Najveća kraljevska venčanja kroz istoriju: Među najraskošnijim i jedno naše

15.10.2021

09:30

0

Kako su se svadbene ceremonije menjale tokom vremena i pretvarale u globalne događaje?

Najveća kraljevska venčanja kroz istoriju: Među najraskošnijim i jedno naše
profimedia-0289553883 - Copyright Profimedia

Kraljevska venčanja oduvek su privlačila veliku pažnju ostatka sveta. Ali važni događaji, poput svadbe, nisu uzbudljivi samo za nas, obične svedoke. Oni su velika stvar i još veći posao za kraljevsku porodicu koja se venčava, po pravilu, u visokom stilu.

Poslednja kraljevska svadba koja je zaokupila pažnju svetske javnosti bila je ona britanskog princa Harija i američke glumice Megan Markl iz 2018. Venčanje je privuklo ogromnu međunarodnu pažnju. Procenjuje se da su prenos pratile desetine miliona televizijskih gledalaca širom sveta.

Ni venčanja koja su se davno desila ni po čemu ne zaostaju za današnjim.

 

Luj XVI i Marija Antoaneta

Francuski kralj poznat po svom rasipničkom načinu života organizovao je jedno od najgrandioznijih venčanja 18. veka. Kada su on i Marija Antoaneta 1770. godine izgovorili sudbnonosno “da”, bilo je prisutno oko 5.000 zvanica, i to je bilo spajanje dve najveće evropske porodice - Habzburga i Burbona, piše Harper’s Bazaar.

Profimedia
 

Venčanje je proslavljeno u Sali ogledala u versajskom dvorcu. Pred venčanje Marija Antoaneta je dobila veliku kolekciju dijamanata koji su tradicionalno pripadali francuskoj kruni i koja je bila procenjena na oko dva miliona livri.

Kralj Ludvig I i princeza Tereza

Budući bavarski kralj se 1810. godine oženio princezom Terezom, a slavlju je prisustvovala bukvalno cela država.

Njima u čast organizovani su festivali koji su trajali danima, i na koje su svi bili pozvani, a proslava je bila toliko uspešna da se ustalila i ponavljala na svaku njihovu godišnjicu braka. 

Ovaj događaj danas znamo kao Oktoberfest. 

Kraljica Elizabeta i princ Filip II

Odmah posle Drugog svetskog rata,1946. godine, tada mlada kraljica Elizabeta venčala se sa princem Filipom II u prisustvu 2.000 zvanica.

Profimedia
 

Ipak, veruje se da je više od 200 miliona ljudi pratilo svaki korak voljene kraljice do oltara, jer je venčanje prenošeno putem radija. Venčanica Elizabete je na sebi imala 10.000 bisera.

Renije III od Monaka i Grejs Keli

Po mnogo čemu, venčanje veka. Prestolonaslednik i holivudska diva bili su “dobitna kombinacija” za novinare koji su pohrlili u malu kneževinu da 1956. prisustvuju ovom spektaklu.

Profimedia
 

Tada 26-godišnja Grejs Keli udala se za princa Renijea, a među više od 600 zvanica našla su se i slavna lica poput Kerija Granta, Aristotela Onazisa, Ave Gardner i Konrada Hiltona.

Džon i Džeki Kenedi

Stali su na ludi kamen 1953. godine. Na venčanju je bilo toliko svatova da se par dva sata samo rukovao sa gostima.

Profimedia
 

Budući predsednik Amerike je u to vreme bio senator, pa je svadbi prisustvovao veliki broj senatora, kongresmena i političara, ali u holivudski krem u pratnji mase novinara i fotografa.

Princ Čarls i Dajana Spenser

Sin kraljice Elizabete po grandioznosti svoje svadbe prevazišao je svoju majku. Ako su njeno venčanje pažljivo slušali milioni, njegovo su imali priliku i da vide.  

Profimedia
 

Spektakularnu svadbu 29. jula 1981. godine prenosile su televizije širom sveta, a procenjuje se da je uz televizijski prenos sve vreme ceremonije bilo 750 miliona ljudi.

Kralj Aleksandar I Karađorđević i kraljica Marija

Na listi najraskošnijih venčanja nalazi se i jedno naše – venčanje kralja Aleksandra sa rumunskom princezom Marijom. Princeza je imala visoko poreklo - rođena je kao treće dete rumunskog kralja Ferdinanda, njena baka po majci bila je sestra ruskog cara Aleksandra III, a deda po majci drugi sin britanske kraljice Viktorije.

Sa druge strane, kralj Aleksandar je bio na čelu novoformirane velike države Južnih Slovena i prekaljeni ratnik koji je iz Prvog svetskog rata izašao kao pobednik i oslobodilac.

Vikipedija
 

Zato i ne čudi što je njihovo venčanje 1922. godine bilo svetski događaj broj jedan. Samo 24 sata uoči venčanja u Beograd je doputovalo više od 20.000 ljudi. Na kraljevsku svadbu u Beogradu svoje izaslanike poslale su mnoge države. Predstavnika je poslala čak i Persija, pa i daleki Japan, a doputovao je i gost iz Austrije, sa kojom je do pre četiri godine Srbija ratovala, piše istorijskizabavnik.rs.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: A.G.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike