Hrana spremljena na 400 stepeni! Restoran smešten na vrhu uspavanog vulkana

10.06.2021

20:30

0

Autor: A.Gligorijević

Ne samo da je jedinstven način kuvanja, već je i jedan od najopasnijih

Profimedia

“El Diablo” je restoran izgrađen na vulkanu u nacionalnom parku Timanfaya koji se nalazi na jednom od španskih Kanarskih Ostrva.

Izraz El Diablo u prevodu znači đavo, što se nekako i uklapa u celu sliku.

Kuvare koji postavljaju roštilj preko uspavanog vulkana i peku meso na najprirodniji način koji se može zamisliti nećete videti nigde na svetu.

Profimedia

Ogromni roštilj izgrađen je dva metra iznad bazena lave koja doseže temperaturu od 400 stepeni.

Roštilj se sastoji od devet slojeva bazaltne stene i na njemu se od 1970. godine peku najrazličitiji specijaliteti. Ova neobična metoda kuvanja i formalno je potvrđena kao zdravstveno ispravna.

Printscreen/Youtube

Da bi izdržali vrućinu vulkana, nekonvencionalni sistem kuvanja dizajnirali su arhitekti Eduardo Caceres i Jesus Soto.

“El Diablo” takođe pruža gostima neke od najboljih pogleda na ostrvu. Restoran ima ogromne staklene prozore sa kojih se pruža panoramski pogled na stenovite vulkanske planine nacionalnog parka koje se prostiru na skoro 20 kvadratnih kilometara do Atlantskog okeana.

Printscreen/Youtube

Menadžer restorana Julio Padron rekao je za ABC da su konsultovani naučnici i vulkanolozi da bi se proverilo da li je neobičan način kuvanja hrane potpuno siguran.
Zaključak je da su veoma male šanse da vulkan proradi, jer se poslednja erupcija dogodila davne 1824. godine.

Profimedia

Hrana pripremljena na vulkanskoj toploti služi se svakodnevno od podneva do 15.30 časova, a savetuje se rezervacija ranije, jer je  restoran izuzetno popularan među turistima.

 

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti