Majin porodični hor! Kraljevčanka, majka 11 dece sama brine o osam dečaka i tri devojčice, ali to nije sve

24.10.2021

18:30

0

Još od najranijih dana sva moja deca su počela da pevaju, mlađi su slušali starije dok i sami nisu zapevali

Majin porodični hor! Kraljevčanka, majka 11 dece sama brine o osam dečaka i tri devojčice, ali to nije sve
maja7 - Copyright Privatna arhiva

Srbi su narod koji je kroz istoriju doživeo velika stradanja od strane onih koji su pokušali da mu preotmu zemlju i slobodu. Jedan od mučnih primera je i streljanje 3.000 nedužnih civila, među kojima i oko 300 đaka i nastavnika u kragujevačkim Šumaricama 21. oktobra 1941. godine. I danas, 80 godina kasnije, kod spomenika "Prekinut let" tradicionalno se održava Veliki školski čas.

Tim povodom majka jedanaestoro dece Maja Kovačević napisala je dirljivu pesmu posvećenu kragujevačkoj tragediji i sa svojim naslednicima je i otpevala. Spot su snimali u spomen parku Šumarice, kao i u učionici iz koje su đaci izvedeni na streljanje. Za 24sedam kaže:

 - U okviru duhovno-prosvetiteljske akcije "Zavoli, voli! Obnovimo sebe! Glas Srbije" izašla je nova pesma Svetim Kragujevačkim Mučenicima. Pesmu pevamo deca i ja, a već 30. oktobra izlazi i nova pesma posvećena blaženo počivšem mitropolitu Amfilohiju po mom tekstu.

 - Poslednjih godina sve češće mi se javljala želja da nešto stvorim na bazi duhovne pesme. Krenula sam laički, ali kako je vreme prolazilo sazrevala sam, pa je i želja da sve što stvaram bude jedinstveno i drugačije, bivala sve jača, počinje priču Maja.

Privatna arhiva
 

 - Deca i ja smo inače uvek voleli zajedno da pevamo, sada smo samo to nekako uokvirili i pokušali svoju ljubav prema veri, Bogu i muzici da pretočimo u pesmu koju mogu da čuju svi oni koji duhovnu muziku nose u srcu.

Sa toliko čeljadi u kući je uvek veselo, ali i radno.

 - Navikne se čovek na takav način funkcionisanja, i kada neko nije kod kuće osećaju se velika praznina i neka čudna tišina – navodi ona. Još od najranijih dana sva moja deca su počela da pevaju. Mlađi su slušali starije, gledali jedni od drugih, dok i sami nisu zapevali.

Privatna arhiva
 

I mnogi bi mogli pomisliti da je uloga majke jedanaestoro dece neopisivo teška, te da je za stvaranje tako velike porodice potrebno mnogo hrabrosti.

 - Strah uvek postoji posebno kada je neko samohrani roditelj, ali kada se čovek drži za Boga taj strah tada nije tako veliki. Bog nam nikada ne daje veći krst od onoga koga možemo da ponesemo.

Privatna arhiva
 

Biti mama toliko dece je teško, ali šta je to naspram sreće i ljubavi koja u ovoj kući vlada.

 - Nikada nisam razmišljala o tome da li će mi biti teško jer su deca moja najveća radost, oni mi daju toliko veliku snagu da mi se čini da je ceo svet naš. Ponekada jeste teško, ali dovoljan je jedan dečji pogled, zagrljaj, topla reč koja sve rešava. U našoj kući sve funkcioniše na bazi ljubavi, razgovora i dogovora. Naravno, ima trenutaka i kada viknem, ali uglavnom se trudim da svaki problem rešimo razgovorom.

Privatna arhiva
 

Ova velika, srećna porodica živi jednostavnim životom, iskrena je Maja.

 - Moj život nije teži nego žena koje imaju manje dece. Rešenje je u dobroj organizaciji, ali iskreno i baki koja je uvek tu da pomogne kada zatreba. Ipak, kada je u porodici više dece neke stvari su drugačije. Imaju jedni druge, igraju se i ugledaju jedni na druge. Iskreno mislim da je teže imati jedno dete.

Privatna arhiva
 

Ipak, reakcija na mnogobrojnu porodicu Kovačević ima raznih.

 - Mogu da kažem da u poslednje vreme zaista doživljavamo divne susrete sa ljudima, mnogo je ljubavi i radosti usmereno ka nama. Naravno, dese se i komentari da nije u redu imati tako mnogo dece, ali oni ne mogu da zasene ljubav koju dobijam od onih koji nas iskreno vole i podržavaju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike