Praznoverja kojih se ne odričemo! Zašto duvamo svećice, kucamo u drvo, govorimo nazdravlje...

14.10.2022

12:32

0

Sujeverja koja se prenose sa kolena na koleno

Praznoverja kojih se ne odričemo! Zašto duvamo svećice, kucamo u drvo, govorimo nazdravlje...
profimedia-0281814075 - Copyright Profimedia

Kucanje u drvo da nekoga ne ureknete jedan je od najčešćih rituala kojima se u zapadnom svetu "otklanja" peh, a istraživanja pokazuju da zaista i deluje.

Naime, u pet odvojenih pokušaja dobrovoljci su “izazvali sudbinu”, pa pokušali da oteraju lošu sreću sitnim ritualima. Oni koji su zlu sreću terali kucanjem u drvo osećali su se smirenijima nego oni koji su za sreću činili neke druge rituale.

U praksi, postoji mnoštvo različitih rituala kojima se štitimo od loše sreće.

Kad prospete so, prstohvat soli treba baciti desnom rukom preko levog ramena. So je nekad bila vrlo vredna stvar. Rimljani su je koristili kao sredstvo plaćanja, a u drevnoj medicini koristila se kao sredstvo zaštite od bolesti te za čišćenje prostora, pa je prosipanje soli bila jedna od najgorih stvari.

Pixabay
 

Razbijeno ogledalo, znate već, donosi sedam godina nesreće. Nekad davno verovalo se da je ogledalo zapravo slika čovekove duše i duhovnog stanja pa njegovo razbijanje može izazvati veliku štetu. No ako se iznese na otvoreno i delovi zakopaju pod mesečinom, to bi moglo otkloniti lošu energiju, tvrde stari ljudi.

Profimedia
 

Srećnici koje zasvrbi levi dlan trebalo bi da odigraju loto jer je to nagoveštaj da bi vam se moglo popraviti finansijsko stanje. Međutim, kad vas zasvrbi desni, brzo potražite drvo i protrljajte dlan o drvo jer bi vam to moglo doneti sreću.

Pexels
 

Malo koje rođendansko slavlje prolazi bez duvanja svećica. Kad zaželite želju, važno je dobro udahnuti da biste jednim izdahom uspeli ugasiti sve svećice na torti jer to znači da će se želja ostvariti. Malo je onih koji znaju da je reč o ritualu kojim se nekad slavila boginja Artemida, boginja Meseca, zaštitnica mladih devojaka, boginja svadbe i porođaja.

Pixabay
 

Oni koji bi ugasili sve svećice na torti na dan na koji se slavilo njeno rođenje mogli su računati na njenu zaštitu.

Jedan od najstarijih običaja vezanih uz obred venčanja verovatno je zasipanje mladenaca pirinčom. Potiče iz drevne Kine, gde je pirinač bio simbol plodnosti.

Evropljani su umesto toga počeli da koriste pšenicu, mada je motiv ostao isti – da se mladencima poželi bogat i plodan život

Pixabay
 

Starija praznoverja kažu da nije svejedno u koje vam uvo zvoni. Ako je desno, moguće je da vas neko ogovara, a ako je levo, neko vas je spominjao jezikom ljubavi. Ako želite da se obranite od zlobnih, povucite se za desno uvo pa bi se taj mogao ugristi za jezik.

Kad neko kine, refleksno odgovaramo “nazdravlje”. Taj običaj ima evropske korene. U mnogim delovima Evrope davno se verovalo da kijanjem izbacujemo dušu iz tela pa blagoslovom osobu koja je kinula štitimo od smrti.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Mnogi ljudi ne može da prođe pored fontane a da ne ubaci novčić za sreću. Tradicija datira iz vremena starih Grka kada se verovalo da će darivanjem novca umiriti bogove koji nastanjuju bunare kako im bunari ne bi presušili.

 

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike