Svetla strana crne mačke! Ako hoda ispred vas, rešiće vas problema, pređe li prag, u kuću stiže novac

26.07.2021

09:30 >> 10:39

0

Oni koji nisu sujeverni povezuju ih sa snagom, senzualnošću, eleganicijom

Svetla strana crne mačke! Ako hoda ispred vas, rešiće vas problema, pređe li prag, u kuću stiže novac
Copyright Pixabay

Zbog sujeverja u nekim kulturama i verovanja da su one povezane sa vešticama i nečastivim silama crne mačke se, ni krive ni dužne, već vekovima nalaze na stubu srama.

Mnogi ih izbegavaju, idu unazad kada ih vide, ili pljunu tri puta kako bi poništili lošu sreću koju one navodno donose.

Verovanje da crne mačke donose nesreću povezano je s legendom o tome da je Zevsova supruga Hera kaznila nekoga ko je nije zadovoljio pretvarajući ga u crnu mačku. Veruje se da je ta mačka proterana u podzemlje, pa su stari Grci crne mačke počeli da povezuju sa smrću i zagrobnim životom.

Pexels David Bartus

Pročitajte još:

U 16. veku papa je bacio kletvu na njih i time je otvoren lov na crne mačke. Prema nekim nezvaničnim podacima, u Italiji se godišnje ubije na desetine crnih mačaka zbog uvreženog mišljenja kako one donose bolest, nesreću i smrt. Suđenje vešticama iz Salema u 17. veku dodatno je uticalo na verovanje da crne mačke imaju veze s zlim silama.

 

Godine 2011. ustanovljen je Dan crnih mačaka, koji se obeležava danas. Cilj je razbijanje praznoverja, kako bi crne mačke dobile podjednaku šansu da budu usvojene i voljene.

Ipak, oni koji nisu sujeverni crne mačke povezuju sa snagom, senzualnošću i eleganicijom.

Stari Egipćani su izrazito cenili crne mačke. Jedna od najpoznatijih figura crne mačke iz tog doba je Bastet, poznata kao mačja boginja. Za sve crne mace koje su lutale gradovima smatralo se da su reinkarnacija te boginje. Svako ko bi naneo štetu crnoj mački bio bi kažnjen.

Pixabay

Postoji verovanje koje kaže da crna četvoronožna krznena loptica donosi sreću. Na primer, mornari tvrde da crno mače na brodu donosi sreću jer smiruje i more i vetar. Uz to je i veoma korisno jer lovi miševe. Neke od maca postale su istorijske ličnosti’ poput Tidlesa, koji je s britanskom Kraljevskom mornaricom proputovao više od 30.000 milja.

U Engleskoj, ako crna mačka poseti hotel, pansion ili gostionicu, obavezno mora da se lepo pozdravi, jer će dovesti još gostiju. U Velikoj Britaniji 27. oktobra slave čak i Nacionalni dan crnih maca.

Pixabay

U Engleskoj postoje i neka druga sujeverja u vezi sa crnim mačkama. Na primer, ako crna mačka hoda ispred vas, kaže se da vaše probleme nosi sa sobom. Takođe, veruje se da crna mačka donosi sreću u braku. Zato su često crne mace naslikane na pozivnicama za venčanje, kao i drugim ukrasima povezanim sa svadbama.

U Škotskoj se veruje da će crni mačići na tremu privući pozitivne događaje i ublažiti nesreću. Jedno od lokalnih praznoverja u Škotskoj kaže da ako vam crna mačka dođe do praga, a pogotovo ako ga pređe, to znači da u kuću stiže novac. Zato u nekim škotskim selima crne mačke nikada ne teraju iz kuće.

U Japanu postoji kafić posvećen crnim mačkama. Gosti plaćaju 10 dolara kako bi proveli sat vremena sa mačkom i popili piće. Zabranjeno je da držite mačku, možete je samo pomaziti. U ovoj zemlji veruju, a u Nemačkoj tvrde, da je dobro ako vam crna mačka pređe put, i to isključivo zdesna nalevo, jer to sluti na pozitivne događaje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike