Da li smemo da budimo ljude kad mesečare: Oni se nalaze u takozvanoj sivoj zoni, između sna i jave

10.11.2022

18:54

0

Autor: 24sedam

Ako primetite da neko mesečari, stručnjaci kažu da je najbolje da mu kratkim rečenicama naredite da se vrati u krevet

Da li smemo da budimo ljude kad mesečare: Oni se nalaze u takozvanoj sivoj zoni, između sna i jave
mesečarenje - Copyright Profimedia

Jedan od najstarijih zdravstvenih mitova glasi da nikada ne bi trebalo probuditi čoveka dok mesečari, jer to može da ostavi loše posledice po njegovo mentalno i fizičko zdravlje. Ipak, nova studija pokazala je da je to ništa drugo nego netačan mit o mesečarenju.

Pixabay
 

Stručnjaci koji su sproveli istraživanje kažu da verovanje da se mesečar ne sme probuditi verovatno potiče iz starih vremena, kada se smatralo da su oni opsednuti različitim duhovima i demonima.

 

Profimedia
 

Ipak, sada je utvrđeno da je mesečarenje mnogo češća pojava nego što se ranije smatralo i da se ljudi tokom mesečarenja nalaze u takozvanoj sivoj zoni, između sna i jave.

Pexels
 

Ako primetite da neko mesečari, stručnjaci kažu da je najbolje da mu kratkim rečenicama naredite da se vrati u krevet. Ukoliko mesečar nastavi da hoda i postoji mogućnost da se nađe u opasnoj situaciji, na primer da krene prema vratima ili prozoru, probudite ga blagim drmusanjem i izgovaranjem njegovog imena.

Pexels
 

Jedini koji tada može da nastrada je onaj ko je probudio mesečara, pošto će se mesečar najverovatnije naglo trgnuti, kao kad se budi iz sna, i možda udariti osobu kaja ga budi. Osim toga, buđenje mesečara savršeno je bezbedno!

BONUS VIDEO:

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike