Obešen drugi muškarac u Iranu zbog učešća u protestima: "Pogubljenja će biti svakodnevna, osim ako..."

12.12.2022

08:15

0

To je za manje od sedam dana drugo pogubljenje povezano sa antivladinim protestima

Obešen drugi muškarac u Iranu zbog učešća u protestima: "Pogubljenja će biti svakodnevna, osim ako..."
Iran protest - Copyright AP Photo/Yorgos Karahalis

U Iranu je danas javno obešen muškarac, osuđen za ubistvo dvojice pripadnika snaga bezbednosti tokom protesta, javila je pravosudna novinska agencija Mizan, prenosi Rojters.

To je za manje od sedam dana drugo pogubljenje povezano sa antivladinim protestima.

- Majid Reza Rahnavard jutros je javno obešen u (svetom šiitskom gradu) Mašahdu. Osuđen je na smrt zbog "vođenja rata protiv Boga" pošto je nožem nasmrt izbo dvojicu pripadnika snaga bezbednosti - prenela je agencija Mizan.

U Iranu je u četvrtak pogubljen demonstrant Mohsen Šekari, koji je osuđen na smrt zbog ranjavanja radnika obezbeđenja nožem i blokiranja ulice u Teheranu za vreme protesta.

Grupe za ljudska prava saopštile su da je Šekari bio mučen i prisiljen na priznanje.

Mahmud Amiri-Mogadam, direktor iranske organizacije za ljudska prava sa sedištem u Norveškoj, napisao je na Tviteru da će pogubljenja demonstranata početi da se odvijaju svakodnevno, osim ako se iranske vlasti ne suoče sa "brzim praktičnim posledicama na međunarodnom nivou".

Amnesti Internešenel saopštio je da iranske vlasti traže smrtnu kaznu za najmanje 21 osobu zbog učešća u nedavnim protestima, koji su izbili posle smrti 22-godišnje Mahse Amini.

Protesti su izazvani smrću 22-godišnje Amini nakon što ju je uhapsila državna policija za moral jer, navodno, nije nosila hidžab kako je propisano.

Protesti predvođeni ženama proširili su se na 160 gradova u svim provincijama u zemlji i smatraju se jednim od najozbiljnijih izazova Islamskoj Republici od revolucije 1979. godine.

Iranski lideri su ih predstavili kao "nemire" koje su podstakli strani neprijatelji zemlje i naredili snagama bezbednosti da se "odlučno pozabave" njima.

Do sada je najmanje 475 demonstranata ubijeno, a 18.240 privedeno, navodi Novinska agencija aktivista za ljudska prava (HRANA). Takođe je prijavljena smrt 61 pripadnika obezbeđenja.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike