Američka "patka" ili stvarne pretnje? Iranci uslovljeni pred istorijski meč sa SAD - Pevaćete ili će vam porodice završiti u zatvoru!

29.11.2022

16:29

0

Utakmica sa Amerikom biće pod velikom tenzijom

Američka "patka" ili stvarne pretnje? Iranci uslovljeni pred istorijski meč sa SAD - Pevaćete ili će vam porodice završiti u zatvoru!
Fudbalska reprezentacija Irana - Copyright Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez

Fudbaleri Irana na Svetsko prvenstvo u Katar došli su dok vladaju nemiri na ulicama gradova u njihovoj domovini. Sve je krenulo borbom žena za svoja prava, a one su ubrzo dobile podršku i od igrača nacionalnog tima.

Međutim, nakon što su na otvaranju šampionata, u meču sa Engleskom, odbili da pevaju himnu, a potom u okršaju sa Velsom ipak pevali, usledila je, prema navodima inostranih medija pretnja upućena njihovim porodicama.

Naime, Iran večeras od 20 sati igra sa Sjedinjenim Američkim Državama, a porodicama iranskih fudbalskih reprezentativaca prete zatvorom i mučenjem ukoliko igrači ne budu pevali himnu pred taj meč.

 

 

Problem je nastao nakon meča sa Engleskom, a prema navodima američkih medija, igrači su pozvani na sastanak sa pripadnicima Korpusa iranske revolucionarne garde (IRGC). Tom prilikom njima je rečeno da će se njihove porodice suočiti sa "nasiljem i mučenjem" ako ne budu pevali nacionalnu himnu ili ako se pridruže bilo kakvom političkom protestu protiv režima u Teheranu.

Igrači su potom rešili da pevaju himnu pred drugu utakmicu, a pitanje je šta će učiniti večeras, u trećem kolu.

Mahsa Amini

Pokret je podstaknut smrću 22-godišnje Mahse Amini, koja je preminula nakon što ju je pritvorila iranska policija, navodno zato što se nije pridržavala konzervativnog kodeksa oblačenja u zemlji.

Takođe, u medijima se pojavila i informacija da je na desetine oficira iz IRGC angažovano da nadgleda iranske igrače, kojima nije dozvoljeno da se mešaju van tima ili da se sastaju sa strancima.

Navodno, selektor Karlos Keiroš se sastao i odvojeno sa oficirima IRGC nakon njihovih pretnji iranskim igračima i njihovim porodicama, ali nije otkriveno šta je bio sadržaj tog razgovora.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike