Mundijal u Kataru napravio proneveru vrednu 200 milijardi: Opasne optužbe Engleza na račun FIFA!

04.04.2022

07:50

0

Autor: 24sedam

Novinar Oliver Holt teško optužuje FIFA i organizatore SP

Mundijal u Kataru napravio proneveru vrednu 200 milijardi: Opasne optužbe Engleza na račun FIFA!
Mundijal u Kataru - Copyright Tanjug/AP Photo/Darko Bandic

Britanski novinar i urednik Dejli mejla Oliver Holt optužio je FIFA za proneveru tešku 200.000.000.000 funti, koliko će završiti u privatnim džepovima zbog dodeljivanja Svetskog prvenstva azijskoj državi Katar.

Holt nije baš birao reči na račun Đanija Infantina i saradnika, ponovivši stare optužbe da su stadioni izgrađeni na krvi radnika iz cele Azije.

- Infantino je rekao da nas čeka najbolje svetsko prvenstvo. Ali ovo Svetsko prvenstvo neće biti najbolje. To je pljačka od 200 milijardi funti. Apsurd postaje stvarnost. Svetsko prvenstvo će se održati u zemlji koja je manja od Londona. A sve zato što nismo imali hrabrosti da kažemo "ne" FIFA prevarantima i šarlatanima pre 12 godina kada su ukrali ovaj turnir ostatku fudbalskog sveta - piše Holt.

Profimedia
 

Englez podseća da je većina onih iz Izvršnog komiteta FIFA koji su dizali ruku za Katar kasnije bilo uhapšeno zbog učešća u raznim malverzacijama:

- Najbolje svetsko prvenstvo? Molim vas... Već je iskvareno načinom na koje je rođeno. Nastalo je usled dobro poznatih optužbi za mito i korupciju. Kao da smo zaboravili da je Kataru dao pravo domaćina Svetskog prvenstva jedan od najkorumpiranijih komiteta u istoriji. Od 22 rukovodioca FIFA koji su glasali za održavanje turnira u Kataru 2010. godine, najmanje 16 je otpušteno ili optuženo za korupciju i prevaru ili optuženo za kršenje etike. Svi su bili predmet istrage FBI, ali nisu osuđeni. Svetsko prvenstvo 2022. je takođe pokvareno u smislu infrastrukture. Katarski stadioni izgrađeni su na krvi stranih radnika. Više od 6.500 njih iz Indije, Pakistana, Nepala, Bangladeša i Šri Lanke umrlo je u Kataru otkako je pre 12 godina izborio pravo da bude domaćin finala Svetskog prvenstva. Kažu i da će to biti svetsko prvenstvo za sve. Katar je angažovao mnogo skupih PR menadžera da proguraju ovu priču. Ali ona nije tačna. FIFA od nas traži da posetimo državu koja kriminalizuje LGBT osobe, a takođe očekuje da verujemo u "fudbalski festival za svet“ - napisao je Holt.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike