Počela je gluva nedelja posta! Crkva savetuje da se posvetimo molitvi i zagledamo se u sebe

18.04.2022

15:30

0

Autor: 24sedam

U ovoj nedelji crkva ne preporučuje veselja, svirke i zabave

Počela je gluva nedelja posta! Crkva savetuje da se posvetimo molitvi i zagledamo se u sebe
Tan2022-3-13_121032937_1 - Copyright FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Peta nedelja Svete i Velike Četrdesetnice naziva se Gluvna. Posvećena je velikoj, podvižnici i ugodnici Božjoj, Mariji Egipćanki.

Printscreen/YouTube/Sluha božji
 

Poslednje nedelje Velikog posta Crkva hrabri i bodri one koji poste time da su već prošli polovinu i podstiče nas da bi mi "prepolovivši svešteni put posta, radosno tekli ka budućem Vaskrsu" i da na kraju posnoga podviga udvostručimo pobude ka neoslabljenom bogougodnom životu.Prenosi crkvaub.rs

U dnevnom računanju vremena na selu, „gluvo doba“ –  je kad se sve napolju smiri i utiša, trajalo je otprilike od deset uveče do prvih petlova. Kraj dana, period pre novog početka. Tako je i ovo gluvo doba posta.

Printscreen / Youtube /TV Hram
 

Koračajući molitvenim putem pokajanja i posta, prisećamo se svih nedeljnih spomena koji nas svojom evanđelskom poukom i tematikom ukrepljuju: Nedelje Pobede Pravoslavlja, nedelje Svetog Grigorija Palame, nedelje Veličanja Časnog Krsta - Krstopoklone i nedelje Svetog Jovana Lestvičnika. Iz prethodnih nedelja Svete Četrdesetnice vidimo da je svaka od njih povezana sa veličanjem neke pobede Crkve ili pak pobedničkim podvizima ugodnika Božjih kojima je nedeljni spomen i posvećen.

 

 

Spomen prepodone Marije Egipćanke u petoj nedelji potiče iz 12. veka. Žitije prepodobne Marije Egipćanke pripisuje se jerusalimskom patrijarhu Sofroniju, a to nam svedoči i prepodobni Jovan Damaskin. Kad pročitamo žitije naslutimo veličinu ove svetiteljke koja je u mladosti živela razvratno da bi u Jerusalimu doživela potpuno obraćenje kad joj je nepoznata sila zatvorila ulaz u hram. Život posle toga je provela tražeći čistoću i blizinu Božiju u Jordanskoj pustinji.

 

Foto:24sedam/Katarina Mihajlović
 

Mariji Egipćanka, je velika grešnica, ali i velika pokajnica. Pomolivši se pred ikonom Majke Božje, odlučila je da promeni život. Prešla je Jordan i ceo vek provela u pustinji, gorko se kajući za grehe svoje mladosti. Tu ju je našao starac Zosima, koji ju je i pričestio i saslušao sve njene podvige.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Sledeće godine ona se upokojila. Njeni podvizi pominju se u prva četiri velikoposna dana u Velikom kanonu Andreja Kritskog, kao i na prvom bdeniju u minulu sredu, kad se čitalo po hramovima i celokupno njeno žitije, koje pruža divnu pouku.

 

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Na nedeljnoj Liturgiji čitaju se dva Jevanđelja. O Pokajanoj grešnici, koje se vezuje za veliku podvižnicu Svetu Mariju Egipćanku i Jevanđelje u kome Hristos predskazuje učenicima svoja stradanja. Ova Jevanđelja nas podsećaju na potrebu pokajanja i pojačanog podviga i drugo koje govori o dolazećim Hristovim stradanjima i o tome da ko želi da bude prvi treba svima da služi.

 

Wikipedia Ninam
 

Sve zavisi od tebe, a ti, ti imaš sveoružje Božje: krst, molitvu i post. U svima teškoćama svojim, i u najvećim padovima seti se velikog vaskrsiteljskog vapaja ove velike i svete sedmice: „Gospode, pre no što sam potpuno propao, spasi me!“ Ava Justin Ćelijski, u manastiru Ćelije, 1967. godine Gospodnje.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike