Postao poznat zbog jednog gesta u porodilištu: Šta će najmlađi srpski ginekolog učiniti u ovoj novogodišnjoj noći?

31.12.2021

16:00

6

"Biti na mestu gde se rađa novi život u prvim momentima nove godine, za mene je privilegija", kaže doktor Stefan Dugalić za 24sedam

Postao poznat zbog jednog gesta u porodilištu: Šta će najmlađi srpski ginekolog učiniti u ovoj novogodišnjoj noći?
Screenshot 2021-12-31 at 12-13-57 Stefan Dugalić ( stefandugalic) • Instagram photos and videos - Copyright Promo/Stefan Dugalić

Ponovo ću na klinici provesti novogodišnju noć, jer biti na mestu gde se rađa novi život u prvim momentima nove godine za mene je privilegija - kaže za 24sedam poznati ginekolog, koji je široj javnosti postao poznat po tome što je pre par godina, prvu bebu rođenu u novoj godini dočekao svirajući gitaru.

Stefan Dugalić je specijalista ginekologije i akušerstva, doktor nauka, klinički asistent, master menadžer u zdravstvenom sistemu, i sve je to stigao da obavi, a tek mu je trideseta. Uz to je i umetnička duša, nekad i sanjar. Svestran, a opet svoj.

Javnost je za vas čula pre tri godine, kada ste prvu bebu u novogodišnjoj noći dočekali uz zvuke gitare. Da li ste u Kliničkom centru nastavili tu tradiciju i da li ćete raditi i ove noći?

Hoću, opet ću na klinici provesti novogodišnju noć. Sam sam birao ovaj poziv i to mi nije ni žrtva ni kazna.To je neki vid privilegije, biti na mestu gde se rađa novi život u prvim momentima Nove godine. Trudićemo se i da bude veselo, naravno, u zavisnosti od obima posla. Možda i bude sviranja gitare ako se stigne, da doprinese melenholiji ili da je razbije. Ali o tom potom.

Promo/Stefan Dugalić
 

Interesovanje za ginekologiju je u vašem slučaju stvar porodične tradicije, možda i genetike.

Ima verovatno i malo istine u tome. Ne kažu džaba da krv nije voda, zar ne? Odmalena sam bio okružen medicinom, jer je u mojoj porodici medicina bila svakodnevna tema. A opet, prelomna tačka u životu bio je period na petoj godini studija medicine, u takozvanom internatu, kada se nedelju dana provodi na klinici dan-noć. Osećaj doprinosa dolasku novog života na svet neopisiv je osećaj. Dan-danas me drži taj osećaj. Baš to mi daje elan da istom energijom pristupam poslu iz dana u dan.

Promo/Stefan Dugalić
 

Usavršavali ste se u inostranstvu, šta je presudilo da sa vratite i nastavite karijeru u Srbiji?

Činjenica je da sam proveo po mesec dana na klinikama u Peruđi i Bonu, i to su iskustva koja ću dugo pamtiti. Nagovarali su me svojevremeno da tamo nastavim karijeru, da specijaliziram na njihovim klinikama, jer sam se, po njihovim kriterijuma, dobro uklopio u kolektiv i dobro pokazao u radu. Ali koliko god voleo svoj posao, ipak mislim da čovek mora postaviti sebi prioritete i prave vrednosti u životu. To znači da mi je porodica prioritet. Prioritet mi je i moja zemlja. Volim Srbiju. Ovde sam rođen i odrastao. Želim da doprinesem svom gradu i svojoj zemlji. Najlakše je otići. Treba uzvratiti prethodnim i pomoći budućim generacijama, treba dati sve od sebe da znanjem, a s vremenom i iskustvom, njima pomognemo. Zato sam ostao.

Vi ste najmlađi specijalista ginekologije i akušerstva u Srbiji, ali i u regionu. Koliko truda, rada, ali i odricanja je bilo potrebno da biste stigli do sadašnje pozicije?

Uvek sam se vodio Balaševićevim stihovima: ,,Zavist valja i zaslužiti". Samo članovi moje porodice i ja znamo koliko je tu bilo neprospavanih noći, žrtvovanja, borbe sa samim sobom, nekad i zanemarivanja bliskih osoba zarad postizanja cilja. Medicina jednostavno zahteva celog čoveka ako želite njome kvalitetno da se bavite. Životna filozofija moje bake Ane je rad, red i disciplina, takoreći spartanski režim, ili, kako ja to jednostavno kažem, ,,300", po Leonidi i njegovim Spartancima u bici kod Termopila. A opet, mislim da se specijalista postaje tek kad si načisto sa sobom, kada stojiš iza onog što radiš, kad si svoj na svome i veruješ sebi. I moram priznati da je to lep osećaj. One najvrednije nagrade ne mogu se opipati, a kamoli okačiti na zid. Trudim da svakog dana dajem svoju maksimum na poslu.

Promo/Stefan Dugalić
 

Pacijentkinje vole da kažu da ste vrhunski doktor, jedan od najljubaznijih. Kakav pristup negujete prema njima?

Dok sam završavao master, jedan od profesora sa FON-a mi je rekao: ,,Veliki ljudi su mali izbliza - dostupni za komunikaciju." Meni se tad veoma svidela ta rečenica i trudim se da je primenjujem kao životni moto. U mojoj porodici su me vaspitali tako da sa podjednakim poštovanjem gledam i spremačicu i direktora, jer svi smo mi ljudi. Ali ono na osnovu čega cenim ljude je karakter. Sa pacijentima se uvek trudim da budem strpljiv. Postavim sebe u njihovu poziciju i posvećujem im pažnje onoliko koliko bih voleo da neki doktor posveti meni. Trudim se da ih opustim osmehom, možda i nekom šalom. Nisu doktori bogovi, niti na njih treba gledati tako. Dovoljno je da se međusobno poštujemo i sve dođe na svoje.

Promo/Stefan Dugalić
 

Šta vam najteže pada u radu s pacijentima?  

Skoro su me neki prijatelji pitali šta je najgora stvar u mom poslu. Kako ima lepih, tako ima i ružnih situacija. U radu mi najteže pada kad pacijentima ne mogu da pomognem, što je verovatno slučaj kod svih mojih kolega.

Promo/Stefan Dugalić
 

Gde vidite sebe za deset godina?

Život je pun izazova. Nadam se da ću biti i dalje u Beogradu, zdrav, srećan, s porodicom, radeći posao koji volim i dajući uvek sve od sebe da budem što bolji da bih pomogao drugima. Mislimo pozitivno i nadajmo se dobrom.

Bonus video:
   

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike