Sve što treba da znate o istorijskoj sezoni SL - 2. deo! Povratnik, debitant, preživeli... Ko će se sada boriti za plej-of, a ko za ostanak?

08.07.2022

06:54

0

Od naredne sezone u elitnom takmičenju igraće 14 timova

Sve što treba da znate o istorijskoj sezoni SL - 2. deo! Povratnik, debitant, preživeli... Ko će se sada boriti za plej-of, a ko za ostanak?
Superliga - Copyright MN Press

Nastavljamo priču, tačnije najavu nove sezone Superlige Srbije. Juče ste imali priliku da pročitate o najvažnijim podacima vezanim za sezonu, a danas ćemo vam predstaviti preostalih osam timova koji će za bodove boriti u elitnom srpskom fudbalskom šampionatu.

Reč je o Radniku, Kolubari, Mladosti iz Lučana, Spartaku, Novom Pazaru, Radničkom 1923, povratniku u elitu Javoru, kao i debitantu Mladosti GAT.

 

RADNIK

Surduličani će u novu sezonu ući sa novim trenerom, Aleksandrom Lintom. Kao što se mogli da pročitate, do promene na klupi je došlo veče uoči prozivke Voždovca. Linta je napustio "Zmajeve", a posao ga je čekao u Radniku. Inače, nasledio je Dušana Đorđevića koji će voditi Napredak.

MN Press
 

Radnik je prošlu sezonu završio na prvom mestu druge (plej-aut) polovine tabele Superlige, a ostaće upamćeno da su jednom pobedili i jednom odigrali nerešeno sa Crvenom zvezdom.

Ostaje da se vidi kakav će biti učinak u sezoni pred nama, ali treba reći da na pripremama nisu upisali nijednu pobedu. Izgubili su od Pazaraca, odigrali nerešeno sa ekipom Budućnosti iz Podgorice, dok ih je za kraj priprema na Zlatiboru prvak Crne Gore, Sutjeska savladao sa čak 4:1.

Sa juga Srbije bilo je mnogo više odlazaka, pa su klub tako napustili Miloš Ostojić, Nikola Radmanovac, Darko Bjedov i Željko Dmitrov.

Radnik će sezonu otvoriti duelom sa ekipom Mladosti GAT, u nedelju.

Test utakmice:

Radnik - Novi Pazar 1:3

Radnik - Budućnost Podgorica 2:2

Radnik - Sutjeska 1:4

 

KOLUBARA

Lazarevčani su prošle sezone debitovali u elitnom rangu i na kraju zabeležili prilično dobar rezultat. Od 16 timova, bili su na devetom mestu. A priča sa trenerom je veoma zanimljiva. Dejan "Švaba" Đurđević je u aprilu napustio klub, a čelnike optužio da su amateri. Ali, već početkom jula, sve je zaboravljeno, "ruka ruci" i Đurđević je nastavio da radi.

MN Press
 

Na pripreme, Lazarevčani nisu putovali daleko. Bili su na Zlatiboru, a učinak u pripremnom periodu je bio 3-2-1.

Kada je reč o transferima, došli su Hrvat Ante Vukušić, čiji je dolazak izazvao veliku pažnju, kao i  Milan Delević i Vanja Ilić. Stigao je i Nemanja Milojević, sin nekadašnjeg trenera Zvezde, Vladana Milojevića, a otišli su Uroš Đuranović i Petar Bojić.

Duelom u Lazarevcu, u ponedeljak biće okončano kolo, a Kolubara će biti domaćin Radničkom 1923.

Test utakmice:

Kolubara - Dečić 1:0

Kolubara - Javor 0:0

Kolubara - Novi Pazar 1:0

Kolubara - Zvijezda 09 1:0

Kolubara - Jezero 1:1

Kolubara - Željezničar 1:2

 

MLADOST LUČANI

I Lučanci su imali zanimljiva dešavanja u klubu, kada je reč o šefu struke. U samo nekoliko dana, Dragiša Žunić je napustio klupu Mladosti, ali se na nju i vratio. Tako da je ekipa tokom priprema pretrpela to "tumbanje", ali je sve ipak odrađeno, uz dve pobede, remi i poraz.

MN Press
 

Iz Lučana je bilo znatno više odlazaka, nego dolazaka. Stigli su Miloš Ostojić i David Dunđerski, dok su ekipu napustili Bogdan Milošević, Radomir Milosavljević, Saša Jovanović, Miloš Cvetković, Zoran Danoski, Sava Petrov i Janko Tumbasević.

Mladost će u subotu dočekati Spartak.

Test utakmice:

Mladost Lučani - Budućnost Podgorica 1:1

Mladost Lučani - Dečić 0:3

Mladost Lučani - Voždovac 2:1

Mladost Lučani - Mladost GAT 3:1

 

SPARTAK

Završetak prošle sezone za Subotičane je bio prilično napet, a uz pomoć iskusnog stratega Slavka Petrovića sačuvan je status supesligaša. U novu sezonu Spartak ulazi sa nekoliko novajlija, pa su tako pristigli Marko Obradović, Dimitrije Tabaković, Vladimir Vitorović, Lazar Stajković, Janko Tumbasević i Ognjen Mitrović.

MN Press
 

A bilo je odlazaka. Osetiće se sigurno nedostatak Lazara Tufegdžića koji je otišao u sofijski CSKA koji je preuzeo Saša Ilić, a klub iz Subotice su napustili i David Dunđerski, Andrija Rajović, Filip Tomašković, Nemanja Nikolić, Stefan Milošević, Milan Jelovac, Nemanja Mihajlović, Andrija Bogićević, Lazar Milutinović i Andrija Milić.

Subotičani će novu sezonu otvoriti gostovanjem u Lučanima, a na pripremama su odigrali tri utakmice.

Test utakmice:

Spartak - Sutjeska 1:0

Spartak - Mladost GAT 0:0

Spartak - Radnički S. Mitrovica 3:0

 

NOVI PAZAR

Pazarci su posle mnogo borbe uspeli da sačuvaju status superligaša, između ostalog zahvaljujući Tomislavu Siviću. Sada će njegov posao da nastavi još jedan iskusni trener, a to je Vladimir Gaćinović.

MN Press
 

Videćemo da li će Pazarci opet strepeti za opstanak, pošto je došlo nekoliko fudbalera, među kojima su Periša Pešukić, Mitar Ergelaš, Zoran Danoski, Filip Kljajić, Lazar Slavković, Predrag Ristanović, Žan Medved i Miloš Mijić.

Otišli su Stefan Dimić, Nikola Vlajković i Dejan Parađina, a u Crvenu zvezdu se posle pozajmice vratio i Ibrahim Mustafa.

Pazarci će novu sezonu otvoriti gostovanjem Voždovcu, a treba reći da su uoči početka napravili značajan posao. Naime, dogovorena je saradnja sa Fenerbahčeom, a uskoro će sve biti i ozvaničeno. Nema sumnje da će saradnja sa turskim velikanim doneti mnogo dobrog klubu iz Pazara.

Test utakmice:

Novi Pazar - Dečić 2:0

Novi Pazar - Radnik 3:1

Novi Pazar - Kolubara 0:1

Novi Pazar - Budućnost Podgorica 2:2

Novi Pazar - Zvijezda 09 3:0

 

RADNIČKI 1923

Kao i Pazarci, i Kragujevčani su u mečevima baraža uspeli da sačuvaju status superligaša. I to protiv IMT-a, a velike zasluge se pripisuju Nenadu Lalatoviću koji će trenersku karijeru nastaviti u banjalučkom Borcu. Na klupu će umesto temperamentnog Lalatovića sesti Dejan Joksimović, koji je odavno u klubu, kako kao igrač, tako i kao trener. 

Verovatno će se najviše primetiti odlazak Lalatovića, ali nije on jedini koji je napustio klub sa "Čika Dače". U Kragujevcu više nisu Milenko Škorić, Nikola Andrić i Marko Gajić. Stigli su Dušan Stojiljković, Dušan Cvetinović, Damjan Krajišnik, Nikola Vlajković i Filip Ivanović.

Kragujevčani će uvodno kolo zatvoriti gostovanjem Kolubari.

Test utakmice:

Radnički 1923 - Rudar Pljevlja 1:0

Radnički 1923 - Marica Plovdiv 3:0

Radnički 1923 - Rijeka 0:1

Radnički 1923 - OFK Petrovac 1:1

 

JAVOR

Ivanjičani su ponovo u elitnom rangu. Javor je plasman obezbedio direktnim plasmanom, a ambicije su sigurno velike. Na mesto sportskog direktora postavljen je Radovan Ćurčić, nekadašnji selektor, a na mestu šefa struke je Igor Bondžulić

MN Press
 

U Ivanjicu su stigli Luka Gojković, Aleksandar Vulić, Kristijan Tojčić, Milan Obradović, Dino Dolmagić, Kosta Janjić, Norman Kembel, Marko Maletić i Petar Gigić. Bilo je i nekoliko odlazaka, pa su klub napustili Vanja Zvekanov, Miroslav Maričić, Nikola Dimitrijević i Nemanja Lakić-Pešić.

Na pripremama Bondžulićeva ekipa je odigrala i dva meča sa budućim rivalima, Kolubarom i Voždovcem.

Na samom startu sezone, Javor će imati veoma težak zadatak, pošto će ugostiti vicešampiona, ekipu Partizana.

Test utakmice:

Javor - Kolubara 0:0

Javor - Voždovac 3:1

Javor - Dečić 3:2

Javor - Jedinstvo 3:1

 

MLADOST GAT

Prošle sezone iz elitnog takmičenja ispao je Proleter, ali je na njegovo mesto uskočila Mladost GAT. Tako da će Novi Sad, uz Vojvodinu, i dalje imati još jednog predstavnika u Superligi Srbije.

Mladost će se prvi put takmičiti u najkvalitetnijoj ligi, a plasman je izboren pod komandom Ljubomira Ristovskog. Ali kako saradnja nije nastavljena, angažovan je Branko Žigić. Rođeni brat nekadašnjeg reprezentativca Nikole Žigića već je radio u Superligi, u Proleteru, tako da mu iskustva ne fali.

MN Press
 

Za Novosađane će ove sezone igrati i Miroslav Maričić, Novica Maksimović i Milan Mirosavljev, a na pozajmicu iz Crvene zvezde su stigli Andrija Radulović i Ilija Babić. Otišao je Milan Vidakov.

Ostaje i da se vidi kako će se Mladost GAT snaći u eliti, a prvi test će biti već u nedelju, kada će gostovati Radniku.

Test utakmice:

Mladost GAT - Spartak 0:0

Mladost GAT - Sutjeska 1:0

Mladost GAT - Mladost Lučani 1:3

 

Zbog visokih temperatura svi mečevi premijerne runde igraće se od 20 časova. Osam susreta raspoređeno je u četiri dana, od petka do ponedeljka, a kao što ste navikli sve ćete moći da pratite na kanalima TV Arena sport.

Superliga, 1. kolo:

Petak:

Voždovac - Novi Pazar (20.00)

Subota:

Javor - Partizan (20.00)

Mladost Lučani - Spartak (20.00)

Čukarički - TSC (20.00)

Nedelja:

Crvena zvezda - Radnički Niš (20.00)

Radnik - Mladost GAT (20.00)

Vojvodina - Napredak (20.00)

Ponedeljak:

Kolubara - Radnički 1923 (20.00)

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike