Ceo grad - jedna "zgrada" duga 170 km: Nula ulica, nula automobila, nula štetnih gasova

29.07.2022

12:04

0

Autor: 24sedam

Sva energija dobijaće se iz obnovljivih izvora, a grad će biti okružen fasadom od ogledala

Ceo grad - jedna "zgrada" duga 170 km: Nula ulica, nula automobila, nula štetnih gasova
profimedia-0709872082 - Copyright Profimedia

Saudijska Arabija planira da uloži između 100 i 200 milijardi dolara za izgradnju zelene oaze u pustinji, preciznije, futurističkog grada bez automobila, ulica i štetnih gasova.

'To je pokušaj da se napravi nešto što nikada pre nije napravljeno i dolazi u vreme kada su svetu potrebne nove ideje i rešenja. Jednostavno rečeno, NEOM će biti dom za ljude koji sanjaju velike snove i koji žele da budu deo izgradnje novog modela održivog života, rada i prosperiteta", tako su opisali ovaj projekat na službenoj Internetstranici neom.com.

Profimedia
 

Ako saudijski princ Mohamed bin Salman uspe da realizuje ovaj projekat, biće to kao scena iz nekog dobrog SF filma. Radi se o neverovatnom megalomanskom futurističkom urbanističkom projektu vrednom oko 500 milijardi dolara koji je nazvao NEOM. Prostiraće se na 26.500 kvadratnih kilometara obale Crvenog mora u Saudijskoj Arabiji i biće podeljen u nekoliko zona, među kojima su stambena, industrijska i logistička.

Ulice i automobili neće postojati kao ni emisije štetnih gasova. Sva energija dobijaće se iz obnovljivih izvora. Grad će biti okružen fasadom od ogledala.

Plan je da sve dnevne usluge novog grada budu udaljene najviše 5 minuta hoda od svake tačke na liniji, a najduže putovanje u gradu dugom 170 km očekuje se da ne traje duže od 20 minuta.

Profimedia
 

Ideja je i da veštačka inteligencija poboljša svakodnevni život stanovništva i preduzeća koja će poslovati unutar „Linije“, sa predviđenih 90% raspoloživih podataka koji će biti korišćeni za unapređenje infrastrukturnih mogućnosti. Programeri predviđaju da će „Linija“ otvoriti 380.000 novih radnih mesta i povećati BDP Saudijske Arabije za oko 48 milijardi dolara.

Gradnja će ići u fazama, a kraj radova planiran je za 2025. godinu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike