Koja pravila straža Bakingemske palate mora da poštuje?

04.10.2021

18:40

0

Zaštita najvažnijeg zdanja i najistaknutije ličnosti u državi sigurno nije lak zadatak

Koja pravila straža Bakingemske palate mora da poštuje?
Copyright Profimedia

Britanska kraljevska porodica, njihov raskošan način života i neobični običaji privlače pažnju celog sveta. Ništa manje i svi oni koji nisu plave krvi, ali se bez njih u ovoj familiji ne može. Tako ne možemo poreći da su poslovi njihovog osoblja, u ovom slučaju kraljevske garde podjednako fascinantni.

Koliko znate o vojnicima koji čuvaju britansku kraljicu Elizabetu II i Bakingemsku palatu?

Kraljičina garda sledi izuzeno strog protokol, ne govori, ne smeje se, ukratko, nema kontakt sa svetom. Poznata po tome što uspeva da ostane fokusirana na posao čak i pred hordama turista.

Malo je poznato da stražarsko zastrašujuće oružje u sebi ima municije samo kada je svesno potencijalne ozbiljne bezbednosne pretnje. Jedan od vojnika rekao je za Reader’s digest da nikada nije nosio napunjenu pušku kao stražar.

Profimedia
 

Iako menjaju prepoznatljivi crveni kaput za sivi tokom zimskih dana, upečatljiva medveđa kapa obavezni je deo uniforme vojnika u Kraljičinoj gardi. Iz pomalo čudnih razloga.

Naime, u neka davna vremena kape i šeširi su smatrani zastrašujućim. Takođe, deo šešira koji ide pod bradu pričvršćen je pod nosem za slučaj napada. U koliko bi stražara ciljali u glavu kaiš osigurava da se šešir skine, a da se ne slomi vrat. Izgledaju tako čupavo, jer su napravljeni su od pravog medveđeg krzna i teže oko 2 kilograma.

Profimedia
 

Koliko je teško postati član Kraljičine garde?

Budući da je Garda u osnovi vojna organizacija, kandidati moraju da polože test za regrute koji testira logiku i pamet kandidata. Drugi uslov je da stražar bude visak iznad proseka.

Jedna od najznamenitijih osobina kraljevske garde je njihova kombinacija šetnje i marširanja koju mnogi turisti pokušavaju da imitiraju.

Neki ljudi misle da stražari uopšte ne smeju da se kreću, ali to nije tačno, zapravo je smena straže prilično obavezna.

Jedini pokreti koji su im dozvoljeni tokom njihove redovne smene su okretanje ulevo, marširanje oko 10 koraka, okretanje i povratak u mirno stajanje. Kako kaže jedan od gardista, najbolje je da to radite svakih 10 minuta da sprečite da se onesvestite od krvi koja vam se zaglavi u nogama.

Ipak, najteže je leti.

Pravila su toliko stroga da čuvari ne smeju ni da obrišu znoj. U slučaju paklenih vrućina, neko iz palate će im doneti piće da se rashlade.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: A.G.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike