Teška vremena traže groblja sa deset spratova ispod zemlje! U ponudi je i "Soliter za mrtve“, po paprenim cenama

28.11.2021

15:00

0

Autor: 24sedam

Visoka groblja postaju sve popularnija, a Memorijalni nekropol Ekumenica, u Brazilu, najviše je od svih

Teška vremena traže groblja sa deset spratova ispod zemlje! U ponudi je i "Soliter za mrtve“, po paprenim cenama
profimedia-0093204157 - Copyright Profimedia

U mnogim delovima sveta, mrtvima se daju prvoklasna grobna mesta. Toliko neobična da bi ih teško mogli povezali sa smrću. Ali, razlog gradnje takvih parcela nema nikakve veze sa hirom ili jedinstvenim arhitektoskim rešenjima. Problem je mnogo kompleksniji.

Naime, brojni gradovi našli su se u nezavidnoj situaciji manjka mesta za sahranjivanje.

U nekim zemljama se već decenijama snalaze kako znaju i umeju. Tako, Česi na nekim grobljima imaju i po desetak spratova ispod zemlje, dok Norvežani iskopavaju grobove kada pretpostavljaju da se sadržaj već „razgradio“.

Mnoge zemlje rešenje pronalaze u visinama, umesto pod zemljom. U tome predvodi Azija gde možete pronaći čak i hotele za mrtve. Mnogima ovo zvuči morbidno, ali teška vremena iziskuju svakakve mere. U japanskom hotelu za mrtve moguće je privremeno držati tela dok čekaju svoj red da ih sahrane u jednom od krcatih gradskih groblja.

Profimedia
 

Još jedno od rešenja su vertikalna groblja koja ćete ugledati na padinama i brdima. Možda najpoznatije jest Pok Fu Lam u Hong Kongu koje je „ugrađeno“ u brdo iznad grada i penje se uz njegove padine u obliku terasa.

Slično groblje nalazi se u Brazilu. Zove se Memorial Necropole Ecumenica, a kad je izgrađeno 1983. godine bila je to samo mala zgrada. Ali, kako je potražnja rasla, rasla je i ona, ali i cene. Danas je to neboder od 32 sprata, u kome se osim grobova nalaze i kapelica, mauzolej, pa čak i restorančić na vrhu. Objekat - groblje je visoko 14 spratova i više liči na stambenu zgradu iz 1980-ih nego na dom mrtvih. Možda, najčudnije, na imanju postoji i muzej klasičnih automobila.

Printscreen/YouTube
 

U Japanu neke firme već sada kupuju zemlju za „korporativna groblja“ u kojima će pokojni radnici lakše doći do grobnog mesta.

S druge strane, zemlje poput Izraela koji takođe radi na vertikalnim grobljima imaju problem pri suočavanju s verskim običajima – mnogi podrazumevaju da se tela pokojnika moraju ukopati u zemlju, pa to rešavaju cevima ispunjenim zemljom da bi grobovi barem na neki način ostali „povezani“ sa zemljom.

Indijski toranj Moksha će kada bude završen automatski steći titulu najvišeg groblja na svetu. Ali, kako kažu arhitekte, tela koja se nalaze unutra ostaće na tom mestu samo između 5 i 10 godina, jer u gradovima više nema mesta ni za žive, a kamoli mrtve, piše punkufer.dnevnik.hr.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike