Izumi starih Rimljana koje i danas koristimo! Jedan će vas iznenaditi

09.11.2021

13:30

0

Koncept stanova nastao je upravo u Starom Rimu, kao posledica rasta populacije i velike urbanizacije

Izumi starih Rimljana koje i danas koristimo! Jedan će vas iznenaditi
profimedia-0597733354 - Copyright Profimedia

Mnoge stvari koje danas upotrebljavamo uzimamo zdravo za gotovo i ne pitamo se kako i kada su nastale. A i više je nego zanimljivo da je veliki deo njih nastao još u Starom Rimu. Ovo su samo neki od njih.

Knjige

Iako se pisalo i pre Rima, knjige kakve danas poznajemo, one tvrdo ukoričene, nastale su upravo ovde. Bile su poznate pod nazivom codex, koji se odnosio upravo na tvrde korice koje štite sadržaj unutar njih. Iako su ovakve knjige nastale već u 1. veku, u širu primenu ulazile su relativno sporo, pa su standard postale tek u 4. veku.

Stanovi

Koncept stanova nastao je upravo u Starom Rimu, kao posledica rasta populacije i velike urbanizacije. Tamošnji arhitekti su vremenom počeli da grade sve više zgrade u kojima su, u različitim stambenim jedinicama živele razne porodice – i to su bili prvi stanovi.

Profimedia
 

Novine

Naravno da nije reč o novinama kakve danas poznajemo. Prve novine bile su bez slika, ali je informacija bila važna. Rimljani su konstantno bili informisani o događanjima u carstvu, a novine su bile uklesane u kamen i postavljane na frekventna mesta. Treba naglasiti da veliki deo građanstva nije bio pismen pa stoga nije imao pojma šta vesti donose. Ipak, ostaje zabeleženo da su prve novine objavljene 59. godine p.n.e. za vreme Cezarove vladavine.

Pošta

S obzirom na veličinu Carstva, koja se protezala na tri kontinenta, trebalo je nekako smisliti i naći način komunikacije i preneti poruke i u najudaljenije delove. Prenošenje državnih, ali i privatnih pisama i poruka bilo je zaduženje kurirske službe Cursus Publicus, koju je osnovao car August i koja je funkcionisala kao prva poštanska služba na svetu.

Zubni implanti

Verovali ili ne, rimski pisac Celsus napravio je vodič kroz oralnu medicinu, u kojem je naveo na koji način lečiti gubitak zuba, ali i zubobolju. Da su se u Rimu bavili „stomatologijom“, govori i pronalazak arheologa iz 1998. godine. Naime, u Francuskoj su pronađeni ostaci ljudi iz 1. ili 2. veka koji su imali implant, oblikovan tačno po uzoru na izgubljeni zub.

Profimedia
 

Klima uređaj

Nije klima uređaju kakvu danas poznajemo, ali već su Rimljani imali genijalan način za rashlađivanje. U to vreme akvadukti nisu korišćeni samo za dostavu vode za piće, već i za hlađenje domova bogatih Rimljana. Voda bi naime, prolazila kroz cevi u zidovima i podovima rimskih kuća i na taj način hladila domove.

Šunka

Iako prvi dokazi upućuju da su šunku izmislili Kinezi, Rimljani su ti koji su je otkrili i uveli u živote Evropljana. Razlozi za to bili su najprije potreba za pronalaskom hrane koja može stajati danima u raznim uslovima, te se meso solilo i sušilo. Malo po malo, došlo se i do šunke, proizvoda kojeg danas u raznim oblicima, svi rado konzumiramo.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sata.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike