Velikim stomacima do titule heroja! Afričko pleme u kome se muškarci takmiče u debljini

23.03.2023

11:32

0

Autor: A.G.

Pobednik može biti samo jedan

Velikim stomacima do titule heroja! Afričko pleme u kome se muškarci takmiče u debljini
Takmičenje u debljini - Copyright Profimedia

Pleme Bodi iz južne Etiopije svake godine održava festival na kome se odaje počast čoveku sa najvećim stomakom.

Da bi se pripremili za ovaj veliki događaj, muškarci kreću na naporan šestomesečni put gojenja.

Gojaznost i veliki stomaci se obično smatraju zlom savremenog života koji ne samo da imaju negativan uticaj na zdravlje, već se smatraju i generalno neestetskim. Međutim, u udaljenoj oblasti doline Omo, u južnoj Etiopiji, veliki stomaci kod muškaraca smatraju se impresivnim, čak i privlačnim.

Profimedia
 

Ali da bi zaslužili čast najdebljeg pripadnika plemena, muškarci moraju da krenu na ozbiljnu dijetu od kravljeg mleka ili jogurta, sirove krvi i meda nekoliko meseci pre festivala.

Do šest meseci pre festivala, praktično prestaju da se bave bilo kakvom fizičkom aktivnošću i konzumiraju najkaloričniju hranu koju mogu da nađu, a vreme provode u svojim kolibama dok ih žene hrane.

Muškarci plemena Bodi obično su mršavi i mišićavi, ali se tokom procesa gojenja neki toliko ugoje da se jedva kreću. Ali to je žrtva koju su spremni da podnesu da bi stekli poštovanje plemena.

Profimedia
 

Na dan Ka'el festivala, koji se obično održava u junu ili julu, muškarci se pokrivaju glinom i pepelom i paradiraju svojim debelim stomakima da ih svi vide. Saplemenici glasaju za onog sa najisturenijim stomakom, a pobednik sledećih 12 meseci ponosno nosi titulu „Debeo čovek godine“.

Jedina nagrada za pobedu na ovom takmičenju je slava i poštovanje, ali se pobednici obično smatraju lokalnim herojima do kraja života.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike