profilne fotografije i dugo se nije oglašavao.

Samo dan ranije iranski rvač Majid Reza Rahnavard javno je obešen zbog "vođenja rata protiv Boga" pošto je nožem nasmrt izbo dvojicu pripadnika snaga bezbednosti.

Još devet drugih zatvorenika osuđeno je na smrt zbog protesta, a prema "Amnesty Internationalu", najmanje 28 optuženih moglo bi biti osuđeno na vešanje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike