Vrane – potcenjena vrsta

28.09.2020

09:00 >> 11:07

0

Ptica koja je u dalekoj prošlosti bila simbol dobrote, a kasnije, kroz razvoj religije, sasvim suprotno od toga, izazivala je veliku pažnju drevnih civilizaci

Vrane – potcenjena vrsta
Copyright Pixabay

Naučnici su došli do neverovatnog otkrića da su vrane sposobne za subjektivna, svesna iskustva.

To je veliki korak napred u našem razumevanju i spoznaji životinja. Pre toga smo znali samo za svesnu percepciju među ljudima i primatima. Mozak životinja poput ptica smatrao se previše različitim od našeg, da bismo uopšte mogli pretpostaviti da imaju subjektivna iskustva. Ali ova studija objavljena u časopisu “Science” potencijalno poništava pretpostavku naučnika o tome koliko  životinje mogu biti pametne.

Vrane i druge ptice odavno su poznate po svojoj  sposobnosti rešavanja zagonetki. Ali sada su neurolozi  izvršili snimanja mozga i utvrdili da vrane aktivno razmišljaju o svim okolnostima tokom eksperimenta. To je prilično velika stvar, jer mozak ptica ima znatno drugačije i manje moždane kortekse, za koje se smatra da su izvor ljudske svesti.

– Rezultati našeg istraživanja pružaju novi pogled na evoluciju svesti i njena neurobiološka ograničenja – rekao je vodeći autor studije Andreas Nider u saopštenju za javnost.

Ukoliko se istraživanja nastave, najveće  pitanje će biti kada je ta svest nastala i da li je dele i neke druge životinje koje nisu primati.

– Poslednji zajednički preci ljudi i vrana živeli su pre 320 miliona godina – rekao je Nider. – Moguće je da je tada ta svest nastala i da se od tada prenosi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: futurism.com

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike