Zavirite u Plavu kuću Fride Kalo!

13.01.2021

16:30 >> 17:45

0

Ikona meksičke umetnosti u njoj je rođena, u njoj je živela i umrla

Zavirite u Plavu kuću Fride Kalo!
Copyright "Plava kuća" Fride Kalo/Profimedia

Plava kuća Fride Kalo je istorijski muzej koji prikazuje život i delo velike meksičke umetnice. Muzej se nalazi u naselju Kolonija del Karmen, u Kajoakanu, predgrađu Meksiko Sitija.

Muzej je ime dobio po kobaltno plavim zidovima.

Zdanje je prvobitno bilo porodična kuća Kalovih, a četiri godine nakon njene smrti pretvoreno je u muzej. Od tada je stecište pasioniranih ljubitelja umetnosti Fride Kalo, što ga čini najposećenijim muzejom u Meksiko Sitiju.

Ulaskom u Plavu kuću, ulazi se u ceo Fridin svet, u kome se nalaze ne samo njena najpoznatija dela poput „Viva la Vida“ i „Frida i njen carski rez“, već i lični premeti poput dnevnika, haljina, ogledala, pa čak i njen krevet.

Budući da je poznata umetnica većinu svog vremena provela u ovoj kući, muzej takođe čuva Fridine suvenire i fotografije, koji pružaju potpuni uvid u život velike umetnice.

Profimedia

Ona i njen suprug, takođe umetnik, Dijego Rivera, proveli su život u ovoj kući, ukrašavajući je tradicionalnom meksičkom narodnom umetnošću. Nakon njene smrti 1954. godine, u sobi na drugom spratu Kase Azul, Dijego je ostavio sve onako kako je bilo, da bi kuću pretvorio u muzej 1958. godine. Dom je pažljivo očuvan i održavan, te se već na prvi pogled stiče utisak o tome kako su izgledali životni prostori tog vremena.

U današnjim, izmenjenim okolnostima, muzej se može obići i virtuelno, preko veb-stranice muzeja. Tura započinje u dvorištu ukrašenom bujnim zelenilom, statuama stena i stepeničastom piramidom koja sadrži prehispanske komade. Zakoračivši u strukturu plavih zidova, dočekaće vas živopisan enterijer sa belim zidovima i žutim podom. Prvih pet soba služi kao umetnička galerija koja prikazuje ogromnu kolekciju slika Fride Kalo i Rivere.

Profimedia

Drugi sprat je posebno atraktivan, jer se tu nalazi Fridin studio, u kome je umetnica pravila svoja remek-dela. Umetnički alati i zalihe koje je tada koristila savršeno su sačuvani. Čak su i njena invalidska kolica na mestu gde su bila pre skoro sedamdeset godina.

Profimedia

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike