Sve što treba da znate o istorijskoj sezoni u Superligi - 1. deo! Zvezda i Partizan opet kolo vode, može li neko (konačno) da zapreti?!

07.07.2022

08:01

0

Ovog puta prvaku Srbije garantovan je direktan plasman u Ligu šampiona

Sve što treba da znate o istorijskoj sezoni u Superligi - 1. deo! Zvezda i Partizan opet kolo vode, može li neko (konačno) da zapreti?!
Superliga - Copyright MN Press

Pred nama je nova sezona u Superligi Srbije, po mnogo čemu bitna. Pre svega, ovosezonska titula u našem šampionatu biće vredna kao nijedna do sada. Naime, prvak će se plasirati u Ligu šampiona, a drugoplasirani tim će obezbediti učešće u kvalifikacijama za elitno UEFA takmičenje. Trećeplasirani tim igraće u plej-ofu za Ligu Evrope i samim tim imati obezbeđenu jesen na međunarodnoj sceni. Još dva tima, četvrti i peti, izboriće se za plasman u kvalifikacije za Ligu konferencije.

Do promena ko će u evrotakmičenja, može da dođe u slučaju da Kup Srbije osvoji ekipa koja ne bude među prve tri u prvenstvu.

Takođe, ova sezona će biti poslednja sa 16 timova u najkvalitetnijem rangu. Od naredne, biće 14 ekipa. Ova sezona će biti malo drugačija i zbog Svetskog prvenstva koje će krajem godine biti održano u Kataru. Zbog toga, jesenji deo prvenstva trajaće do 13. novembra, a prolećni će početi 4. februara naredne godine.

Najverovatnije će (se i ove sezone) borba za titulu voditi između Crvene zvezde i Partizana, a ostaje da se vidi da li će još neka ekipa imati snage da se umeša u šampionsku trku. Imamo 14 "starosedelaca", dva nova tima, povratnika, ekipu Javora i debitanta Mladost GAT. Elitu su napustili Proleter i Metalac.

I pošto smo vas upoznali sa najbitnijim detaljima sezone pred nama, ukratko ćemo vas podsetiti na sve timove koji će se boriti za bodove. Ko je otišao, ko došao, kao i kakvi su bili rezultati na pripremama koje su uglavnom organizovane na Zlatiboru i Sloveniji.

Krenućemo redom, prema plasmanu na kraju prethodne sezone.

 

CRVENA ZVEZDA

Prošle sezone ekipa Dejana Stankovića je odbranila duplu krunu i na kraju imala 100 bodova. I u sezoni pred nama cilj su takođe oba srpska trofeja, što u Ljutice Bogdana listom ponavljaju, od fudbalera, preko stručnog štaba do čelnika.

Takođe čekaju ih i kvalifikacije za Ligu šampiona u kojima će krenuti od trećeg kola. I sve to sa manje-više istim timom. Naime, uprava prvaka Srbije uspela je da sačuva okosnicu tima, a angažovana su i dva nova fudbalera, Kings Kangva i Osman Bukari. Otišao je na primer Milan Gajić, Srđan Babić, definitivno više nije u Zvezdi, a Andrija Radulović će biti na pozajmici u debitantu u Superligi, ekipi Mladosti GAT. Mladi Andrej Đurić će biti pozajmljen ekipi Domžala, a postoji mogućnost odlaska Strahinje Erakovića.

Sa pozajmice iz Napretka je vraćen golman Nikola Vasiljević, kao i igrač Ibrahim Mustafa iz Novog Pazara, a spekuliše se o povratku Nemanje Milunovića i Aleksandra Pešića.

FK Crvena zvezda
 

Novu sezonu otvoriće u nedelju, kada će na "Rajku Mitiću" gostovati niški Radnički, ekipa koja će takođe igrati u UEFA takmičenju. Pre toga, Zvezda je odigrala pet pripremnih utakmica, među kojima je bila i generalna proba, sa Zenitom.

Test utakmice:

Crvena zvezda - Jedinstvo Putevi 2:1

Crvena zvezda - Bravo 2:1

Crvena zvezda - Domžale 1:1

Crvena zvezda - Koper 0:1

Crvena zvezda - Zenit 1:2

 

PARTIZAN

Novu sezonu, crno-beli počinju sa novim šefom struke Ilijom Stolicom, koji je nasledio Aleksandra Stanojevića. Kao i obično, očekuje se da Zvezda najvećeg takmaca ima upravo u Partizanu. Prethodnu sezonu je "Parni valjak" okončao sa dva boda manje u odnosu na najvećeg rivala, sa 98, ali ni to nije bilo dovoljno. Baš taj podatak su često spominjali u Humskoj, sa nevericom. Toliko bodova, ali bez trofeja.

Tim je u prethodnom periodu pretrpeo značajne promene na kadrovskom planu. Otišla je nekolicina iskusnih igrača. To su Nemanja Miletić, Bojan Ostojić, Lazar Marković, Miloš Jojić, Aleksandar Miljković, Lazar Pavlović, Rajko Brežančić, Ivan Obradović, Milan Smiljanić, kao i Marko Jevtović, čiji je odlazak bio kao "grom iz vedra neba".

Međutim, Stolica u iščekivanju (kako je sam najavio) još novih igrača, zna sigurno da će moći da računa na novajlije, a to su Zlatan Šehović, Aleksandar Filipović, Patrik Andrade, kao i Svetozar Marković. Poslednji koji je pristigao je Fuseni Dijabate.

FK Partizan
 

Crno-bele očekuje i borba u kvalifikacijama za Ligu Evrope. U trećem kolu igraće protiv jednog od poraženih timova iz duela Midtjiland - AEK Larnaka ili Dinamo Kijev - Fenerbahče. Upravo je protiv turskog velikana Partizan okončao pripreme u Sloveniji, nažalost porazom.

Crno-beli će sezonu otvoriti gostovanjem u Ivanjici, povratniku u elitu.

Test utakmice:

Partizan - Kluž 0:1

Partizan - Spartak Trnava 3:0

Partizan - Fenerbahče 0:1

 

ČUKARIČKI

Brđani su prethodne dve sezone završili na trećem mestu iza gradskih rivala, Zvezde i Partizana. Na primer, u onoj za nama nisu mogli da stignu "večite rivale", dok su sami za najbliže pratioce bili nedostižni.

I ove sezone, nema sumnje da su ambicije iste, uraditi što više kako u Superligi, tako i u kvalifikacijama za Ligu konferencija u kojima će igrati sa Rasingom Union iz Luksemburga. I sve to pod komandom Dušana Kerkeza, koji će se kao trener oprobati i u Srbiji.

Promo/FK Čukarički
 

Rezultati na pripremama u Sloveniji su bili "šareni", a ostaje da se vidi kakvi će biti kada počne takmičarska sezona. Čuka se i pojačala. Poslednje pojačanje je Mohamed Badamosi, a pre reprezentativca Gambije potpisali su Đorđe Ivanović, Luka Adžić, Nikola Vujadinović i Stefan Tomović.

Sezonu će otvoriti kod kuće, duelom sa TSC-om.

Test utakmice:

Čukarički - Celje 0:0

Čukarički - Tuzla siti 1:1

Čukarički - Olimpija 3:2

Čukarički - Bravo 1:2

Čukarički - Slask 1:0

 

RADNIČKI NIŠ

I niški Radnički, koji će sezonu otvoriti najtežim gostovanjem, braniocu titule igraće ove sezone u kvalifikacijama za Ligu konferencija. Na tom putu, a i u našim takmičenjima predvodiće ih iskusni Tomislav Sivić koji je sa Novim Pazarom izborio ostanak u eliti.

MN Press
 

Nišlije će biti u donekle izmenjenom sastavu, bez iskusnih Nikole Vujadinovića, Filipa Kasalice i Aleksandra Kovačevića, ali sa pridošlicama Makom Gakuom, Sašom Marjanovićem, Savom Petrovim, Stefanom Dimićem i Antonom Tolordavom.

Test utakmice:

Radnički - Koper 2:3

Radnički - Radomlje 5:3

Radnički - Marica Plovdiv 6:0

Radnički - Uta Arad 0:0

Radnički - Slask 1:3

 

VOŽDOVAC

Zmajevima sa Dušanovca izmakla je Evropa, pošto im je za četvrto mesto koje vodi u Ligu konferencija falilo dva boda. Sada u novu borbu u Superligi ulaze sa novim trenerom. Priča o promeni na klupi bila je prilično napeta. Dan uoči prozivke Aleksandar Linta je otišao u Radnik, ali su se čelnici beogradskog superligaša snašli prilično brzo. Angažovali su Nebojšu Jandrića koji je bio u IMT-u i Inđiji.

FK Voždovac
 

I u Voždovcu je bilo promene igračkog kadra, pa su tako došli Arihiro Sentoku, Nikša Vujanović, Borisav Burmaz i golman Andrija Katić. "Krov" su napustili Justas Lasickas, Filip Stanisavljević, Mihajlo Blagojević, Alen Mašović i Seku Keita.

I upravo će na "krovu" biti otvorena nova sezona. U petak, u 20 časova gostovaće Novi Pazar. Inače, pripreme su obavljene na Zlatiboru, a rivali su bili timovi iz Srbije i okruženja.

Test utakmice:

Voždovac - TSC 0:3

Voždovac - Jedinstvo Putevi 9:0

Voždovac - Javor 1:3

Voždovac - Mladost Lučani 1:2

Voždovac - Mornar Bar 3:0

 

TSC

Ekipa iz Bačke Topole jedna je od onih koja u pauzi između dve sezone nije menjala trenera. Na klupi je i dalje Žarko Lazetić koji je na pripremama u Sloveniji imao prilike da se uveri u snagu svog tima, i to posle duela sa Voždovcem, Olimpijom, Šibenikom, Sarajevom i Grafičarom.

MN Press
 

I u TSC-u je bilo izvesnih promena, pa su tako došli iskusni, Miloš Cvetković (32) i Saša Jovanović (30), obojica iz lučanske Mladosti, kao i 24-godišnji Nemanja Stojić i 18-godišnji Mihajlo Milosavić.

Takođe, Goran Antonić, Nemanja Jorgić i Nemanja Petrović su produžili ugovor, a bilo je i odlazaka, Borisa Varge, Dejana Milićevića, kao i Dušana Stoiljkovića.

Test utakmice:

TSC - Voždovac 3:0

TSC - Olimpija 0:2

TSC - Šibenik 2:1

TSC - Sarajevo 1:1

TSC - Grafičar 4:2

 

VOJVODINA

"Stara dama" iz Novog Sada je sezonu za nama završila na sedmom mestu, koje je, ako se uzme tradicija kluba razočaravajuće. Zbog toga se krenulo u potpunu rekonstrukciju. Izabrana je nova uprava, na čelu sa Dragoljubom Zbiljićem, a angažovan je i Milan Rastavac koji je nasledio Dragana Radojičića.

Promo/FK Vojvodina
 

Bilo je i značajnih promena u igračkom kadru. Došli su Milan Vidakov, Radomir Milosavljević, Iv Baraje, Nemanja Nikolić, Uroš Nikolić, Lazar Carević i Mamadu Traore. Otišli su Emil Rockov, tačnije vratio se u Fehervar, dok je Momčilo Mrkaić otišao u banjalučki Borac, koji je preuzeo Nenad Lalatović.

Sada ostaje da se vidi da li će ove promene doneti rezultate, a prvi test u novoj sezoni zakazan je već za subotu. Na "Karađorđu" će gostovati Napredak.

Test utakmice:

Vojvodina - Borac Banja Luka 1:0

Vojvodina - Marica Plovdiv 3:0

Vojvodina - Koper 0:0

Vojvodina - Uta Arad 2:1

Vojvodina - Mura 1:1

 

NAPREDAK

Kruševljani su proteklu sezonu završili na poslednjem mestu plej-of dela tabele, a u novu sezonu i oni će ući sa novim strategom. Reč je o Dušanu Đorđeviću koji je po odlasku iz Čukaričkog vodio Radnik. Zatim je usledio trasnfer u "Lazarev grad", pa ostaje da se vidi da li će i sa Kruševljanima praviti iznenađenja.

MN Press
 

Podsetimo, pod njegovim vođstvom Radnik je prošle sezone šokirao Zvezdu, pošto je jednom remizirao, a drugi put pobedio. Došli su Nikola Vukajlović, Bojan Čečarić, Klemen Bolha i Nikola Petrić, ali je tim ostao bez (pre)iskusnog Saše Marjanovića koji je evrogolom u poslednjem kolu doneo plasman u plej-of.

Otišao je i Milan Spremo (i on kod Lalatovića), kao i Marko Bačanin.

Test utakmice:

Napredak - Kluž 0:3

Napredak - Mura 1:3

Napredak - Univerzitatea Kluž 2:0

Napredak - Skalica 1:1

Napredak - Sentlorinc 1:0

Zbog visokih temperatura svi mečevi premijerne runde igraće se od 20 časova. Osam susreta raspoređeno je u četiri dana, od petka do ponedeljka, a kao što ste navikli sve ćete moći da pratite na kanalima TV Arena sport.

Sutra ćete moći da pročitate i nastavak priče, u kojem će "akteri" biti preostalih osam klubova.

Superliga, 1. kolo:

Petak:

Voždovac - Novi Pazar (20.00)

Subota:

Javor - Partizan (20.00)

Mladost Lučani - Spartak (20.00)

Čukarički - TSC (20.00)

Nedelja:

Crvena zvezda - Radnički Niš (20.00)

Radnik - Mladost GAT (20.00)

Vojvodina - Napredak (20.00)

Ponedeljak:

Kolubara - Radnički 1923 (20.00)

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike